Sään ääri-ilmiöt, luonnonjärjestelmien järkkyminen ja luonnon monimuotoisuuden kato ovat maailman talousfoorumin uusimman riskiraportin listaamat pahimmat – ja todennäköisimmät – kansainväliset riskit kymmenen vuoden sisään.
Ilmaston ja luonnon hyvinvoinnin heikkeneminen vaikuttaa väestön terveyteen ja koko yhteiskunnan toimivuuteen, turvallisuuteen ja talouteen. Tarvitsemme nopeita toimia ja pitkän tähtäimen sitoumuksia ihmisen ja muun luonnon terveydestä huolehtimiseen.
Planetaarinen terveys ja hyvinvointi on lähestymistapa, joka tunnistaa ihmisen ja muun luonnon välisen yhteyden. Ilman maapallon hyvinvointia ei voi olla ihmisen terveyttä ja hyvinvointia.
Planetaarinen terveys ja hyvinvointi vastaa moniin haasteisiin, jotka uhkaavat nykyisten ja erityisesti tulevien kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Ravinnon riittämättömyys, antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien yleistyminen, eläimistä ihmisiin siirtyvät taudit, uusien pandemioiden syntyminen sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat konfliktit, kriisit ja kuolemat – nämä kaikki ovat todellisia uhkia, jotka jo nyt koskettavat koko maailmaa.
Vaikka tilanne on vakava ja olemme ilmastonmuutoksen estämisessä jo myöhässä, planetaarisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä on Suomella näytön mahdollisuus. Planetaarinen terveys ja hyvinvointi luo edellytykset kestävälle kehitykselle ja oikeudenmukaiselle muutokselle.
Olemme hyvinvoinnin mallimaa, paljon kokoamme suurempi, ja nyt on aika ottaa johtajan rooli myös planetaarisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Auttamalla maailmaa autamme myös itseämme.
Muutosten aikaansaamiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä sekä laajaa näkemystä päätöksenteossa. Terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoina haluamme olla mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta. Kutsumme mukaan kaikki päättäjät ja asiantuntijat yli puolue- ja tiedealarajojen!
Congrats Mika, One Health konseptia pitääkin edistää ja THL on siinä tärkeässä asemassa. Hyvää jatkoa uudelle tehtävällesi!