Euroopan hiv- ja hepatiittitestausviikko korostaa varhaisen testauksen ja hoidon tärkeyttä. Suomessa joka viides hiv-tartunnan saanut ei tiedä omasta tartunnastaan. Sinulla on oikeus tietää, oletko sinä yksi heistä.

Miksi kynnys testiin on korkea?

Noin puolet hiv-tartunnoista todetaan Suomessa myöhään – kun hoidon pitäisi olla jo meneillään.

Suomessa on oikeus hiv-testaukseen julkisessa terveydenhoidossa ilman lääkärin arviota ja vieläpä vieraalla paikkakunnalla ja nimettömänä. Lisäksi meitä jokaista lähellä on terveyskeskus, johon pitäisi olla helppo hakeutua testiin. Terveysasemalla pitää myös rohkeasti tarjotaan testiä.

Käytännössä kynnys voi kuitenkin olla liian korkea ylitettäväksi. Leimataanko minun seksikäyttäytymiseni holtittomaksi, jos hakeudun testiin? Miten minun seksuaaliseen suuntautumiseeni suhtaudutaan? Hylkäävätkö ystävät ja perhe minut, jos tartunta todetaan? Asenteilla on väliä. Kunnioittamalla ihmisten monimuotoisuutta ja vähentämällä hiv-tartuntaan ja tartunnan saaneisiin liittyviä ennakkoluuloja ja stigmaa, madallamme kynnystä hakeutua testiin.

Joskus ovi ei aukea, vaikka siihen kolkutetaan – testi evätään, koska tartunnan riskiä ei kuulemma ole. Väärin! Riskin suuruus toki vaihtelee, mutta suojaamaton seksi ei ole riskitöntä. Turhaa hiv-testausta ei lähtökohtaisesti ole. Jokaisella on oikeus huolehtia omasta terveydestään ja suojella kumppaneitaan.

Sekään ei riitä, että ovi aukeaa ainoastaan kun siihen kolkutetaan. Terveydenhuollossa pitäisi olla myös halu ja taito tarvittaessa avata ovi, vaikka koputusta ei kuuluisi. Viime vuoden aids-päivänä tunnuslausetta ”Testataanko samalla se hiv?” kannattaa käyttää rohkeasti.

Hiv-tartunnalle erityisen haavoittuvat ryhmät tarvitsevat lisäksi omia ovia ja erittäin matalia kynnyksiä, joiden takana on kohderyhmän erityistarpeet tunteva ammattilainen.  Hiv-testausta tekeviä matalankynnyksen palvelupisteitä on suurimmilla paikkakunnilla. Enemmänkin soisi olevan.

Monta hyvää syytä testaukseen

Tartunnan saanut voi näyttää terveeltä ja tuntea itsensä terveeksi vuosien ajan, vaikka samanaikaisesti hiv tekee tuhojaan.  Menemällä testiin suojaat sekä omaa että kumppaniesi terveyttä. Yhdysvalloissa suositellaankin tarjoamaan hiv-testiä kaikille 13–64-vuotaille terveydenhuollossa asioiville.

Mitä aikaisemmin tartuntasi todetaan, sitä paremmat edellytykset sinulla on pysyä terveenä ja elää normaalipituinen elämä.

Hiv-testiin on parasta hakeutua ajoissa, mutta kuitenkin parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Lääkehoito tehoaa usein myös myöhään todettuun infektioon, vaikka ennuste ei ole yhtä hyvä kuin ajoissa todetussa.

Varhainen testaus myös estää jatkotartuntoja.  Tietoisuus omasta hiv-tartunnasta vähentää riskikäyttäytymistä, ja lääkehoito estää tehokkaasti hivin tarttumista.

Täällä pääset testiin

Hiv-ja sukupuolitautien testaus on ilmaista julkisessa terveydenhuollossa ja matalan kynnyksen testauspaikoissa. Testiin kannattaa hakeutua terveyskeskukseen tai sukupuolitautien poliklinikalle.  Voit hakeutua testiin myös oman paikkakuntasi ulkopuolella ja nimettömänä.

Matalan kynnyksen testauspaikat:

Pluspisteet

Hiv-tukikeskus

Terveysneuvontapisteet

Pro-tukipiste

Yksityiset lääkäriasemat tekevät hiv-testausta maksusta.

Lue lisää:

European HIV-Hepatitis Testing Week

Hiv-testauksen periaatteita: Suositus perusterveydenhuollon toimipisteille ja matalan kynnyksen palvelupisteille

Suomen hiv-strategia 2013-2016

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *