Rahapelihaittoja työssään kohtaavien ammattilaisten mukaan rahapelihaitoissa on Suomessa meneillään kolme laajempaa ja osittain myös yhteen kytkeytyvää kehityskulkua: rahapelaamisen digitalisaatio, erilaisten sosiaalisten ja hyvinvointiin liittyvien ongelmien kasautuminen sekä huoli nuorista aikuisista.
Verkkorahapelien saatavuus ja mainonta aiheuttavat huolta rahapelihaittojen ehkäisyn ja hoidon ammattilaisissa. Internetissä pelattavien rahapelien koukuttava nopeatahtisuus yhdistettynä helposti saataviin kulutusluottoihin johtaa yhä nopeammin velkaantumiseen ja syviin velkaongelmiin. Nuoret aikuiset ovat monella tapaa rahapeliongelman riskiryhmässä. Nuorilla aikuisilla voi olla vähemmän kokemusta rahankäytöstä. Väestötutkimuksen mukaan nuoret aikuiset pelaavat muuhun väestöön nähden harvemmin rahapelejä, mutta heidän keskuudessaan esiintyy useammin rahapeliongelmia.
Suomessa on meneillään merkittävä rahapelijärjestelmän muutos, jossa netissä pelattavien erityisen koukuttavien rahapelien, kuten nettikasinoiden, tarjontaa lisätään avaamalla markkina lisenssiin perustuvan järjestelmän kautta suurelle toimijajoukolle. Kyselyissämme, jotka suunnattiin rahapelihaittoja työssään kohtaaville ihmisille, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan tai ehkäisevän päihdetyön ammattilaisille, toivottiin uudelta rahapelijärjestelmältä rahapelien saatavuuden rajoittamista ja mainonnan sääntelyn kiristämistä, sekä uusia työkaluja avuksi rahapeleistä irti pyrkiville ihmisille.
Haittoja voidaan ammattilaisten mukaan tehokkaimmin ehkäistä toimivalla sääntely- ja rajoituskokonaisuudella, joka huomioi rahapelaamisen uudet muodot ja mainostamisen moninaiset tavat sekä fyysisissä tiloissa että verkkoympäristöissä.
Vaikeat vuodet ja kasautuvat rahapelihaitat
Rahapeliongelma voi vaikeuttaa ennestään tilanteita, joissa koronavirusepidemian, muuttuneen maailmanpoliittisen tilanteen sekä kiristyneen taloustilanteen myötä epävarmuus on lisääntynyt, talous on tiukoilla tai yksinäisyys lisääntynyt. THL:n kyselyihin vastanneet ammattilaiset tunnistavat erilaisten haasteiden kasautumista samoille ihmisille.
Monella on aiempaa enemmän huolia arjessaan, ja myös taloudellisen toimeentulon kanssa on vaikeuksia. Tällaisissa tilanteissa rahapelaaminen voi tuntua pakopaikalta arjen huolista tai luoda valheellista toivoa talouden kohentamisesta rahapelivoitoin. Samanaikaisesti rahapeliongelman seuraukset voivat olla aiempaa vakavampia, ja rahapeliongelmasta selviytyminen vaikeampaa.
Haittojen ehkäisy etusijalle ja palvelut kuntoon
THL:n ammattilaiskyselyiden vastaajat odottavat uudistuvalta rahapelijärjestelmältä ratkaisuja, jotka ehkäisevät haittoja tehokkaasti ja helpottavat ongelmia kokeneiden tilanteita. Ammattilaiset ovat kuitenkin olleet pettyneitä siihen, miten Suomessa rahapeleistä saatavat tuotot on usein asetettu haittojen ehkäisyn ja vähentämisen edelle. Myös uudessa järjestelmässä nähdään paljon riskejä, jos kokonaisuutta ei saada haittojen ehkäisyn ja vähentämisen kannalta toimivaksi. Hallituksen esitys uudeksi rahapelilaiksi on juuri nyt lausuttavana.
Samoja ammattilaisten tunnistamia huolia on tunnistettu myös hallituksen esityksessä rahapelilaiksi ja esityksessä on korostettu tarvetta ehkäistä haittoja.
Järeisiin haittoja ehkäiseviin keinoihin lukeutuvaa kaikkia lisenssitoimijoita koskevaa yhteistä kulutusrajaa ei hallituksen esityksessä esitetä.
Kyselyidemme tulosten perusteella näyttää siltä, että rahapeliongelma jää edelleen herkästi muiden teemojen jalkoihin ehkäisevää työtä ja hoitopalveluja kehitettäessä. Rahapelijärjestelmää uudistetaan parhaillaan, ja siinä yhteydessä on mahdollista rajoittaa kaikista haitallisimpien pelien saatavuutta ja mainontaa.
Tulokset osoittavat, että rahapelihaitat on muuttuvassa tilanteessa otettava Suomessa vakavasti. Jos tehokkaita rajoituksia ei toteuteta, on todennäköistä, että rahapeliongelman kanssa kamppailevien ongelmat syvenevät. Tilanne voi olla erityisen haastava, mikäli rahapeliongelmiin yhdistyy myös muita talousvaikeuksia. Lisäksi on mahdollista, että rahapeliongelmaa kokevien määrä kasvaa. Erityisesti nuoret aikuiset on huomioitava rahapelihaittojen ehkäisyssä, jotta rahapeliongelman pitkä varjo ei kurjista itsenäisen elämän alkutaipaletta ja vaikuta esimerkiksi opintoihin tai työelämään.
Lue lisää
Rahapelijärjestelmähanke (sisäministeriö)
Kysely toteutetaan seuraavan kerran syksyllä 2024. Lisätietoja ja ilmoittautuminen vastaajaksi täältä. (thl.fi)