Polio on tänä syksynä palannut Syyriaan aiheuttaen pikkulasten halvaantumisia. Hollannissa riehuva tuhkarokkoepidemia on levinnyt Kanadaan asti. Kumpikin epidemia olisi ollut torjuttavissa rokotuksilla. Syyriassa lapset ovat jääneet rokottamatta sisällissodan romahdutettua kansallisen rokotusohjelman. Hollannissa syynä on rokotusten vastustaminen. Oli syy rokottamattomuuteen mikä tahansa, sen seuraukset ovat samat: sairautta, vammautumista ja kuolemaa. Onko tässä meidänkin tulevaisuutemme?

Olen hämmentyneenä seurannut kuinka vaikeaa on enää puhua rokotuksista hyvänä asiana ja kuinka herkästi niiden ehkäisemät vakavat taudit näyttävät unohtuvan. Keskustelu rokotteista, olivat ne sitten uusia tai jo pitkään käytettyjä, näyttää harhautuvan pelkästään sivuvaikutuksiin. Kukaan ei puhu siitä, että niiden ansioista vältetään vakavia tauteja.  Ovatko ihmiset tosiaan unohtaneet miten paljon hyvää yhteiskunnan tarjoama yleinen rokotusohjelma saa aikaan?

Rokotukset ehkäisevät kuolemia ja suojaavat vammautumiselta

Rokotusten ansoista lapsemme saavat kattavan suojan vaarallisimpia tartuntatauteja vastaan ja siksi tuhannet suomalaislapset eivät enää vuosittain sairastu, vammaudu tai kuole. Tästä pitää olla kiitollinen, koska asia ei ole itsestäänselvyys. Edellytyksenä sille että tartuntataudit eivät palaa on se että valtaosa vanhemmista haluaa lapsilleen rokotusten antaman suojan. Pieni määrä rokottamattomia on suojassa suuressa rokotettujen joukossa, mutta jos tämä suojaamattomien osuus kasvaa liian suureksi olemme pian pulassa.  Taudit uhkaavat erityisesti lapsia.  Hyvä hygienia ei yksinään suojaa tartunnoilta, sillä monet lasten rokotteilla ehkäistävät tartuntataudit tarttuvat äärimmäisen herkästi henkilöstä toiseen.

Rokotuksilla ehkäistävät tartuntataudit ovat yhä yleisiä maissa joissa rokotuksia ei ole tarjolla kaikille. Jos Suomessa ei otettaisi rokotuksia, taudit voivat hyvinkin nopeasti palata meille vaikkapa matkailijoiden mukana. Joissakin Keski-Euroopan maissa rokotusten vastustus on jo aiheuttanut tautien paluun tai se on hyvin lähellä.

Rokotusohjelman pettäminen tuo taudit takaisin

Syyrian poliohalvaukset on esimerkki siitä miten pahaksi tilanne voi mennä jos oikein huonosti käy. Sisällissodan takia rokotusohjelma keskeytyi vuonna 2011, ja monet sen jälkeen tai juuri sitä ennen syntyneet lapset eivät ole voineet saada rokotuksiaan. Tämän seurauksena yksi kaikkein pahimmista lapsuusiän tartuntataudeista on palannut alueelle: Polio on aiheuttanut Syyriassa 17 halvaustapausta loka-marraskuussa ja tapaukset tuskin jäävät tähän. Tartunnan saaneita on oikeasti tuhansia, sillä vain yksi sadasta tartunnan saaneesta saa selvän halvauksen. Polion aiheuttama halvaus on yleensä pysyvä, ja vakavimmissa tapauksissa myös hengitys halvautuu.  Taudin sairastaneille voi kuitenkin kehittyä uusia oireita jopa vuosikymmeniä sairastamisen jälkeen.

Hollannin (ja Kanadan) tuhkarokkoepidemioiden taustalla on joidenkin uskonnollisten lahkojen vakaumuksellinen rokotusvastaisuus. Osalla niistä alueista, joilla alle 60 % lapsista saa rokotukset, tuhkarokko aiheuttaa tasaisin väliajoin laajoja epidemioita. Jokainen epidemia aiheuttaa osalle sairastuneista aina myös pysyviä vammoja.

Jos rokottamatta jäävien osuus kasvaisi Suomessakin liian suureksi, palaisivat tartuntataudit, varsin nopeasti täysin voimin takaisin. Silloin pitäisi taas hyväksyä tautien jo unholaan painuneet seuraukset: raskauden aikana sairastetun vihurirokon aiheuttamat kuulovauriot, sydänviat, näkö- tai kehitysvammaisuuden, tuhkarokon aiheuttamat aivo- ja keuhkokuumeet tai vaikkapa kurkkumädästä johtuvat kuolemantapaukset. Vaikka nämä rajuimmat seuraukset eivät olisikaan kovin yleisiä, ne ovat silti paljon yleisempiä ja vakavampia kuin rokotteiden verraten vähäiset sivuvaikutukset.  Minä en ainakaan haluaisi lahjoittaa tällaista tulevaisuutta lapsilleni tai lastenlapsilleni.

Ajallemme ominainen kriittisyyden lisääntyminen ja auktoriteettiuskon vähentyminen on ehdottoman hyvä asia. Kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa rokotteita vastustavien tahojen viiteryhmien ja sidonnaisuuksien tarkasteluun ja vetää niiden perusteella omat johtopäätöksensä. Pelkkä kunnioitusta herättävä titteli tai vakuuttavalta kuulostava organisaation nimi ei takaa asiantuntijuutta. Rokotteet ovat lääkeaineita ja harvojen epäonnisten kohdalla ne tosiaan voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, niin kuin valtaosa muistakin lääkkeistä. Kaikeksi onneksi nämä ovat suurimmaksi osaksi lieviä ja paikallisia eivätkä aiheuta pysyviä haittoja.

Itse aion jatkossakin rakastaa rokoteohjelmaa ja puhua rokotteiden hyödyistä. Toivottavasti muita samoin ajattelevia riittää, sillä en oikeasti usko että yksikään järkevä ihminen voi toivoa rokotteilla vastustettavien tautien paluuta. Kahden pojan isänä olen todella kateellinen tyttöjen vanhemmille jotka nyt voivat HPV-rokotusten avulla varmistaa tyttärilleen suojan vakavaa syöpää vastaan. 

Lue lisää

Palaako polio Eurooppaan? Artikkeli Potilaan lääkärilehdessä

Syyrian poliohalvaustapaukset varmistuneet villin poliovirus tyypin 1 aiheuttamiksi THL:n infektiouutiset 4.11.2013

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *