Väkivalta

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ehkäistävä jo ennalta

Lukuaika4 min

Väkivaltaa kokeiden palveluita parannetaan meillä esimerkiksi Seri-keskus- ja turvakotiverkostoa kehittämällä. Väkivaltaa on kuitenkin ehkäistävä jo ennalta. Sote- ja sivistystoimen ammattilaisten tietämyksen lisääminen väkivallasta on tärkeää, jotta he osaavat ottaa väkivallan puheeksi asiakkaidensa kanssa ja ohjata heidät oikeiden palveluiden piiriin.

Lue lisää Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ehkäistävä jo ennalta

Ammattilaiset tarvitsevat lisää rohkeutta ja työvälineitä silpomisesta puhumiseen

Lukuaika5 min

Ammattilainen kohtaa yhä useammin eri kulttuurista tulevan asiakkaan, mikä voi aiheuttaa haasteita vuorovaikutukseen ja auttamistyöhön. Toisen kulttuurin tavat ja perinteet eivät välttämättä ole ammattilaiselle tuttuja, mikä osaltaan voi lisätä ammattilaisen hämmennystä.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen on yksi esimerkki haitallisesta perinteestä, jonka kohdatessaan ammattilainen voi kokea itsensä avuttomaksi.

Lue lisää Ammattilaiset tarvitsevat lisää rohkeutta ja työvälineitä silpomisesta puhumiseen

Sote-palveluiden rakenteita viimeistellään nyt – ovatko hyvinvointialueesi väkivaltapalvelut asiakkaan edun mukaiset?

Lukuaika2 min

Kunnat ja hyvinvointialueet vastaavat omalla toimialallaan hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisestä sekä lähisuhdeväkivallan suunnitelmallisesta ehkäisemisestä.

Lue lisää Sote-palveluiden rakenteita viimeistellään nyt – ovatko hyvinvointialueesi väkivaltapalvelut asiakkaan edun mukaiset?

Yhden ihmisen kokema lähisuhdeväkivalta vaikuttaa kymmeniin ihmisiin hänen ympärillään

Lukuaika5 min

Turvallisuus on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus. Osalle ihmisistä koti on kuitenkin turvaton paikka eivätkä läheiset ihmissuhteet aina tarjoa hoivaa, läheisyyttä, iloa, lohtua ja turvaa. Uskalla kertoa olevasi huolissasi ja kysy väkivallasta – ettei kukaan jäisi yksin.

Lue lisää Yhden ihmisen kokema lähisuhdeväkivalta vaikuttaa kymmeniin ihmisiin hänen ympärillään

Rikoskierre voidaan ehkäistä – nuorille on tarjottava riittävä tuki

Iltalehdessä ruodittiin 3.6.2022 ulkomaalaistaustaisten karkottamisperusteita ja osallisuutta jengirikollisuuteen. Lehden mukaan yli tuhat ihmistä karkotetaan tai käännytetään Suomesta vuosittain.

Lue lisää Rikoskierre voidaan ehkäistä – nuorille on tarjottava riittävä tuki

Seksuaaliväkivaltaa kokeneille erityistä tukea Seri-tukikeskuksista jo viisi vuotta – yhteistyö ja aktiivinen kehittäminen tärkeitä myös tulevaisuudessa

Lukuaika3 min

Viisi vuotta sitten Suomessa perustettiin ensimmäinen Seri-tukikeskus, joka tutkii ja hoitaa kaikki 16 vuotta täyttäneet seksuaaliväkivaltaa kokeneet.

Viiden toimintavuoden aikana selkeimmäksi kehittämisen kohteeksi on noussut asiakkaiden jatkohoito. Asiakkaan seksuaaliväkivallan kokemus vaikuttaa hankaloittavan moniammatillista avun saamista ja auttamista. Jatkotukea tarvitsevat useimmat seksuaaliväkivalta kokeneet, mutta tuen saatavuus ei ole riittävää.

Lue lisää Seksuaaliväkivaltaa kokeneille erityistä tukea Seri-tukikeskuksista jo viisi vuotta – yhteistyö ja aktiivinen kehittäminen tärkeitä myös tulevaisuudessa

Syyttävä sormi osoittaa harhaan – ethän oleta radikalisoitumisen johtuvan vain mielenterveysongelmista?

Lukuaika6 min

Radikalisoituminen on useiden sosiaalisten, psykologisten ja yhteiskunnallisten tekijöiden summa. Mikään yksittäinen tekijä henkilön elämässä ei ennusta hänen riskiään väkivaltaiseen radikalisoitumiseen. Sen vuoksi mielenterveyteen liittyvillä yksinkertaistuksilla ei voida selittää niitä monisyisiä tapahtumaketjuja, jotka edeltävät väkivaltaan radikalisoitumista.

Lue lisää Syyttävä sormi osoittaa harhaan – ethän oleta radikalisoitumisen johtuvan vain mielenterveysongelmista?

Avun hakeminen lähisuhdeväkivaltaan pitää olla vammaiselle henkilölle sujuvaa

Lukuaika5 min

Toimintarajoitteisiin henkilöihin kohdistuva väkivalta on yleisempää kuin muulla väestöllä ja se kohdistuu eri ikäisiin toimintarajoitteisiin ja vammaisiin henkilöihin. Tämä ei ollut yllättävä tulos, sillä kansainvälisissä tutkimuksissa tulokset ovat olleet samansuuntaisia.

Lue lisää Avun hakeminen lähisuhdeväkivaltaan pitää olla vammaiselle henkilölle sujuvaa

Seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren auttamiseen tarvitaan uskallusta kohdata ja toimiva verkosto

Seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren auttamiseen tarvitaan kokonaisuudessaan vahva ja laaja auttamiskentän osaaminen. Tarvitsemme koko nuoria kohtaavalle palveluverkostolle koulutusta seksuaaliväkivallasta, sen vaikutuksesta nuoren kehitykseen ja seksuaaliväkivallan puheeksi ottamisesta.

Lue lisää Seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren auttamiseen tarvitaan uskallusta kohdata ja toimiva verkosto