Joulun alla Suomen Lucia 2015, Sonja Lehto seurueineen kävi THL:ssä tuomassa valoa pimeyteen ja virittämässä joulumieltä koko henkilökunnan tilaisuudessa lauluesityksen ja kynttilänvalokulkueensa kera.
Kun juttelimme Lucian kanssa esiintymisen jälkeen, kävi ilmi, että hän oli ottanut influenssarokotteen ennen tehtävänsä alkua. Lucia-kiertue kesti joulukuusta tammikuuhun, jonka jälkeen saimme tilaisuuden kuulla Sonjan kokemuksista.
Suomen Lucian tehtäviin kuuluu vierailla ja esiintyä tiiviillä aikataululla erilaisissa ikäihmisten tuetun asumisen laitoksissa, sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, mutta myös joulujuhlissa, varuskunnissa ja kirkoissa. Myös Tasavallan Presidentti puolisoineen sai tavata Lucia-seurueen. Kaiken kaikkiaan vierailuja kertyi noin kuukauden aikana yli kahdeksankymmentä. Suomen Lucia-kiertueeseen kuuluu myös jokavuotinen kampanjakeräys jonka varat ohjataan yleishyödyllisiin tarkoituksiin.
Kysyimme, miksi Sonja oli päättänyt ottaa rokotteen, vaikkei kuulukaan itse riskiryhmään?
”Päätin ottaa influenssarokotteen, koska en halunnut jäädä paitsi mistään sairastelun takia, vaan halusin olla koko ajan mukana. Lisäksi ajattelin, että koska vierailen niin monissa paikoissa ja tapaan satoja ihmisiä, en halua tartuttaa ketään, varsinkaan näitä vähän vanhempia ja sairaampia ihmisiä, jotka ovat vähän heikommassa kunnossa,” Sonja kertoi.
”Kun valintani selvisi, hain rokotuksen noin kaksi viikkoa ennen 13. joulukuuta käynnistyneen kiertueen alkua. Siinä vaiheessa tuli vähän kiire, että rokote ehtisi vaikuttaa ennen kun koko kiertue alkaisi. Sain rokotteen yksityiseltä lääkäriasemalta.”
”Lucian tehtävänä on levittää joulumieltä, valoa ja iloa ja monet odottavat kovasti joka vuosi Lucian tapaamista, ja se oli minullekin iso asia elämässäni. Olisi ollut todella ikävää aiheuttaa heille pettymys.”
”Pysyinkin terveenä koko Lucia-tehtävän ajan. En hirveän usein tule sairaaksi, viimeksi taisin olla kuumeessa ala-asteella, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Olen tosi tyytyväinen että otin rokotuksen koska monet sairastuivat, mm. yksi ystäväni ja hän jäi paitsi parista jutusta joululoman aikana.”
Suuri osa HUS:n henkilökunnasta ottaa influenssarokotteen
Terveydenhuollon henkilökunnalle suositellaan jokavuotisia influenssarokotuksia samoin perustein, jotka saivat Lucia Sonjan ottamaan rokotteen. Henkilökunnan jokavuotisten influenssarokotusten taustalla on potilas- ja työturvallisuus, jossa suojan saavat heikkokuntoiset potilaat, asiakkaat sekä työntekijät. Suurin osa tarjoaakin henkilökunnalleen influenssarokotteen osana työterveyshuoltoa.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa on ymmärretty hyvin hyvän influenssarokotuskattavuuden merkitys. Tammikuun puolivälin tienoilla jo 78 prosenttia HUS-sairaaloiden henkilökunnasta oli ottanut rokotteen.
Henkilökunnan kattavilla rokotuksilla voidaan ehkäistä influenssaepidemioita ja vakavia tautimuotoja tehoilla, perussairaita ja ikääntyneitä hoitavilla osastoilla jopa tehokkaammin, , kuin jos vain potilaat rokotettaisiin koska ikääntyneiden ja perussairaiden rokotusvaste on heikompi.
HUS:n tavoite on, että 80 prosenttia hoitohenkilökunnasta ottaisi rokotteen.
Kaikissa suomen sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä rokotuskattavuus ei kuitenkaan ole läheskään näin hyvä. Influenssarokotteen ottaminen on luonnollisesti vapaaehtoista, ja kattavuus vaihtelee työpaikoittain paljonkin. Jos henkilökunnan rokotuskattavuus on heikko, jää rokotusten potilaille antama välillinen suoja vähäiseksi.
Hoitolaitoksissa, jossa asukkaat tai potilaat ovat ikääntyneitä tai heikkokuntoisia, influenssaepidemia voi saada aikaan pahaa jälkeä.
Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa
Influenssarokotus annetaan julkisessa terveydenhuollossa riskiryhmiin kuuluville maksutta. Rokotetta on vielä saatavana terveyskeskuksista, mutta menekki on ollut tällä kaudella niin hyvää, että THL:n varastoissa sitä ei enää ole. Lisäksi monet työnantajat tarjoavat influenssarokotuksen osana työterveyshuoltoa. Työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen lisäksi rokotuksilla on vaikutusta myös henkilökunnan sairauspoissaoloihin.
Rokotteen on voinut ostaa apteekista lääkärinreseptillä, mikäli ei kuulu riskiryhmiin tai saa rokotetta työnantajan tarjoamana etuna. Ajoissa otetun rokotteen antama suoja on paras mahdollinen ja rokotteen saa varmimmin, kun sen ottaa jo loka-marraskuussa, epidemian alkuun ei kannata odotella.
Sonjan tehtävä Luciana loppui Tammikuussa, mutta influenssakausi jatkuu vielä pari kuukautta. Rokote kuitenkin suojaa Sonjaa vielä loppukaudenkin. Ensi syksynä valitaan uusi Lucia, jonka vara- ja tukihenkilönä Sonja tulee toimimaan.
”Voisin suositella influenssarokotusta uudellekin Lucialle,” hän toteaa juttutuokiomme päätteeksi.
Lisätietoja:
THL – Influenssarokote
HUS influenssatietoa
Folkhälsan,Suomen Lucia keräys- ja kampanjavastuuorganisaatio