EU-maihin on saapunut viime kuukausina ja viikkoina poikkeuksellisen paljon kriisi- ja konfliktialueilta liikkeelle lähteneitä turvapaikanhakijoita ja pakolaisia. Turvallisuuden lisäksi näiden ihmisten terveys voi olla vakavasti uhattuna.

Konfliktialueilla terveydenhuolto ei yleensä toimi, rokotukset jäävät saamatta ja ilman hoitoa monet tartuntataudit leviävät tehokkaasti. Syyrian ja Ukrainan poliotapaukset ovat tästä valitettavia esimerkkejä.

Berliinissä rokottamattomasta henkilöstä alkunsa saaneessa tuhkarokkoepidemiassa on tähän mennessä sairastunut jo yli 1700, sairaalahoidossa ollut satoja ja ainakin yksi lapsi on kuollut. Epidemia olisi voitu välttää rokotteella, jonka annos maksaa muutamia euroja.

Suomessa on hyvä valmius suojautua tartuntataudeilta. Silti meidänkin pitää nyt eri tavoin varautua kansainvälisen liikkuvuuden tuomiin uusiin haasteisiin. Tavoitteena tulee olla sekä yksilöiden että yhteiskunnan terveysturvallisuuden varmistaminen.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2009 antama ohje pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden infektio-ongelmien ehkäisystä painottaa tautien varhaista seulontaa ja hoitoa. Lisäksi kaikkien maahamme pidemmäksi aikaa tai kriisialueilta saapuvien rokotussuojan tarkistus ja täydentäminen tarvittaessa esimerkiksi polio- ja tuhkarokkorokotteilla on nykytilanteessa erityisen tärkeää.

Kunnat ovat vastuussa tartuntatautien torjunnasta omalla alueellaan. Sekä kuntien että vastaanottokeskusten resursseja ja yhteistoimintaa tulisi nyt lisätä, jotta maahamme saapuvien väestöryhmien tartuntatautien torjunta turvataan. Nyt hyvin käynnistynyttä poikkihallinnollista yhteistyötä pitää ehdottomasti jatkaa ja varmistaa, että kaikilla turvapaikanhakijoiden asioita hoitavilla viranomaistahoilla on käytössään yhteinen tilannekuva.

Tutkimusten mukaan tartuntatautien ehkäisy ja varhainen hoito on selvästi halvempaa kuin tämän epäonnistumisesta seuraava epidemioiden selvittely ja hoitaminen. Kattavasti saatavilla olevat rokotukset sekä tautitapausten nopea tunnistus ja leviämistä ehkäisevä hoito ovat  meidän kaikkien yhteinen etu.

Kirjoittajat:

Taneli Puumalainen, ylilääkäri, yksikön päällikkö, THL
Mika Salminen, osaston johtaja, Infektiotaudit, THL
Petri Ruutu, professori, emeritus, THL
Esa Rintala, infektiolääkäri, ylilääkäri, Tyks
Asko Järvinen, infektiolääkäri, ylilääkäri, HUS
Eeva Salo, lasten infektiolääkäri, HUS
Jussi Sutinen, infektiolääkäri, HUS
Jaana Syrjänen, infektiolääkäri, osastonylilääkäri, Tays

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *