Kävelen päivittäin pitkin siltaa, joka oli vain hetken aikaa hohtavan uusi. Meillä päin kaikki pinnat täyttyvät nopeasti tägeistä ja spraymaalista. Nuo tägit ovat jääneet askarruttamaan mieltäni ja olen miettinyt, miten paljon niiden poistamiseen käytetään rahaa ja mitä muuta sillä rahalla voisi tehdä. Vähemmän olen pohtinut, kenen kädenjälki niissä näkyy.

Eräänlaisen vastauksen löysin THL:ssä pidetyssä Ymmärrettävän kielen päivässä, jossa tutkimuspäällikkö Anna-Maria Isola avasi osallisuuden käsitettä Ville Nordströmin lainauksella ”Graffitilla voi ilmaista itseään ja tuoda sen oman viestinsä kuuluville. Sä voit räpätä tai sä voit piirtää, mutta et välttämättä saa koskaan sitä viestiäsi näkyville. Toki voi kertoa vaikka psykologille tunteistaan, mutta sekään ei sovi kaikille. Mutta graffitilla saa itsensä näkyville. Kaikkihan me halutaan tulla nähdyksi, että hei mäkin olen täällä.

Sama viesti toistuu Tove Janssonin tarinassa ”Näkymätön lapsi”. Olemassaolomme edellytys on tulla nähdyksi, kuulluksi, kohdatuksi. Tarinassa tyttö on tullut näkymättömänä vieraaseen paikkaan, Muumitaloon, mutta pienten ystävällisten tekojen seurauksena tyttö muuttuu takaisin näkyväksi. Muumiperheen jäsenet yrittävät tehdä hänen olonsa mahdollisimman kotoisaksi.

Miten voisimme auttaa toisiamme tulemaan näkyviksi?

PALOMA- ja Sokra-hankkeiden yhteistyössä juuri julkaisema PALOMA-podcast-sarja ”Kohtaamisia kotoutumisen ja osallisuuden äärellä” vastaa omalta osaltaan tähän kysymykseen (linkki podcasteihin kirjoituksen lopussa).

Podcasteissa viisi kotoutumisen asiantuntijaa kertoo kokemistaan kohtaamisista. Kohtaamisissa ei ole kyse suurista teoista, vaan arkisista hetkistä, pysähtymisestä ja kuuntelemisesta. Pieniltäkin vaikuttavien asioiden avulla uudet tulijat voivat tuntea olonsa kotoisaksi ja näkyväksi. Lämpimien kohtaamisten avulla myös yksi podcastiin haastatelluista, kotoutumisasiantuntija Erfan Mirzai, alkoi tuntea olonsa turvalliseksi uudessa kotimaassaan. Mirzai kertoo oppineensa uusia tapoja ottamalla mallia kohtaamiltaan ihmisiltä.

Tuoreen podcast-sarjan viesti on, että suurimmalla osalla meistä on kyky kohdata ja luoda luottamusta. Itselle vieraan ihmisen kohtaamiseen tarvitaan molemminpuolista kunnioitusta, uskallusta ja uteliaisuutta. Toisaalta haastatellut asiantuntijat muistuttavat, ettei mitään erikoistaitoja tarvita. Ihan tavalliseen elämään osallistuminen vahvistaa osallisuuden kokemusta laajemminkin.

Näkyväksi tulemisen lisäksi meillä jokaisella on tarve tulla kuulluksi. Toisen tarinaa kuuntelemalla ja omaa kertomusta avaamalla syntyy luottamusta ja tunne siitä, että olemme molemmat merkityksellisiä. Kun ääneni tulee kuulluksi, voin myös vaikuttaa yhteiskuntaan ja tuntea kuuluvani tänne. Kädenjälkeni näkyy ympäröivässä maailmassa.

Lisätietoa

PALOMA-podcast – Kohtaamisia kotoutumisen ja osallisuuden äärellä

Pakolaisten mielenterveystyön valtakunnallisen tukirakenteen perustaminen ja osaamisen levittäminen (PALOMA2) -hanke

Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke (Sokra)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *