Hepatiitti C -virus tarttuu pääasiassa veren välityksellä ja voi kroonistuessaan aiheuttaa vakavia maksasairauksia, kuten maksakirroosia ja maksasyöpää. Suomessa valtaosa tartunnoista liittyy huumeiden pistoskäyttöön.
Suomi on sitoutunut Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoitteeseen eliminoida hepatiitti C terveysuhkana vuoteen 2030 mennessä. Ajantasainen ja luotettava seurantatieto on välttämätöntä, jotta voimme saavuttaa tavoitteen aikataulussa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteuttaa osana sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämää hepatiitti C -eliminaatiohanketta esiintyvyystutkimuksen pistämällä huumeita käyttävien keskuudessa. Tutkimuksessa arvioidaan, kuinka monella pistämällä huumeita käyttävistä on aktiivinen hepatiitti C -tartunta ja sen myötä myös hoidon tarve.
Eliminaatiotavoite voidaan saavuttaa ainoastaan tehostamalla ennaltaehkäisyä, testausta ja hoitoa pistämällä huumeita aktiivisesti käyttävien keskuudessa.
Esiintyvyystutkimus tukee hepatiitti C:n eliminaatiotavoitteen seurantaa
Hepatiitti C -esiintyvyystutkimus toteutetaan kevään ja kesän 2025 aikana Espoon, Helsingin, Oulun, Salon, Tampereen, Turun ja Vantaan terveysneuvontapisteissä sekä osassa pääkaupunkiseudun asumispalveluyksiköitä.
Osallistujat antavat sormenpääverinäytteen ja vastaavat terveyskyselyyn. Näytteet analysoidaan nukleiinihappotestillä, joka tunnistaa henkilöt, joilla on aktiivinen infektio, joka voi tarttua edelleen ja jotka tarvitsevat hoitoa.
Kartoitus toistetaan vuonna 2027. Vertaamalla vuosien 2025 ja 2027 tuloksia arvioidaan, kuinka hepatiitti C:n eliminointitavoite on edennyt ennaltaehkäisyn, testauksen ja hoidon tehostumisen myötä.
Suomessa on tällä hetkellä THL:n tartuntatautirekisterin tietojen mukaan 25 800 laboratoriovarmennetun C-hepatiittitartunnan saanutta. Spontaanisti tai hoidon avulla parantuneiden määrää ei tiedetä. Uusia tapauksia ilmoitetaan tartuntatautirekisteriin vuosittain noin 1100–1 200.
Hepatiitti C -esiintyvyystutkimukset täydentävät tartuntatautirekisterin tietoja. Niiden avulla saadaan tietoa myös tapauksista, jotka ovat jääneet diagnosoimatta eivätkä siten ole ilmoitettuna tartuntatautirekisterissä.
Huumeita käyttävät keskiössä hepatiitti C -epidemian pysäyttämiseksi
Hepatiitti C -virus tarttuu helposti veren välityksellä, kuten pistovälineiden yhteiskäytössä. Pistämällä huumeita käyttävät henkilöt ovatkin keskeisessä asemassa hepatiitti C -epidemian pysäyttämisessä. Suomessa vaihdetaan vuosittain noin seitsemän miljoonaa käytettyä pistovälinettä puhtaisiin. Tästä huolimatta hepatiitti C -epidemiaa ei ole saatu kääntymään laskuun.
Jo satunnainenkin pistovälineiden yhteiskäyttö muodostaa merkittävän tartuntariskin. Siksi tartuntojen ennaltaehkäisy, testaus ja hoito tulee kohdentaa pistämällä huumeita käyttäviin. Parhaiten tässä onnistutaan rakentamalla ryhmälle suunnattu hoitopolku mahdollisimman yksinkertaiseksi ja suoraviivaiseksi.
Hepatiitti C -tartuntaan on saatavilla tehokkaita, parantavia lääkkeitä, joilla hoito on helppo toteuttaa. Viime vuosina vuosittain on hoidettu noin 1 800 tartunnan saanutta, mikä on enemmän kuin tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen uusien tapausten määrä ja osoitus edistymisestä hoidossa. Vuosittaisten uusien tapausten määrä ei kuitenkaan ole kääntynyt laskuun.
Esiintyvyystutkimuksilla tiedämme enemmän
Esiintyvyystutkimukset mahdollistavat ennaltaehkäisy- ja hoito-ohjelmien tarpeen ja vaikuttavuuden arvioinnin ja epidemiatilanteessa tapahtuvien muutosten seurannan. THL on toteuttanut useita hepatiitti C -esiintyvyystutkimuksia pistämällä huumeita käyttävien keskuudessa vuosien 1998 ja 2019 välillä terveysneuvontapisteissä, jotka tarjoavat matalan kynnyksen palveluita huumeita pistämällä käyttäville ja tavoittavat merkittävän osa kohderyhmästä.
Viimeisimmän tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia osallistujista oli saanut hepatiitti C -tartunnan. Koska tutkimuksessa kartoitettiin hepatiitti C -vasta-aineiden esiintyvyyttä, ei hoitoa tarvitsevien määrää voitu arvioida. Kansainvälisten tutkimusten mukaan arviolta noin yksi neljästä tartunnan saaneesta on parantunut tartunnasta spontaanisti, lopuilla infektio on kroonistunut.
Aktiivinen päihteiden käyttö ei ole vasta-aihe hoidolle. Tästä huolimatta merkittävä osa aktiivisista päihteiden käyttäjistä on jäänyt hoidon ulkopuolelle. Testauksen ja hoidon esteet tulee poistaa, jotta hoitoa tarvitsevat pääsevät hoitoon ja hepatiitti C -eliminaatiotavoite saavutetaan.
Lisätietoa:
Hepatiitti C -viruksen eliminointi Suomessa 2025–2027 (THL)
THL blogi: Hepatiitti C:n eliminointi – miksi nyt ja mitä on suunnitteilla?