Huumeiden käyttö on lisääntynyt ja se on yhä näkyvämpi ilmiö myös julkisessa tilassa. Huumeita käyttävien ihmisten ajanvietto ja kokoontuminen eri alueilla huolestuttavat kuntalaisia. Julkisessa tilassa tapahtuvan huumeiden käytön lisäksi myös nähdyn väkivallan ja koetun turvattomuuden välillä on selvä yhteys.
Lähdimme ottamaan selvää mitä kaduilla tapahtuu ja miten päihteiden käyttö tai väkivalta näkyvät kaduilla. Halusimme kuulla huumeita käyttävien ihmisten näkemyksiä siitä, mitä heidän mielestään tulisi tehdä, jotta kadut olisivat kaikille turvallisia.
Emme olleet liikkeellä pelastaaksemme ketään; tärkeintä meille oli ihmisten arvostava kohtaaminen ja se että päihteitä käyttävät ihmiset tulevat kuulluksi. Lisäksi jaoimme eväspaketteja ja villasukkia kaikille kohtaamillemme ihmisille, ja niille oli kova tarve.
Poliisin suorittama tehostettu valvonta oli selkeästi vähentänyt häiriöitä ja kaduilla oli rauhallinen tunnelma. Kohtasimme ihmisiä Rautatieasemalla, Kalliossa, Kontulassa ja joukkoliikenteessä. ”Mitä te ootte tehneet, että ootte tänne joutuneet?” kysyi eräs henkilö Kontulassa uteliaan innostuneena.
Lähes kaikki kohdatut ihmiset ilahtuivat kuullessaan, että olemme kiinnostuneita päihteiden käyttäjien tilanteesta ja heidän hyvinvoinnistaan. Kohtaamistilanteet olivat tärkeitä myös meille.
Turvallinen kaupunki on turvallinen myös huumeita käyttäville
Kun puhutaan julkisten tilojen turvallisuudesta ja kuntalaisten kokemasta turvattomuudesta, unohdetaan usein se, että lisääntynyt huumeiden käyttö ja siihen kytkeytyvä rikollisuus heikentää myös huumeita käyttävien itsensä hyvinvointia ja turvallisuutta.
Kadulla aikaansa viettävät huumeita käyttävät nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, ja nämä nuoret voisivat hyötyä erilaisista haittojen vähentämiseen liittyvistä toimista, joiden avulla nuori voidaan tarvittaessa ohjata tuen ja palveluiden piiriin.
Koska kaikki kadulla huumeita käyttävät ihmiset eivät ole valmiita lopettamaan päihteiden käyttöä, he tarvitsevat palveluita, jossa he voivat asioida myös päihtyneinä. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi matalan kynnyksen tukipisteet, jotka tarjoavat nuorille apua ja tukea ympärivuorokautisesti.
Eräs kohtaamamme nuori henkilö istuskeli ulkona Kontulan ostoskeskuksen takana olevilla portailla ja kertoi odottavansa korvaushoitoon pääsyä: ”Vielä viikko pitäisi jaksaa”. Palveluille, jossa voi viettää aikaa ja levätä myös yön yli, on suuri tarve. Ne lisäävät kaikkien ihmisten turvallisuutta, sekä päihteitä käyttävien ihmisten että myös muiden kuntalaisten turvallisuutta.
Ratkaisuja turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen
Jalkautuva ja etsivä työ on yksi tärkeä tapa tavoittaa huumeita käyttäviä ihmisiä. Etsivää päihdetyötä tulisi lisätä ja työmuodolle olisi tarvetta myös iltaisin, viikonloppuisin ja yöaikaan.
Lisäksi monialaista yhteistyötä eri toimijoiden kesken tulisi vahvistaa. Suurimmissa kaupungeissa tulisi lisätä asuinaluelähtöistä naapurustotyötä, jota tehdään yhdessä poliisin kanssa. Naapurustotyön avulla voidaan vahvistaa yhteisöllisyyttä ja lisätä kaikkien ihmisten turvallisuutta ja viihtyvyyttä.
Helsingissä olisi tärkeää, että matalan kynnyksen palveluita olisi tasaisesti eri puolilla kaupunkia, jotta haasteet eivät kasaudu tietyille alueille. Palveluiden tulisi olla avoinna myös virka-aikojen ulkopuolella ja viikonloppuisin.
Päihteitä käyttäville nuorille tulisi perustaa ”yhden luukun” periaatteella toimivia palveluita, joista olisi mahdollista saada mielenterveyspalveluita, päihdepalveluita, terveysneuvontaa, asumisneuvontaa, sosiaalipalveluita, Kelan palveluita sekä lääkäripalveluita.
Yksinkertainen, konkreettinen ja nopeasti toteutettava toimenpide voisi olla maksuttoman lämpimän ruuan jakaminen, jolla olisi vaikutuksia kadulla aikaansa viettävien ihmisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Lisäksi saimme kokea, että ruuan jakaminen luo positiivisia vuorovaikutustilanteita, kun ihmiset tulevat kohdatuksi myötätuntoisesti ja ilman tuomitsemista.
Kuulluksi tuleminen edistää halukkuutta hakea apua ja tukea
Tietoa päihteiden käytön puheeksi ottamisesta, haittoja vähentävistä menetelmistä ja tietoa yliannostusten ehkäisystä tulisi lisätä kaikille nuorten kanssa työskenteleville. Lisäksi on tärkeää poistaa stigmaa kouluttamalla kaikkia nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia kohtaamaan päihteitä käyttävä nuori kunnioittavasti ja arvostavasti.
Kunnioittava kohtaaminen ja kuulluksi tuleminen edistää nuoren halukkuutta hakeutua avun ja tuen piiriin. Nämä toimet edistävät myös turvallisuutta.
Jalkautuminen liittyy Turvalliset kadut- kokonaisuuteen, jossa terveyden edistämisen määrärahalla toteuttavilla toimenpiteillä pyritään ehkäisemään nuorten katuväkivaltaa ja edistämään turvallisuutta. Kiitämme lämpimästi Annuska Dal Masoa, joka toimi oppaanamme Helsingin kaduilla.
Kirjoittajat
Jonna Laitonen, projektipäällikkö, Turva ja suojelu, THL
Anneli Portman, erityisasiantuntija, Turva ja suojelu, THL
Päivi Korhonen, erityisasiantuntija, Turva ja suojelu, THL
Pauliina Rantala, projektikoordinaattori, Turva ja suojelu, THL
Teemu Vauhkonen, erikoistutkija, Turva ja suojelu, THL
Eva Autio, erityisasiantuntija, Turva ja Suojelu, THL
Hyvä juttu,asiallista tietoa.