Ikääntyminen

”Kotona olisi niin paljon tekemistä” – toiminnallinen ja merkityksellinen arki ei saa päättyä hoivakotiin muuttaessa

Lukuaika4 min

Tarve ja halu elää omannäköistä elämää ei häviä hoivakotiin muuttaessa. Yksilöllisten toiveiden mahdollistaminen edellyttää hoivakodin henkilökunnalta halua kysyä ja kuunnella mitä asukkaiden elämänhistoriaan on kuulunut aiemmin ja mitä heidän toiveensa ovat tänä päivänä.

Lue lisää ”Kotona olisi niin paljon tekemistä” – toiminnallinen ja merkityksellinen arki ei saa päättyä hoivakotiin muuttaessa

Kurkistus kotihoitoon – tällainen on hoitajan kiireinen työpäivä

Lukuaika10 min

Ikäihmisten palvelut ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä julkisessa keskustelussa, kun henkilöstötilanne on aiheuttanut kansallista huolta. Erityisesti kotihoitoon on ollut haastavaa saada riittävästi hoitajia, ja ensimmäistä kertaa kotihoidon käyntimäärät ovat kääntyneet laskuun. Hoidon laadun lisäksi hoitajien työhyvinvointi ja heidän kokema eettinen kuormitus on herättänyt keskustelua.

Lue lisää Kurkistus kotihoitoon – tällainen on hoitajan kiireinen työpäivä

Tiedolla, taidoilla ja toimintatavoilla voidaan edistää iäkkäiden mielen hyvinvointia

Lukuaika5 min

Iäkkäiden palveluissa tarvitaan vahvaa osaamista mielen hyvinvoinnista ja sen vahvistamisen tavoista. Monet iäkkäät kokevat usein monia mielen hyvinvointiin heijastuvia muutoksia esimerkiksi toimintakyvyssä ja ihmissuhteissa.

Lue lisää Tiedolla, taidoilla ja toimintatavoilla voidaan edistää iäkkäiden mielen hyvinvointia

Milloin ikääntyneen päihteiden käyttöön tai rahapelaamiseen täytyisi puuttua?

Päihteistä, tupakasta, rahapelaamisesta ja muista riippuvuuksista olisi syytä keskustella säännöllisesti kaikissa sosiaali- ja terveyshuollon palveluissa ikääntyneiden ihmisten kanssa.

Piilevät päihde- ja riippuvuusongelmat voivat jäädä helposti myös muiden terveysongelmien ja sosiaalisten ongelmien varjoon.

Lue lisää Milloin ikääntyneen päihteiden käyttöön tai rahapelaamiseen täytyisi puuttua?

Piste tapaturmille hyvinvointialueilla – miten se onnistuu?

Tapaturmia kannattaa ehkäistä, koska ne ovat suomalaisten neljänneksi yleisin kuolinsyy. Suuri osa näistä tapaturmista olisi ehkäistävissä, jos ehkäisytyötä tehdään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Turvallisuus on jokaisen asia!

Lue lisää Piste tapaturmille hyvinvointialueilla – miten se onnistuu?

Koronaepidemia toi esiin heikkoja signaaleja – osaammeko ottaa niistä kiinni?

Heikko signaali voi olla merkki asiasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä, jos se vain huomataan. Koronaepidemian aikana saimme koko joukon erilaisia signaaleja siitä, mitä ikääntyneet tarvitsevat tai mikä mielenterveyspalveluissa mättää.

Lue lisää Koronaepidemia toi esiin heikkoja signaaleja – osaammeko ottaa niistä kiinni?