THL är inte och får i min mening inte vara endast en kylig observatör som inte tar ställning för eller emot och som endast erbjuder alternativ. Vi måste göra bättre ifrån oss och att delta i prideveckan och hissa regnbågsflaggan i THL:s flaggstång är ett exempel på detta.

I morse när jag bläddrade igenom Twitter märkte jag en tweet från ASPHER som löd ungefär såhär: ”Varje folkhälsoarbetare bör använda sin röst för att främja ett bättre samhälle”. Jag tror att det inom de flesta anställda vid THL bor ett litet aktivistfrö. Det betyder inte att vi är mindre opartiska, utan snarare att vi tänker på saker utifrån olika infallsvinklar och baserat på en värdegrund som erkänner människovärdet hos alla.

För mig är detta exakt vad THL står för. Samtidigt som vi arbetar för att tackla de numerärt stora folkhälsofrågorna bör vi också se till att vi inte blir offer för majoritetens diktatur. THL bör genom sitt arbete kunna stöda alla människors hälsa och välfärd. Det betyder att vi också för minoriteternas talan och jobbar för deras likvärdiga behandling i alla samhälleliga ärenden.

Finland är ett bra land att bo i, ett av de allra bästa. Det finns ändå saker vi bör bättra på – ett stort ärende är förnyandet av den så kallade translagen och fortsatt främjande av regnbågsfamiljernas likvärdiga behandling. Jag anser att vi på ingen laglig grund längre kan godkänna att människors självbestämmanderätt över sin egen kropp regleras enligt lag. Tvångssteriliseringskravet måste bort. Det här är inte politik. Det här är frågan om värderingar – och THL måste kunna arbeta för främjande av människovärdet och arbeta emot fobier och rädslor för det annorlunda idag och även i framtiden.

För mig är hissning av regnbågsflaggan bevis på att THL talar för alla människors välfärd. Likväl för vårdproffsen som för alla medborgare; barn, vuxna och äldre; de som arbetar och de som är arbetslösa. Likväl för finsk-, svensk-, same- och romanitalande; de som fötts i Finland och de som fötts annanstans; heteron, gay och lesbiska, transpersoner; personer av olika religiösa samfund, rika och fattiga, friska och sjuka, överviktiga och magra, nyktra, alkoholister och knarkare. Majoriteter och minoriteter.

Detta är för mig THL:s värdegrund och jag är glad och stolt över min arbetsplats.

Vi ses på prideparaden!

 

Vähemmistöjen tasa-arvoa tulee puolustaa

We must protect the equal rights of minorities

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *