Miesten välinen terveys- ja hyvinvointikuilu on Suomessa suuri. Näin todetaan Valtioneuvoston tasa-arvopoliittisessa selonteossa, jossa miesten terveys ja hyvinvointi on nostettu yhdeksi teemaksi.

Miesten eriytyminen hyvin ja heikommin pärjääviin näkyy jo poikien oppimistuloksissa. Miesten elinajanodotteessa on eroja sekä pieni- että suurituloisten välillä, mutta myös alueellisesti. Pojilla korkein elinajanodote on Ahvenanmaalla, 81,8 vuotta, ja matalin Kainuussa, 77,1 vuotta.

Tasa-arvoselonteko linjaakin tasa-arvopoliittiseksi tavoitteeksi miesten välisen eriarvoistumiskehityksen taittamisen. Mutta miten heikoimmassa asemassa olevia miehiä voidaan tukea ja keitä he ovat?

Osallisuushankkeista tukea ja ratkaisuja

Euroopan sosiaalirahasto plussa rahoittaa kehittämishankkeita Yhdenvertaiseen osallisuuteen -erityistavoitteessa (4.3). Hankkeiden tavoitteena on parantaa erittäin heikkoa osallisuutta kokevien ihmisten asemaa yhteiskunnassa.

Erittäin heikko osallisuuden kokemus on aikuisväestössä yleisempää miehillä kuin naisilla. Samoin ovat monet syrjäytymisen taustatekijät. Esimerkiksi asunnottomista ja vangeista huomattava enemmistö on miehiä.

Osallisuushankkeet pyrkivät ratkomaan moninaisen kohderyhmän haasteita eri näkökulmista. Kehitteillä on esimerkiksi nuorille miehille suunnattu seinätön valmennus, jossa kuntouttava työtoiminta ja sosiaalinen kuntoutus tapahtuvat pääosin työpajojen ulkopuolella.

Suomeen muuttaneiden opiskelijamiesten aktiivista osallistumista koulutukseen ja työelämään tuetaan kehittämällä oppilaitospalveluita ja vahvistamalla työnantajien rekrytointiosaamista ja valmiutta rakentaa monimuotoista yrityskulttuuria.

Vapautuvien miesvankien sujuvampaa integroitumista yhteiskuntaan tavoitellaan hankkeessa, joka pyrkii vähentämään ylisukupolvisten haasteiden ja stigman vaikutusta rikos- ja päihdekierteeseen sekä elämänhallintaan.

Hankkeiden pienet onnistumistarinat avaavat yksittäisille ihmisille uusia mahdollisuuksia – oli kyse sitten uskalluksesta poistua kodin seinien sisäpuolelta tai osallistua uuteen harrastukseen. Yhteiskunnan tasolla hankkeiden toimintamallien juurtuminen osaksi pysyviä palveluita ja rakenteita voi osaltaan olla kaventamassa miesten välistä eriarvoisuuskehitystä.

Miehet ovat moninainen joukko

Miesten väliseen eriarvoisuuskehitykseen vaikuttaminen niin hankkeissa kuin muussakin toiminnassa edellyttää sen tunnistamista, että miehet ovat jonkin palvelun tai toiminnan keskeinen kohderyhmä.

Sen lisäksi tulee tunnistaa miesten välisiä eroja. Miten esimerkiksi maahanmuuttajataustaisen miehen ja vammaisen miehen tarpeet ja mahdollisuudet eroavat toisistaan? Entä miten nämä erot voidaan huomioida toiminnassa?

Usein kuulee sanottavan, että toimintaan voivat osallistua kaikki. Tarkoitus on usein hyvä. Toimintaa halutaan tarjota kaikille sitä tarvitseville, eikä ketään rajata sen ulkopuolelle.

Riskinä kuitenkin on, että kaikille samanlaiseksi suunniteltu toiminta voikin itse asiassa lisätä eriarvoisuutta. Toimintaan osallistuminen ei siis todellisuudessa olekaan kaikille esteetöntä, saavutettavaa tai turvallista.

Siksi tulisi pohtia etukäteen, keitä ”kaikki” ovat. Miten toimenpiteet ja niiden vaikutukset kohdentuvat eri sukupuoliin ja ihmisryhmiin? Mitä ja millaisia nämä vaikutukset ovat? 

Tukea hankkeille tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen

Sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioiminen lisää hankkeiden vaikuttavuutta. Aina ei kuitenkaan ole helppoa hahmottaa, mistä voisi lähteä liikkeelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella toteutettava Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio on koonnut hankkeiden tueksi tasa-arvon tarkistuslistan. Tarkistuslistan kysymykset auttavat hankkeita suunnittelevia, toteuttavia ja arvioivia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusnäkökulmien huomioimisessa hankkeen eri vaiheissa.

Tällä viikolla vietetään miesten viikkoa. Keskustelua miehistä ja hyvinvoinnista sekä hankkeista muutoksen tekijöinä käydään Tasa-arvopäivillä 5.-6.11.2024.

Lue lisää

Logo. Euroopan unionin osarahoittama.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *