Eräs kaikkien aikojen televisiosarjasuosikkini on brittiläinen draamakomedia Näkemiin vaan, muru (Auf Wiedersehen, Pet). Siinä joukko brittiläisiä rakennustyömiehiä pakenee Ison-Britannian massatyöttö-myyttä Saksaan, ja päätyy Düsseldorfiin rakennustyömaalle töihin. Eletään 1980-luvun alkua, eivätkä parakissa asuvien miesten elintavat ennakoi pitkää ikää. Tupakkaa palaa, ja kaljaa kuluu.
THL:n tekemä alueellinen terveys ja hyvinvointitutkimus (ATH) maalaa osin samansuuntaista kuvaa vielä 2010-luvun Suomesta.
Viideltä saunaan, ja kuudelta putkaan?
Kävimme ATH-tutkimuksen tuloksia läpi erityisesti Turun ja turkulaisten näkökulmasta. Merkittävimmät erot vastaajien välillä löytyvät sosioekonomisen jaon perusteella. Erityisesti vähän koulutetun miehen tilanne on heikko. Elintavoissa on paljon samaa mitä düsseldorfilaisessa parakissa asuvalla fiktiivisellä brittimuurarilla.
Matalan koulutuksen voi ennakoida vaikuttavan työn luonteeseen sekä tulotasoon. Raskas fyysinen työ, josta ansaittu palkka ei tunnu riittävän elämiseen. Paras pitää tupakanmittainen tauko, ja ottaa vähän neuvoa-antavaa?
Alhaisen koulutustason ryhmässä tupakointi ja alkoholin liikakäyttö on yleisempää. Koettu terveys on heikommalla tolalla. Pelottavan moni ajattelee, ettei jaksa työkykyisenä eläkeikään saakka. Elämänlaatu ei tunnu olevan parasta A-luokkaa, masentaa.
Ein Bier, bitte!
Yksilön vastuu. Sanapari, joka nousee aina esiin. Kukaan muu ei voi sinua liikuttaa kuin sinä itse. Kukaan muu ei voi lopettaa tupakointia tai alkoholin liikakäyttöä kuin sinä itse. Kukaan muu ei voi vaihtaa lautaselle lapattua annosta kuin sinä itse.
Entä jos ei pysty, osaa tai jaksa? On yksin, ja omat voimat eivät riitä? Kaveriporukka ei varsinaisesti tue elämäntapojen muutosta, koska se löytyy pubin puolelta? Ongelma on kimurantti.
Televisiosarjassa yksi parakissa asuvista miehistä yrittää aika ajoin saada muita ryhdistäytymään. Hän ehdottaa makkaran tilalle kasviksia, ja baarikierroksien sijaan muita vapaa-ajanviettotapoja. Yleensä vastaus on tyrmäävä. Kalareissulle voidaan viikonloppuna lähteä, kunhan kaljakori ja tupakat seuraavat joenpenkalle.
Tuskin terveellisempien elämäntapojen valitseminen on Turussakaan tiedon puutteesta kiinni. Osin kyse on samasta mitä fiktiivisillä brittirakennusmiehillä. Omassa sosiaalisessa ryhmässä opitut tavat istuvat lujassa, ja niistä irti rimpuilu on vaikeaa. Tupakkaa polttavan ammattimiehen malli on opittu jo koulun välitunnilla.
Telakalla työskennelleen turkulaistaustaisen presidentin sanoin, jottan tarttis tehrä.
Düsserdorfilainen parakki tai turkulainen lähiö
Kuntien rooli asukkaidensa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä säilyy sote-uudistuksesta huolimatta. Olennaista tulee olemaan järjestelmänäkökulmasta palveluiden kohdentaminen ja sujuvuus. Palvelua tarvitsevan täytyy saada oikea palvelu oikeaan aikaan ja oikeassa muodossa. Tämä on meidän virka-miesten tehtävä.
Yhteiskunnan täytyy tukea sitä, että jokainen pystyy tekemään omaa terveyttä ja hyvinvointia edistäviä valintoja. Sen jälkeen kyse on meidän aikuisten osalta jokaisen omista valinnoista.
Elää ja asuu sitten turkulaisella asuinalueella tai düsseldorfilaisessa parakissa.
Lue lisää:
Kaste-ohjelmalla lisää hyvinvointia
Elintapojen yhteys sosioekonomisiin terveyseroihin, Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto