Koululaiset ampaisivat kesälaitumille tai hautautuvat sohvan pohjalle. Toivottavasti monelle lapselle on järjestynyt liikunnallisia, turvallisia lomapäiviä. Kesä on vapautta ja rentoa meininkiä, mutta jokapäiväinen pieni suunnitteluhetki varmistaa arjen sujumisen. Lasten ja vanhempien yhteinen suunnittelu ennen kauppareissua lisää lapsenkin vastuuseen kasvamista.
Pienimmät lapset soittavat päivittäin vanhemmille ”Mitä minä söisin”. Perheen jääkaapin varustaminen on tärkeää sekä pienen koulukkaan että isomman nuoren kannalta. Miten lapsi tai nuori valitsee helpoimmin hyvää ja ravitsevaa ruokaa? Lapsi syö sitä, mitä jääkaappiin tai kaappiin on varattu. Ruisleivällä pienennät vähän ruokakustannuksia ja puurolla vielä enemmän. Puuroissa on nyt valinnanvaraa, useita makuja ja annospusseista kätevä nuoremmankin lapsen valmistaa. Onko siellä vain keksipaketteja, muroja, limsaa, mehuja, jogurtteja? Hellepäivinä kannattaa suosia vettä juomana ja juoda mehukin laimennettuna. Tässä parin välipalan energiavertailu.
Vai löytyykö kodin jääkaapista yhdessä kuorittuja ja palasteltuja porkkanoita eväsrasiassa, tomaatteja tai kurkkua? Tai kesän mansikoita ja hedelmiä, nektariineja tai kirsikoita? Miltä maistuu auringon kypsyttämä hehkuvan punainen tomaatti? Maistuu se koululaisellekin. Pääsettekö yhdessä mustikanpoimintaan? Kesän automatkoillekin kannattaa varata pestyjä, kuorittuja porkkanoita, kasvis- tai hedelmälohkoja hyviksi välipaloiksi.
Kasviksilla pienennät lapsen ylipainoriskiä ja lapsi saa oikeaa energiaa ja elinvoimaa. Hedelmillä ja kasviksilla on hintansa, mutta aina ei kannata tyytyä halvimpaan ruokaan. Ei varsinkaan kasvavien kouluikäisten ruokavaliossa. Tavoitteena on viidestä kuuteen annosta kasviksia, marjoja tai hedelmiä päivässä, joista annoksista kuvassa esimerkit.
Jo pienillä askeleilla parannat lapsen ruokavaliota. Varaa ainakin ruisleipää tai tummaa leipää aamupalaksi ja porkkanaa tai kurkkua iltapäivän välipalaksi. Varaa kesän ruokailua helpottavien einesten rinnalle myös kasviksia. Lasten kanssa on hyvä aloittaa vähitellen yhteinen ruoan valmistelu rennosti ja yhdessäolosta nauttien.
Kuvamateriaali: THL, Yläkouluhanke ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta