Muuttunut arki ja huoli tulevaisuudesta voivat näkyä suomalaisten päihteiden käytössä.

Osan meistä arkea koronakriisi muutti vain vähän. Mutta monille poikkeusolot tuovat huolta itsestä, läheisistä, työpaikasta, terveyspalveluista ja toimeentulosta. Pelko, ahdistus, tai masennus voivat hiipiä mieleen.

Poikkeusoloissa kynnys hakea helpotusta päihteistä, tupakoinnista tai rahapelien pelaamisesta voi madaltua. Normaalin arjen sosiaalinen kontrolli löystyy, kun kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa on rajoitettu ja iso osa meistä tekee töitä kotona.

Lisääntynyt vapaa-aika tai kadonnut päivärytmi vaikuttavat helposti käyttäytymiseen.

Alkoholia ostetaan nyt tavallista enemmän

Suomessa on yli puoli miljoonaa aikuista, jotka juovat yli riskirajojen. Yli puolet niistä alkoholin riskikäyttäjistä, joilla on suuri riski pitkäaikaisiin terveyshaittoihin, pitää itseään Näin Suomi juo -tutkimuksen mukaan kohtuukäyttäjinä.

Kun käsitys omasta juomisesta ei vastaa todellisuutta, ei alkoholin käytön riskejä eikä haittoja tunnisteta.

Poikkeusolot voivat lisätä alkoholia yleensä kohtuudella käyttävien kulutusta, joka voi huomaamatta liukua haitallisen käytön puolelle.

Tupakointi lisää vakavan koronavirustaudin riskiä

Jos tupakointi on stressinhallintakeino, voi poltettujen savukkeiden määrä kasvaa huomaamatta. Osa jo lopettaneista voi retkahtaa.

Liikkumisrajoitukset voivat lisätä kotona tai parvekkeella tupakointia, mikä lisää sivullisten passiivista altistumista tupakansavulle.

Tupakoinnin lopettaminen on nyt entistä tärkeämpää. Tupakointi vaurioittaa keuhkokudosta ja heikentää limakalvojen puolustusmekanismeja, jolloin hengitystievirukset pääsevät helpommin elimistöön. Koska vastustuskyky alenee, riski hengitystieinfektioille ja keuhkokuumeelle kasvaa.

Yllättäviä vaikutuksia pelaamiseen ja päihteiden käyttöön

Vaikka kauppojen rahapeliautomaatit on suljettu, verkon rahapelit ovat edelleen saavutettavissa. Netissä pelaaminen on riskialtista jatkuvan saatavuuden ja pelien nopeuden vuoksi. Myös houkutus pikavippien käyttöön häviötilanteessa on suurempi.

Jos henkilöllä on taustalla liiallista rahapelaamista, muuttunut arki, kadonnut päivärytmi ja huoli taloudellisesta tilanteesta lisäävät peliongelman riskejä. Myös rahapelejä kohtuullisesti pelanneiden pelitavat voivat muuttua riski- tai ongelmapelaamiseksi.

On arvioitu, että rajojen sulkeminen vaikuttaa Suomen huumausainemarkkinoihin, ja tarjonnan muuttuminen voi näkyä käytettävissä aineissa tai käyttötavoissa. Seuraukset ovat arvaamattomia, ja tilanteesta voi seurata esimerkiksi lisääntynyttä hoidon tarvetta ja myrkytyksiä.

Nuuskan käyttö voi vähentyä, kun tarjonta vähenee, mutta jos nikotiiniriippuvuus on vahva, voi osa nuuskaajista siirtyä tupakointiin.

Alkoholin myynnin rajoittaminen ei ole blogin kirjoittamisen aikaan valmistelussa.

Tuen tarve ei häviä, vaikka palveluiden tarjonta muuttuisi

Erityisen suurta haittaa lisääntynyt alkoholin tai huumausaineiden käyttö ja tupakointi voivat aiheuttaa niille, joilla on valmiiksi perussairauksia. Mielenterveysongelmat voivat syventyä.

Edellisessä Päihdetapauslaskennassa (2015) Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa merkittiin 10 851 alkoholiin ja huumeisiin liittyvää käyntiä yhdessä vuorokaudessa.

Tällä hetkellä kunnat ja muut palveluntarjoajat ovat joutuneet sulkemaan ryhmämuotoista ja tartuntariskejä sisältävää toimintaa, mutta riskiryhmien ja heikossa asemassa olevien lakisääteiset palvelut on joka tapauksessa turvattava.

Muutokset palveluissa eivät saa lisätä asiakkaiden riskiä sairastua pahemmin.

Avun ja tuen tarvitsijat saattavat kuitenkin joutua etsimään sopivaa palvelua supistuneesta, muuttuneesta ja vieraan tuntuisesta palveluvalikoimasta. Kaikille etäpalvelut eivät ole saavutettavia tai muutoin sopivia.

Hae tukea tai apua

Jos huolestut omasta tilanteestasi, ota nopeasti yhteyttä aikaisempaan palveluusi, järjestöjen tarjoamiin auttaviin puhelin- tai verkkopalveluihin tai kuntasi tarjoamiin tukipalveluihin.

Jos läheisen tilanne huolestuttaa, ota asia rohkeasti puheeksi ja hae tukea.

Lisää aiheesta

Neuvoja päihteiden käyttäjälle koronaepidemian aikana
THL

Peluuri.fi

Näin Suomi juo
THL

Päihdetapauslaskenta
THL

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *