Koronaepidemia on tehnyt haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämästä entistä vaikeampaa.
Rajoitukset päiväkeskusten ja tilapäismajoitusten toiminnassa sekä julkisten tilojen sulkeutuminen heikentävät niiden ihmisten elämäntilannetta, joilla ei ole asuntoa eikä paikkaa mihin mennä, ja jotka pystyvät päihdeongelman vuoksi huolehtimaan itsestään heikosti.
Kun matalan kynnyksen palvelujen aukioloaikoja ja kävijämääriä on rajoitettu, joutuu osa asunnottomista viettämään entistä enemmän aikaa taivasalla.
Lähestyvä talvi ja kylmenevät säät tekevät ulkona asumisesta turvatonta ja vaarallista. Tilanne on vaikea pääkaupunkiseudulla, mutta asunnottomien päihteidenkäyttäjien palveluissa on ongelmia ympäri Suomen.
Ei lämmintä ateriaa, ei lepopaikkaa
Päihdeongelma heikentää toimintakykyä ja tekee arjesta monella tavalla vaikeaa. Elämästä tulee selviytymistaistelua, jos ei ole kotia tai ylipäänsä paikkaa missä olla. Päiväkeskukset ja tilapäismajoitukset ovat olleet monelle niitä ainoita paikkoja, jonne päihtynytkin ihminen on tervetullut, ja joissa hän on voinut syödä ja levätä.
Rajoitustoimien vuoksi osa näistä matalan kynnyksen palveluista on joutunut luopumaan lämpimien aterioiden tarjoamisesta ja siirtymään eväspussien jakoon, joka korvaa monille nyt päivän lämpimän aterian. Myös peseytyminen, lepääminen ja ajan viettäminen lämpimässä ja turvallisessa paikassa ovat käyneet vaikeammaksi.
Kirjastojen ja muiden julkisten tilojen sulkeminen hankaloittaa entisestään lämpimien tilojen löytämistä. Ihmisiä on ajettu pois esimerkiksi rautatieasemalta ja kauppakeskuksista.
Ei yösijaa, ei apua yliannostukseen
Yöllä asunnottoman vaikeudet kärjistyvät. Jos väliaikaismajoitukseen ei uskalla mennä tai majapaikka on ruuhkautunut ja siihen joutuu jonottamaan liian pitkään, voi ainoa vaihtoehto olla yöpyminen rappukäytävissä, julkisissa wc-tiloissa tai parkkihalleissa. Helsingissä on näkynyt tänä syksynä aikaisempaa enemmän ulkona öitään viettäviä ihmisiä.
Palvelujen supistaminen tai asiakasmäärien rajoittaminen korona-epidemian leviämisen ehkäisemiseksi saattaa hankaloittaa entisestään avun löytämistä sekä asunnottomuuteen että päihdeongelmaan.
Jalkautuvat palvelut ja etsivä työ ovat siksi nyt ensiarvoisen tärkeitä keinoja tavoittaa avuntarvitsijat. Kenenkään ei pitäisi joutua yöpymään ulkona. Ulkona yksin yöpyvä päihteidenkäyttäjä ei saa apua yliannostustilanteessa. Tällä hetkellä on viitteitä siitä, että koronaepidemiaan liittyvät rajoitustoimet ovat saattaneet lisätä huumemyrkytyskuolemia.
Päihdeongelma ja koronatartunta
Jaetut käyttövälineet, krooniset sairaudet ja vaikeus huolehtia hygieniasta saattavat lisätä päihteitä käyttävän riskiä sairastua koronaan. Kadulla hygieniasta huolehtiminen on lähes mahdotonta. Asunnottomien ihmisten koronatartunnat ovat lisääntyneet koronaepidemian toisen aallon aikana.
Erilaiset väliaikaismajoitukset ja pidempiaikaiset asumispalvelut joutuvat ratkaisemaan vaikeita asioita: miten huolehditaan ihmisistä, joilla on koronatartunta ja miten samalla voidaan varmistaa henkilöstön ja muiden asiakkaiden turvallisuus.
Tarvitaan hätämajoitusta
Talvi tuo uusia haasteita, jos rajoitustoimet jatkuvat. Talviaikaan asunnottomat voivat Helsingissä levähtää öisin yökahvila Kalkkersissa, jossa kaikille avuntarvitsijoille ei välttämättä ole tilaa eikä paikka ole tarkoitettu nukkumiseen.
Hätämajoitusta pitää lisätä tarpeen mukaan. Mallia voi ottaa muista maista: Oslossa hätämajoitusta järjestettiin ensimmäisen aallon aikana koulun liikuntasalissa, Amsterdamissa urheiluhallissa ja Lontoossa hotelleissa.
Väliaikaiseen hätämajoitukseen voisi käyttää myös suljettuja liikuntatiloja. Helsingin kaupunki on järjestänyt niille asunnottomille, jotka ovat altistuneet koronaan, karanteenimajoituksen ja palvelun, jossa majoitukseen tuodaan myös ruoka sekä tarvittaessa korvaushoitopalvelut.
Tampereella päiväkeskustoimintaa on jatkettu ja laajennettu myös poikkeusoloissa. Tampereen kaupungin ylläpitämä päihtyneiden päiväkeskus Huoltsu pidensi aukioloaikojaan ja jatkaa toimintaansa myös poikkeusolojen aikana.
Pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa on tärkeää, että palvelujen toiminta turvataan, jotta kaikilla olisi paikka, jossa syödä, peseytyä, levätä ja nukkua myös päivällä.
Koronaepidemia haastaa asumiseen ja päihdeongelmiin tarvittavat palvelut. Vastuuta näiden palveluiden järjestämisestä ei saa jättää yksin järjestöille. Me kaikki tarvitsemme turvallisen paikan, missä olla ja asua, ei pelkästään koronan aikana. Kyse on pohjimmiltaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.
Lue lisää:
Päihdepalveluiden muutosten seuranta koronapandemian aikana (Thl.fi)
Covid19-epidemian vaikutukset hyvinvointiin, palvelujärjestelmään ja kansantalouteen : Asiantuntija-arvio, syksy 2020. THL, raportti 14/2020