Organisationer inom socialvården och de framtida välfärdsområdena kan inte längre komma med egna lösningar. Lagen om elektronisk behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården trädde i kraft den 1 november 2021. I lagen finns bestämmelser om de tidsgränser inom vilka organisationer inom socialvården åläggs ta i bruk Kanta-tjänsterna. Dessutom har THL utfärdat en föreskrift som kommer att ålägga organisationer att använda sig av strukturerade klienthandlingar.
Varierande dokumentationssätt
Klientinformationen inom socialvården ska vara enhetlig och jämförbar. För närvarande dokumenteras dock klientuppgifter på mycket olika sätt. En del organisationer inom socialvården använder redan ett klientdatasystem som sparar informationen i Klientdataarkivet för socialvården, där strukturerade klienthandlingar används. Inom andra organisationer används verktyg i stil med anteckningshäften för att dokumentera information.
Vad beror det på att aktörerna är i så olika skeden av utvecklingen? Vi skulle våga påstå att ibruktagandet av Kanta-tjänsternas Klientdataarkiv för socialvården för det första kräver en förändring vad gäller de kommunala beslutsfattarnas gemensamma förståelse och vilja. Därtill behövs tillräckliga resurser för att genomföra förändringen. Ibruktagandet kräver förutom ett klientdatasystem som är kompatibelt med Kanta-tjänsterna även kunskaper, tid, pengar och arbetstagare.
Yrkesutbildade inom socialvården arbetar med hektiskt och belastande klientarbete och därför måste en förändring genomföras på ett kontrollerat sätt. För att stöda förändringen har närmare tre tusen dokumentationsexperter för organisationer inom socialvården utbildats i Kansa-koulu-projekten under de senaste åren. Deras möjligheter att påverka reformerna riskerar att bli minimala om de inte i tid får med beslutsamma tjänsteinnehavare på Kanta-tåget. Yrkesutbildade inom socialvården arbetar med hektiskt och belastande klientarbete och därför måste en förändring genomföras på ett kontrollerat sätt.
Enhetlighet gynnar alla
När klientuppgifter dokumenteras på ett nationellt enhetligt sätt i Klientdataarkivet för socialvården kan informationen utnyttjas av dem som behöver det. En yrkesutbildad person inom socialvården kan bäst betjäna klienten enligt dennes stödbehov om den yrkesutbildade har aktuell information om klientens situation. Dessutom finns klientinformationen vid behov tillgänglig till exempel om klienten byter hemkommun. Den sekundära användningen medför också mångahanda fördelar utöver klientarbetet. Socialservicen kan utvecklas både regionalt och nationellt om jämförbar information finns tillgänglig.
Och inte nog med det: organisationer inom socialvården kan också undvika en ytterligare skyldighet vad gäller den förnyade insamlingen av registeruppgifter inom socialvården om informationen finns tillgänglig via Kanta-tjänsterna. Då fås informationen enligt principen om engångsdokumentation och information behöver inte skickas separat eller plockas ur en fil för hand.
Senast nu är det dags att agera
Organisationer inom socialvården ska vidta nödvändiga åtgärder för att genomföra förändringarna. Yrkesutbildade inom socialvården ska ha tillgång till tillräckligt med utbildning, tid och stöd för att kunna ha kontroll över ett klientdatasystem som uppfyller kraven jämte de klienthandlingsstrukturer som THL fastställt. Handlingarna gynnar genomförandet av hela serviceprocessen och säkerställer såväl klientens som arbetstagarens rättsskydd.
Det är nu upp till bevis för organisationerna inom socialvården att få beslutsfattarna att förstå vilken kraft klientinformation som dokumenterats på ett högklassigt sätt inom socialvården har i sin primära och sekundära användning. Informationsledning blir då ett ytterst viktigt arbetsredskap för beslutsfattare och aktörer som ansvarar för tjänsterna. Ett välgjort arbete och jämförbar uppföljningsinformation gynnar i sista hand klientens välfärd.
Socialvårdens nya uppföljningsregister Sosdata svarar mot de utvidgade kraven på informationshanteringen inom social- och hälsovården. Registret bereds som en del av programmet Toivo inom projektet Valtava, där man förnyar den nationella produktionen av social- och hälsovårdsinformation och informationsunderlaget för social- och hälsovården.
Läs mer:
Registerförnyelse inom socialvården (Thl.fi)
Toivo-programmet (Thl.fi)