Joka syksy, lokakuun lopulta marraskuun loppuun se tulee eteen. Tai oikeastaan kaksi asiaa lankeaa kuin kuuluisa illallinen Manulle: auton talvirenkaiden vaihto ja vuotuiset kausi-influenssarokotukset. Ensimmäinen on pakollinen ja jälkimmäinen vapaaehtoinen.
Kausi-influenssarokotusta ei ole Suomessa säädetty pakolliseksi vaikka uuden tartuntatautilain pykälä 48 onkin terveyden ja sosiaalihuollon työnantajia velvoittava ja käytännössä rokotuksesta on vaikea kieltäytyä ilman perusteltua syytä. Toisaalta pykälä tulee voimaan vasta ensi keväänä, vaikka muilta osin tartuntatautilaki on jo asetuksineen voimassa.
Se lakitekstistä, palataan talvirenkaiden ja kausi-influenssarokotuksen vertailuun. Kuten kaikki ymmärtävät, ei talvirenkaiden käyttö poista vaan ainoastaan vähentää kolaririskiä talviaikana. Samaan tapaan influenssarokotus ei anna suojaa kaikkia epidemiakautena esiintyviä virusinfektioita vastaan; teho ei ole edes influenssaa vastaan täydellinen. Rokotuksen tehosta riittää näyttöä eikä kausi-influenssarokotuksen hyötyä voi tutkimusten perusteella kyseenalaistaa. Ei kukaan kyseenalaista talvirenkaidenkaan käyttöpakkoa talvikautena.
Kun liukkaalla kolahtaa, niin renkaat katsotaan ensimmäiseksi. Jos kesärenkailla ajaa talvisena aikana mutkasta ulos, niin ensiselitys löytyy renkaista. Entä kun influenssa todetaan hoitolaitoksen asukkaalla tai osaston potilaalla? Henkilöä hoitavan työntekijän odotetaan suojautuneen rokotuksella. Rokotetun työntekijän on turvallista hoitaa influenssapotilastakin. Rokottamatonta voidaan arvioida kuin kesärenkailla talvella ajavaa.
Entä kun hoitolaitoksessa tai vuodeosastolla infektio laajenee osastoepidemiaksi? Näin tapahtuu joka vuosi ympäri Suomea ja valitettavasti osastoepidemia johtaa myös usein myös kuolonuhreihin. Kokemuksesta voin kertoa, että osastoepidemioissa ensiksi kysytään henkilökunnan influenssarokotuskattavuutta. Jos se on alhainen, niin sormi nousee, vaikka usein aiheettakin, osoittamaan henkilökuntaa. Jos rokotuskattavuus on hyvä, yli 90 %, niin voidaan keskittyä epidemian pysäyttämisessä olennaisempaan, eli sairastuneiden hoitamiseen ja lisätartuntojen ehkäisemiseen.
Mennään taas talvirenkaisiin: ei kukaan oleta, että liukkaan kelin ketjukolarissa ambulanssi tai poliisi köröttelee paikalle suvikumit alla. Asianmukaiset renkaat viranomaisten kulkuneuvoissa ovat itsestäänselvyys. Ihan samoin Sari Sairaanhoitaja hoitaa influenssapotilastaan ”nastat alla” eli rokotettuna. Olipa kausi-influenssarokotus säädöksissä vapaaehtoinen, pakollinen, työnantajaa velvoittava tai jotakin näiden väliltä, niin käytännössä se on järkevä ottaa samaan aikaan kun talvirenkaat laitetaan autoihin alle. MOT.