Ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoin kohtelun ja väkivallan vastaista kampanjapäivää vietetään maailmanlaajuisesti aina kesäkuun 15. päivänä. Tänä vuonna Kätketyt äänet -päivän, joksi se on Suomessa nimetty, teemana on Teknologia iäkkään turvana – kenen ehdoilla?
Teknologian avulla pyritään parantamaan iäkkään ihmisen turvallisuutta vaikkapa asumiseen, päivittäisten askareiden hoitamiseen, liikkumiseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Teknologian avulla helpotetaan esimerkiksi yhteydenpitoa läheisiin. Näin toivotaan voitavan lievittää koettua yksinäisyyden tai turvattomuuden tunnetta.
Entäpä jos iäkäs ihminen itse kokee pärjäävänsä eikä yksinäisyys tai turvattomuus vaivaa, mutta läheisen huoli herää. Kuvitellaanpa tällainen tilanne:
Iäkäs mies asuu yksin kotonaan. Se ei ole hänelle mikään ongelma, koska hän on koko ikänsä pärjännyt omillaan. Muisti tosin on alkanut heikentyä eikä arki aina suju ihan vaivattomasti. Eräänäkin päivänä hernekeitto paloi pohjaan niin perusteellisesti, että keittiö täyttyi kärystä ja palohälytin alkoi huutaa. Mutta sattuuhan sitä kaikenlaisia kommelluksia nuoremmillekin.
Miehen poika huolestuu kuultuaan tulipalon vaaran aiheuttaneesta tilanteesta. Pitäisikö isälle asennuttaa liesiturvavahti? Kenties isän tilannetta olisi tarpeen ryhtyä tarkkailemaan muutenkin? Eikös sellaisia valvontakameroita ole olemassa? Mitä sitten, jos muisti heikkenee enemmänkin eikä isä löydä enää kauppareissulta kotiin? Paikantava turvaranneke olisi todella hyvä ratkaisu!
Niinpä, mutta kun iäkäs mies ei halua mitään tällaisia vempeleitä elämäänsä. Nehän on tarkoitettu vanhoille ihmisille, jotka eivät kykene huolehtimaan itsestään eikä hän tunne itseään vielä vanhaksi. Miksi ihmeessä poika on huolissaan?
Uusi teknologia käyttöön hyvissä ajoin!
Pojan huoli on ymmärrettävä. Itsekin olen ristiriitaisin tuntein seurannut omien vanhempieni kuukausi kuukaudelta turvattomammaksi muuttuvaa arkea. Apua he eivät huoli muilta kuin lapsiltaan, vaikka muistin heikkeneminen tekee arjen ajoittain hyvinkin arvaamattomaksi.
Liian myöhään tajusin, että teknologiset apuvälineet, kuten muistuttava lääkeannostelija olisi pitänyt ottaa käyttöön aikaa sitten. Nyt tilanne on muuttunut jo niin hauraaksi, että mikä tahansa muutos ympäristössä tai päivän kulussa aiheuttaa ahdistusta ja hämmennystä.
Missä vaiheessa olisi paras hetki ottaa avuksi ikäteknologisia välineitä? Ihmisellä itsellään ei pääsääntöisesti näytä olevan intoa ryhtyä ennakoimaan mahdollista tulevaa toimintakyvyn heikkenemistään.
Erilaisia vaihtoehtoja tulisi kuitenkin harkita jo heti siinä vaiheessa, kun muistisairaus alkaa antaa merkkejä. Varhainen reagointi edellyttää läheisiltä ja terveydenhuollon henkilöstöltä niin valppautta kuin rohkeuttakin asian esille ottamiseksi. Olisi nimittäin hyvä, jos laitteiden käytön voisi opetella ja niihin voisi tottua silloin, kun muistiongelmia ja toimintakyvyn heikkenemistä ei vielä suuremmalti ole.
Vanhustyön keskusliiton Kotiturva-hankkeessa on huomattu, että henkilökohtainen tuki ja opastus rohkaisevat ikäihmistä kokeilemaan teknologiaa. Päätöksen käyttöön otosta täytyy kuitenkin tulla ihmiseltä itseltään. Itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Pelkästään omaisen tai hoivasta ja huolenpidosta vastaavan ammattilaisen tarpeisiin vedoten teknologisia ratkaisuja ei tulisi iäkkään ihmisen elämään tuoda.
Lue lisää:
World Elder Abuse Awareness Day 15 June, United Nations
Kätketyt äänet -kampanjapäivä. Suvanto ry
Kotiturva-hanke. Vanhustyön keskusliitto
KÄKÄTE – Käyttäjälle kätevä teknologia. Ikäteknologia
Muistisairaan hyvä arki. thl.fi
Turvallinen kotona asuminen. thl.fi