Rahapeliongelmiin ei haeta apua kovin helposti. Yksi syistä on palvelujen saavutettavuuden ongelmat. Hoitoa on usein tarjolla mutta sitä ei löydetä. Usein myös kynnys hoitoon hakeutumiseen on liian korkea.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan ytimessä ei ole palvelujen runsas markkinointi. Rahapeliongelmat ovat kuitenkin aihe, jonka palveluista ja hoitovaihtoehdoista pitäisi tarjota enemmän tietoa. Kokeneen työntekijän sanoin: ”Kun paikallislehdessä on juttu rahapeliongelmasta ja siihen liittyvästä hoidosta, yhteydenottoja tulee useita.”
Palvelut pois piilosta
Netti on yksi väylä yrittää tavoittaa tukea ja hoitoa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen nettisivujen toimintalogiikkaa myötäilee kuitenkin usein palvelujen organisoinnin logiikka ja asiakkaan voi olla vaikea sitä seurata. Pitäisi esimerkiksi tietää, että Perusturva-otsikon alta löytyy mielenterveys- ja päihdepalvelut. Päihdepalvelujen alta löytyy maininta päihde- ja muista riippuvuuksista. Sitten pitää vielä tietää, että rahapeliongelmat ovat osa näitä ”muita riippuvuuksia.”
Rahapeliongelmiin liittyvä hoito on useimmiten osana päihdepalveluja. Kun palvelut löytyvät, voi niiden kuuluminen osaksi päihdepalveluja muodostua ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Jos ei ole päihdeongelmaa, miksi mennä päihdepalveluihin? Leimautumisen pelko ja palvelujen maine saattavat pitkittää avunhakemista ja kärjistää ongelmia.
Palvelut pitää saada pois piilosta, sillä rahapeliongelmaa voidaan hoitaa ja hoito kannattaa. Kaikki eivät tarvitse sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten apua. Osa toipuu omaehtoisesti, osa vertaistuen avulla tai itsehoitomateriaalien turvin. Joskus kuitenkin ammattilaisen apu on välttämätöntä, ja silloin sen löytäminen pitäisi olla yhden puhelinsoiton tai klikkauksen päässä ilman kynnyksiä.