Vähemmän humppaa, enemmän hyviä käytäntöjä – eli kuinka hankkeilla voidaan ratkaista sukupuolistuneita ongelmia

Suomessa sukupuolten tasa-arvoa on pitkään tavoiteltu hankkeilla. Vaikuttavat kehittämishankkeet tarjoavat tasa-arvotyölle uutta virtaa, leveämmät hartiat ja yhteyksiä yli sektorirajojen.

Toisaalta harva lienee välttynyt hankehumppa-kuittailulta: isoja tavoitteita kiritään kiinni lyhyessä ajassa, hallinnointi vie mehut ja tuotokset katoavat pian päätösseminaarin jälkeen. ”Kun laitat jotain nettiin, se pysyy siellä ikuisesti” ei kokemukseni mukaan päde tasa-arvohankkeisiin. Samaa työtä saatetaan toisista tietämättä tehdä peräkkäisissä ja päällekkäisissä hankkeissa.

Taloudellisen epävarmuuden keskellä hankekehittämisen merkitys korostuu. Esimerkiksi Euroopan sosiaalirahasto plussasta rahoitetaan hankkeita 602 miljoonalla eurolla. Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on rahaston horisontaalinen eli kaikkia hankkeita velvoittava periaate.

Naljailun sijaan meidän tulisikin keskittyä suunnittelemaan ja toteuttamaan vaikuttavia hankkeita. Seuraavat kolme vinkkiä on suunnattu tasa-arvoa edistävien käytäntöjen kehittäjille.

Tunnista tasa-arvon ongelma

Vaikuttava toiminta hakee ratkaisua tasa-arvo-ongelmaan tai vahvistaa myönteistä kehityskulkua. Sitkeistä sukupuolistuneista ongelmista kuten väkivallasta, terveys- ja hyvinvointieroista ja sukupuolen mukaan eriytyneestä työnjaosta on runsaasti tutkittua tietoa.

Palastele isoja ongelmia pienemmiksi. Esimerkiksi ammattialojen eriytymisen taustalla on tunnistettu sekä vetovoimaan että pitovoimaan liittyviä tekijöitä.

Segregaatiota on pitkään yritetty purkaa houkuttelemalla naisia miesenemmistöisille tekniikan aloille. Naisten osuus alan opiskelijoista on ollut viime vuosina kasvussa.

Tekniikan alaa opiskelevat naiset ja ei-binääriset ihmiset kokevat kuitenkin enemmän häirintää ja vähemmän kuulumisen tunnetta kuin miehet. Kuulumattomuuden kokemus kasvattaa riskiä vaihtaa alaa.

Hahmottele ratkaisuja

Minkä tulee muuttua, jotta ongelma ratkeaa ja tasa-arvo toteutuu? Yhdessä hankkeessa ei ratkaista kokonaista epäkohtaa. Haarukoi vaikuttavimpia osaratkaisuja tutkimuksesta ja aiempien kehittämishankkeiden tuloksista.

Monessa ratkaisussa keskitytään ajan hengen mukaisesti yksilöön. Ihmiset halutaan varustaa tiedoilla ja taidoilla, jotka auttavat eteenpäin. Pelkkä yksilöiden osaamisen kehittäminen voi kuitenkin törmätä seinään: pätevinkään tyyppi ei välttämättä menesty järjestelmässä, joka on oletusasetuksiltaan syrjivä. Esimerkin teekkarinaiset voivat saada voimaa mentoroinnista, mutta se ei poista häirintää työpaikalta.

Vaikuttava hanke puretuu rakenteellisiin ongelmiin ja kehittää esimerkiksi palvelua, koulutusohjelmaa tai työpaikkojen toimintakäytäntöjä. Ylätasolla on puolestaan varottava, ettei työ jää irralliseksi ihmisten eletystä todellisuudesta. Tasa-arvohankkeiden vaikuttavuutta voi edistää se, ettei kehittäminen ole joko-tai, vaan sekä-että.

Aloita lopusta

Mitä työstä jää jäljelle, kun hanke päättyy? Kysymyksen pohtiminen varhaisessa vaiheessa voi tuntua epäintuitiiviselta. Sen tarkoituksena on siirtää fokus pois hankkeesta kohti kehitettävää toimintamallia ja sen juurruttamista. Juurruttamista vauhditetaan arvioinnilla, viestinnällä ja aktiivisella verkostotyöllä.

Toiminnan vaikuttavuuden arviointi on hankeresurssien hyötykäyttöä. Mieti jo alussa, millaisin määrällisin mittarein ja laadullisin havainnoin voisit tunnistaa aikaansaadut muutokset. Vaikutukset kannattaa dokumentoida ja hyödyntää viestinnässä.

Myös viestinnässä on hyvä keskittyä hallinnollisen hankekokonaisuuden sijasta työn ytimeen: minkä tasa-arvo-ongelman ratkaisemme ja miten. Hankkeen nimi painuu aikanaan unholaan, mutta juurtunut palvelu voi pyöriä vuosienkin päästä. Harjoittele hissipuhetta ja panosta ratkaisun kirjalliseen kuvaamiseen.

Tee yhteistyötä

Hankekumppanien ja ohjausryhmän kokoaminen on osa aikaista juurruttamistyötä. Hyödynnä tasa-arvon edistäjien verkostoja, joissa ollaan takuulla kiinnostuneita ongelmien ratkaisemisesta. Tule treenaamaan hissipuhettasi esimerkiksi marraskuussa järjestettäville Tasa-arvopäiville.

Sukupuolten tasa-arvoa edistävien ESR+-hankkeiden haku on auki 30.9.2024 saakka.

Tasa-arvon tarkistuslista hankkeelle tarjoaa hakijoille vinkkejä tasa-arvon edistämiseksi hankkeen toiminnassa ja rakenteissa. Tarkistuslista on kehitetty THL:n Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatiossa (ESR+), joka tukee tasa-arvoa edistävien käytäntöjen kehittämistä ja löytämistä internetistä.

Logo. Euroopan unionin osarahoittama.

Lue lisää

Tasa-arvon tarkistuslista hankkeelle (THL)

Tunnista ja kuvaa hyvä toimintamalli (THL)

Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio (ESR+) (THL)

Tasa-arvopäivät 5.−6.11.2024 Kuntatalossa (STM)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *