Alkoholijuomien verotuksesta keskusteltaessa on toistuvasti esitetty, että jos matkustajien Suomeen tuomat alkoholijuomat ostettaisiin Viron ja muiden halvan alkoholin maiden sijaan Suomesta, saisi Suomi 300 miljoonaa euroa enemmän alkoholiverotuloja kuin nykyisin.

Näin väitti viimeksi Panimoliitto tammikuun 9. päivän tiedotteessaan ja esitti samalla Suomeen Viroon nähden kilpailukykyistä alkoholiverotusta. Väite on kuitenkin virheellinen ja harhaanjohtava.

Noin 300 miljoonan euron verotulot saadaan seuraavalla laskutavalla:

  • Suomalaiset matkustajat toivat vuonna 2013 Suomeen alkoholijuomia kaiken kaikkiaan 8,9 miljoonaa litraa 100-prosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna. Jos tämä määrä olisi ostettu Suomesta ja siitä olisi maksettu Suomen hinnat ja Suomen verot, olisivat valtion alkoholijuomista keräämät valmisteverot lisääntyneet noin 327 miljoonalla eurolla.

Mutta:

  • On selvää, etteivät alkoholia Virosta ja muista halvemman hintatason maista Suomeen tuovat siirry ilman eri syytä ostamaan yhtä suurta alkoholimäärää täältä Suomesta, jos vero- ja hintataso pysyy nykyisenä.
  • Jos alkoholin verotus olisi Suomessa nykyistä selvästi lievempää, olisi tuo verokertymä tietenkin huomattavasti pienempi kuin 300 miljoonaa euroa. Jos esimerkiksi Suomen alkoholiverot olisivat Viron tasolla, olisivat ulkomailta tuomatta jätettyjen, ja sen sijaan Suomesta ostettujen alkoholijuomien verotuotot vain noin 103 miljoonaa euroa. Se on alle kolmasosa 327 miljoonasta eurosta.

Suomen verotuotosta haihtuisi lähes miljardi euroa..

Viron verotasojen soveltaminen Suomessa romahduttaisi alkoholiverojen tuoton. Valtion vuonna 2013 alkoholijuomaveron tuottona keräämät 1 330 miljoonaa euroa surkastuisivat 348 miljoonaan euroon, koska alhaiset Viron kanssa kilpailukykyiset alkoholiverot koskisivat kaikkea Suomessa myytyä alkoholia.

Mikäli veronalennus olisi maltillisempi, olisivat luvut tietenkin pienempiä, mutta suunta olisi sama. Esimerkiksi vuoden 2004 keskimäärin noin 33 prosentin veronalennus alensi Suomessa vuodesta 2003 vuoteen 2005 valtion alkoholiverotuloja 391 miljoonalla eurolla, 1364 miljoonasta eurosta 973 miljoonaan euroon.

Kokonaisvaikutuksen arvioimiseksi on vielä otettava huomioon, että alkoholin halpa hinta lisäisi sen kulutusta. Vuoden 2004 tapahtumien perusteella voidaan karkeasti arvioida, että Suomen alkoholiverojen alentaminen Viron tasolle eli keskimäärin lähes 75 prosentilla voisi lisätä kulutusta jopa neljänneksen. Tämä puolestaan lisäisi valmisteverotuottoja noin 87 miljoonalla eurolla.

Kaiken kaikkiaan Viron verotasoilla olisi Suomen valtiolle kertynyt vuonna 2013 alkoholiverotuloja noin 541 miljoonaa euroa. Se olisi lähes 60 prosenttia ja 689 miljoonaa euroa vähemmän kuin mitä valtio todella keräsi vuonna 2013.

.. ja alkoholin kulutus nousisi EU:n kärkeen

Jos Viron verotasoihin siirtyminen lisäisi kulutusta neljänneksellä, olisi alkoholin aikuista kohti laskettu tilastoitu kulutus ollut vuonna 2013 9,1 litran sijasta 14,5 litraa. Näin Suomesta olisi tullut EU:n eniten alkoholia kuluttava maa.

Jos alkoholin välittömät haittakustannukset olisivat nousseet kulutuksen kasvun tahdissa, ne olisivat vuonna 2013 olleet Päihdetilastollisessa vuosikirjassa arvioitujen noin 1367 miljoonan euron sijasta noin 1709 miljoonaa euroa.

Tämänkaltaiseen tai vähäisempäänkään alkoholiverojen alentamiseen Suomen valtiolla ei ole varaa.

Lue lisää:
Eeva Ollila, Alkoholiankka, YP:n blogi 19.1.2015

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *