Det är viktigt att klienten inom det sociala arbetet med personer med funktionsnedsättning kan lita på att man följer systematiska och högklassiga verksamhetssätt inom det sociala arbetet och att den professionella fattar beslut i enlighet med klientens intresse.
Välfärdsområdet ansvarar för att beslutsfattandet är lagenligt. Före beslutsfattandet utreds klientens individuella situation och servicebehov genom samarbete mellan klienten och en professionell person inom socialvården. Vid behov kan även professionella personer inom hälso- och sjukvården delta i detta utredningsarbete.
I februari lyfte vi i vår bloggserie Funktionsvariation i samhället den etiska belastning som uppstår för professionella inom service för personer med funktionsnedsättning i en situation där arbetstagaren är bunden till teamets beslut. Efter att bloggtexten i fråga publicerades fick vi flera svar om att beslut om service för personer med funktionsnedsättning fattas i arbetsgrupper eller team i välfärdsområdena. Vilken ställning har dessa arbetsgrupper eller team i beslutsfattandet inom servicen för personer med funktionsnedsättning?
Beslut om service för personer med funktionsnedsättning fattas i välfärdsområdena av socialarbetare och socialhandledare. Multiprofessionella arbetsgrupper kan användas som stöd för beslutet och beslutsfattandet. Gruppen kan till exempel ge mångsidiga perspektiv och lösningsalternativ för olika klientsituationer. Med hjälp av gruppen är det också möjligt att förutse klienternas framtida servicebehov och identifiera eventuella brister i servicesystemet.
I beslut om service för personer med funktionsnedsättning används dock professionellt övervägande som grundar sig på den enskilda arbetstagarens arbetsuppgifter och de yrkesmässiga rättigheter och ansvar som delegerats till honom eller henne. Således kan innehållet i arbetsgruppernas diskussioner inte vara sådant att en enskild professionell inom det sociala området är tvungen att begränsa sitt beslut enligt gruppens åsikt. En professionell inom det sociala området ska ha möjlighet att avgöra ärendet på ett etiskt hållbart sätt så att beslutet både innehållsmässigt och förfarandemässigt är lagenligt och motsvarar klientens individuella behov.
Den faktiska beslutanderätten kan inte överföras från en enskild arbetstagare till en arbetsgrupp, eftersom expertisen inom det sociala arbetet då kan försämras och individuella beslut som är förenliga med klientens intresse äventyras.
När man utvecklar socialarbetets metoder och arbetssätt inom service för personer med funktionsnedsättning ska man alltså komma ihåg att den professionella alltid är ansvarig för sitt beslut. Beslutet ska undertecknas av den verkliga och faktiska professionella personen som fattat beslutet.
Texten är en del av bloggserien Funktionsvariation i samhället
Bloggserien Funktionsvariation i samhället behandlar fenomen i samhället inom funktionshinderområdet och funktionshinderservicen. Uppfattningen om och synen på funktionshinder har förändrats med tiden. Viktigt idag är mänskliga rättigheter, delaktighet, självbestämmanderätt och tillgänglighet.
Läs mer:
Bedömning av servicebehovet (Handbok om funktionshinderservice)