Influenssarokotuksilla on jo pitkät perinteet, muistan 80-luvun tiukat riskiryhmäkriteerit, jolloin vain lääkäri sai päättää kenelle influenssarokotus annetaan. Siitä ajasta on tultu pitkä askel eteenpäin; nykyisin maksuttoman influenssarokotuksen kriteeriksi riittää, että lähipiirissä on vakavalle influenssalle altis henkilö ja tämä kriteerihän täyttyy meillä kaikilla – lähipiirissämme on ikäihmisiä, isovanhempia, pitkäaikaissairauksia potevia, raskaana olevia, pikkulapsia jne.
Paljon pelätään ja puhutaan rokotusten haitoista – usein keskusteluissa kuitenkin unohdetaan rokotusten hyödyt, jotka väestötasolla ovat hyvin merkittävät.
Viime keväänä Pohjois-Karjalassa koettiin erittäin hankala influenssaepidemia. Varmennettuja tartuntoja todettiin 471, mikä on vain murto-osa kaikista tapauksista. Sairaalahoitoon joutui 160 potilasta, joista seitsemän menehtyi. Tehohoitoon joutui 11 potilasta. Jokainen varmasti ymmärtää, että tehohoitoa vaativa potilas on todella vakavasti sairas!
Tänä päivänä puhutaan lisäksi paljon kustannuksista – viime kevään influenssaepidemian välittömät erikoissairaanhoidon kustannukset kohosivat maakunnassamme yli 670 000 euroon.
Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on saatu nostettua hoitohenkilöstön rokotuskattavuutta merkittävästi, lääkäreiden kattavuus onkin jo yli 80 prosenttia. Hoitohenkilöstökin pääsi viime kaudella jo 67,5 prosenttiin – tavoite tällä kaudella on yli 80 prosenttia!
Oireettomat levittävät influenssaa
Potilasturvallisuus on hoitohenkilöstön ykkösasia – meidän tulee suojata suojattomia, eli potilaitamme, joiden oma rokotesuoja jää heikommaksi. Lisäksi monesti unohdamme sen seikan eli vaikka itse olisimmekin perusterveitä emmekä näkisi rokotusta itsellemme tarpeelliseksi, voimme siitä huolimatta tartuttaa oireettomina; onkin arvioitu, että 30–50 prosenttia rokottamattomasta hoitohenkilöstöstä tartuttaa oireettomina – tietämättään!
Maksuttomaan influenssarokotuksen saavat myös 6-35 kuukauden ikäiset lapset eli rokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, kuitenkin pikkulasten rokotuskattavuus on surullisen alhainen. Pohjois-Karjalassa rokotuskattavuus oli viime kaudella 14 prosenttia ja valtakunnallisestikin vain 16,5 prosenttia.
Pikkulapset sairastuvat muita todennäköisemmin influenssaan ja tartuttavat tehokkaasti; samoin he joutuvat influenssan vuoksi sairaalahoitoon yhtä usein kuten vanhukset. Suomen johtavat lasten infektiolääkärit suosittelevatkin lämpimästi lasten influenssarokotusten antamista, he juuri tietävät kuinka tärkeää pikkulasten rokottaminen olisi.
Itse olen työskennellyt rokotusten parissa 25 vuotta ja oma uskoni rokotuksiin on vahva. Olenkin pohtinut usein, miksi rokotuksia vastustavat saavat äänensä eniten kuuluviin, kun taas rokotusten puolestapuhujat jäävät altavastaajiksi… eikös sen pitäisi olla juuri päinvastoin?
Ja minkä vuoksi tarvitaan aina se ensimmäinen kuolonuhri ennen kuin influenssarokotukset kelpaavat…
Ai niin – joka tapauksessa influenssa saapuu jälleen…