God praxis för självständigt boende i de nordiska och baltiska länderna

De nordiska och baltiska länderna har länge förespråkat temat från artikel 19 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) som betonar individens rätt att leva självständigt och vara delaktig i samhället – ett ideal som betonas starkt i dessa länder. . Som en del av det finländska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet bjöd vi in företrädare för de nordiska och baltiska länderna till ett seminarium om detta tema.  Evenemanget sammanförde experter och beslutsfattare för att diskutera strategier och metoder som främjar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och för att ta itu med gemensamma utmaningar.  

Praxis för självständigt boende – exempel från seminariet

Seminariet i Helsingfors utgjorde en plattform för att bekanta oss med praxis för självständigt boende i de nordiska och baltiska länderna. Specialister och beslutsfattare delade olika strategier och lösningar och delade med sig av framstegen och utmaningarna på detta område.

Följande exempel illustrerar de nordiska och baltiska ländernas olika strategier för att främja självständigt boende och delaktighet.

Ett nationellt kompetenscenter för inkludering i Sverige

Med över 29 500 vuxna på boendeenheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) vidtar Sverige åtgärder för att förbättra personalens kompetens på boendeenheterna. Ett nytt nationellt kompetenscenter för personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning, som är avsett att tas i bruk 2025, kommer att fokusera på självbestämmande, stöd för beslutsfattande och efterlevnad av FN – konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Genom att fokusera på specialiserade resurser och handledning ger centret personerna möjlighet att trivas i boendemiljöerna samtidigt som de på ett övergripande sätt inkluderas i samhället. Karin Flyckt från Socialstyrelsen betonade vikten av att förbättra kvaliteten och samtidigt minska begränsningsåtgärder, vilket ger personerna möjligheter att leva mer självständigt.

Island: Omfattande åtgärder för inkludering

Island har gjort framsteg när det gäller att främja självständigt boende för personer med funktionsnedsättning. Tjänster som hemhjälp, personlig vård och lämpliga bostadsinitiativ kompletteras av landets nationella genomförandeplan gällande FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (2024–2027). Anna Klara Georgsdóttir från social- och hälsovårdsministeriet betonade effekterna av tillgängliga åtgärder såsom assistanskort, pensionsreformer och hjälpmedelsteknik för att främja självständighet och ett värdigt liv. Hon delade med sig initiativ för att förbättra gemsenskapsbaserade boendetjänster. Dessa initiativ prioriterar välbefinnandet och självbestämmanderätten för personer med funktionsnedsättning och tillhandahåller skräddarsytt stöd som gör att de kan leva självständigt.

Estland: Omvandling av specialomsorgen

En personcentrerad strategi står i centrum för Estlands ansträngningar att omforma sitt system för specialomsorgen. Elen Preimann från Estlands social- och hälsovårdsministerium presenterade ett pilotprojekt för en komponentbaserad tjänstemodell med potential att ersätta institutionsboende med skräddarsydd service. Denna innovativa strategi tillgodoser de individuella behoven och säkerställer att alla får rätt service vid rätt tidpunkt.

Initiativ för självständigt boende i Norge

För Norge har anpassningen av den nationella lagstiftningen till FN-konventionen varit ett centralt fokus. Projektet om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som leds av norska direktoratet för barn, ungdomar och familjefrågor (Bufdir), tillhandahåller praktiska resurser såsom material för e-lärande för att ge enskilda personer möjlighet att utöva sina rättigheter. Anna Bjørshol framhävde principen om att ingen medborgare ska tvingas leva i en viss miljö –valfrihet och självständiga bostadsarrangemang ska garanteras.

Gemenskapsboende som mål i Finland

Även om Finland har gjort anmärkningsvärda framsteg i avinstitutionaliseringen kvarstår utmaningarna med att helt eliminera institutionsboendet. Det pågående programmet för att övergå till mindre, gemenskapsbaserade boendemiljöer fortsätter att stöta på hinder. Hannu Vesala från Kehitysvammaliitto varnade för en ”ny-institutionalisering”. Småskaliga livsmiljöer har visat sig vara avgörande för att stödja självständighet och minska beroendet av stora servicecenter. Reflektioner om den nuvarande avinstitutionaliseringen betonade det pågående behovet av att utveckla och stärka gemenskapsbaserade tjänster.

Prioriteringar gällande Stöd i att fatta beslut

Seminariet tog också upp stöd i att fatta beslut som är en viktig fråga i de nordiska och baltiska länderna. Länderna delade strategier för att stärka personlig autonomi.  Detta har befrämjats och visar på framsteg på området och understryker det kollektiva åtagandet i hela regionen att upprätthålla principerna i FN-konventionen.

Slutsats

Seminariet i Helsingfors belyste de nordiska och baltiska ländernas kollektiva insatser för att främja självständigt boende och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Länderna delar alla ett åtagande om principerna i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Självständigt boende handlar inte bara om att tillhandahålla tjänster, utan framför allt om att stärka självbestämmanderätten, mänsklig värdighet och delaktighet.  Det är värden som resonerar universellt och inspirerar till pågående utveckling.

Texten är en del av bloggserien Funktionsvariation i samhället

Bloggserien Funktionsvariation i samhället behandlar fenomen i samhället inom funktionshinderområdet och funktionshinderservicen. Uppfattningen om och synen på funktionshinder har förändrats med tiden. Viktigt idag är mänskliga rättigheter, delaktighet, självbestämmanderätt och tillgänglighet.

Läs mer:

Artikel: Stöd i att fatta beslut och rättshandlingsförmåga: Insikter från nordiskt baltiskt seminarium, THL (på engelska)

Bandningar från seminariet Rätt att leva självständigt och vara inkluderad, Engelskspråkiga handboken om funktionshinderservice, THL (på engelska)

Rätt att leva självständigt och delta i samhället. Artikel 19, FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (Funktionsrättskonventionen.se)

Självständigt liv och stöd i att fatta beslut – större frihet för personer med funktionsnedsättningar (Nordens välfärdscenter) (på engelska)

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder (Nordens välfärdscenter)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *