Valtaosa tapaturmista sattuu kotona, kesämökillä ja vapaa-ajan puuhasteluissa, siis muualla kuin työpaikalla tai liikenteessä. Erityisesti työikäisten loukkaantumisista suuri osa tapahtuu tavallisten arkiaskareiden yhteydessä: miehillä kodin remonttipuuhissa, naisilla sisätiloissa arkiaskareissa.
Syksyn lähestyessä käynnistyvät pihojen syyskunnostukset, työmatkapyöräily lisääntyy ja kohta jo puhdistetaan talojen rännejä ja vesikouruja puiden pudottamista lehdistä. Loppukesä ja syksy ovat monelle myös kotien sisäremonttien ja sisustamisen aikaa.
Kuolemaan johtavat, kotona ja vapaa-ajalla sattuvat tapaturmat ovat vähentyneet viimeisen 10 vuoden aikana, mutta sairaalahoitoa vaativissa tapaturmissa muutos ei näy. Joka vuosi tapaturmista aiheutuu runsaat 100 000 hoitojaksoa, joista valtaosa kotona ja vapaa-ajalla sattuneissa tapaturmissa.
Keinot, joiden avulla suomalaisten työtapaturmissa ja liikenneonnettomuuksissa loukkaantumiset on saatu vähenemään, tuntuvat jollakin tavoin vierailta koti ja vapaa-ajan ympäristöissä.
Työpaikoilla ja liikenteessä mm. yhteiset säännöt, suojainten käyttö, varoittavat valot, värit ja hälytysäänet ympäristössä, nopeusrajoitukset, ylinopeutta ja päihteiden käyttöä tarkkailevat ratsiat ohjaavat kaikki käyttäytymistä turvallisempaan suuntaan.
Näin voimakas ohjus ei oikein tunnu istuvan kotiympäristöön. Valot eivät automaattisesti vilku, kun ryhdytään riskialttiiseen toimintaan, eikä rakennustelineiden turvallisuuteen ole velvoittavia ohjeita. Vastuu arjen turvallisuudesta ja päätöksistä kotiympäristössä on meillä itsellämme. Harkintaa kannattaa kotonakin käyttää. Samoja periaatteita kuin työpaikoilla tai liikenteessä voi myös kotona noudattaa.
Puunkaatopuuhissa suojainten käyttö, remonttihommissa turvalliset jalkineet, tukevat työskentelyalustat ja silmäsuojaimet kannattaa tarvittaessa ottaa käyttöön. Sähkötyöt annetaan ammattilaisten hoitaa. Lasten trampoliiniin hankitaan suojaverkko ja sovitaan säännöstä: yksi hyppii kerrallaan. Pyöräilykypärän ja muiden liikuntaan liittyvien suojainten käyttö otetaan perheessä tavaksi. Pyöräilijänä huomioidaan muut tiellä liikkuvat, myös iäkkäämmät, joiden reaktionopeus on nuoria hitaampaa. Ikääntyvien tuttavien ja omaisten turvallisesta liikkumisesta huolehditaan varmistamalla riittävä valaistus ja tarvittavat tukikaiteet paikkoihin, jossa liikkuminen tasapainon heikentyessä on muuten hankalaa. Kun iäkkään yölliset vessamatkat lisääntyvät, villasukat vaihdetaan liukuestesukkiin.
Mahdollisuuksia välttää tapaturmia kotiympäristössä on. Liikennealueilta ja työpaikoilta tuttuja periaatteita kannattaa noudattaa myös kotona.
Lue lisää:
Turvaa liikuntaan, liikenteeseen ja leikkiin
Kesäterveys-sivusto, THL