Pohditko, aiheuttavatko ruuan tai pesuaineiden säilytysaineet syöpää. Entä ylikäristynyt grilliruoka?

Ihmisen papilloomaviruksen, HPV:n, syövänaiheuttamiskykyä ei tarvitse arvuutella. Viruksen sisällä on syöpägeenejä, jotka voivat aktivoitua ja johtaa solujen hallitsemattomaan lisääntymiseen eli syöpään.

Juuri tällä hetkellä runsaalla kolmanneksella hiukan yli 20-vuotiaista suomalaisnaisista on HPV-tartunta. Ja koska HPV-virustyyppien aiheuttamat infektiot ovat yleisiä, ovat pahanlaatuiset solumuutokset yleisiä juuri nuorilla naisilla.

Kohdunkaulan syöpä on yleistynyt alle 40-vuotiailla naisilla, vaikka heille tehdään papa-testejä erittäin paljon. Tämän ikäisiltä naisilta ei esiasteita voi etsiä nykyistä enempää: jo nyt löydetään ja poistetaan paljon itsestään paranevia solumuutoksia.

Paljon markkinoitu HPV-testi ei auta syövän ehkäisyssä nuorilla. Testin tuloshan on positiivinen joka kolmannella nuorella naisella! Suurella osalla naisista HPV-infektio paranee itsestään, mutta ei kaikilla!

On selvää, että kaikkia HPV:n aiheuttamia syöpiä ei voida estää papa-seulonnoilla. Rokote ja seulonta eivät ole toistensa vaihtoehtoja. Yhdessä ne ovat paras tapa suojautua syövältä.

Tyttöjen rokote suojaa myös poikia

Yleisimmin syöväksi kehittyvien HPV-tyyppien väheneminen rokotetuilla naisilla sallii tulevaisuudessa todennäköisesti nykyistä harvemman seulonnan. HPV-rokote suojaa juuri nopeimmin syöpään johtavilta (HPV16) ja vaikeimmin löytyviä esiasteita aiheuttavilta (HPV 18) virustyypeiltä.

Sukuelinten syöpien lisäksi rokote suojaa myös HPV-viruksen aiheuttamilta peräaukon syöviltä. Myös pään ja kaulan alueella on HPV:n aiheuttamia syöpiä, muun muassa nielurisoissa. Sukuelinten ulkopuolisia syöpiä ei pelkillä seulonnoilla ehkäistä.

Pelkkä seulonta ei myöskään vähennä HPV-virusten kiertoa väestössä. Sen avuilla löydetään vain infektion aiheuttamia muutoksia. Tyttöjen rokotukset sen sijaan antavat jonkin verran suojaa myös pojille. Ja kattava rokotusohjelma vähentää ajanoloon vaarallisimpien HPV-tyyppien kiertoa koko väestössä.</

Lisäksi rokottaminen vähentää solumuutosten aiheuttamaa ahdistusta ja epävarmuutta, kun syövän esiasteiden kirurgiset hoidot ja jatkotutkimukset eli kolposkopiat vähenevät.

Puhjennut kohdunkaulan syöpä voidaan saada hallintaan syöpälääkkeillä  ja kohdunpoistolla. Kohdun poisto estää kuitenkin raskaudet. Ja syövän esiasteen hoito lisää enneaikaisen synnytyksen riskiä.

HPV-rokote on tarpeen juuri nuorten naisten syövän ehkäisyssä, ja tehokkaimman suojan se antaa, kun se annetaan ennen kuin naisella on ensimäistäkään mahdollisuutta saada HPV-infektio.

Lue lisää:

HPV-rokote thl.fi’ssä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *