Joka syksy, lokakuun lopulta marraskuun loppuun se tulee eteen. Tai oikeastaan kaksi asiaa lankeaa kuin kuuluisa illallinen Manulle: auton talvirenkaiden vaihto ja vuotuiset kausi-influenssarokotukset. Ensimmäinen on pakollinen ja jälkimmäinen vapaaehtoinen.

Kausi-influenssarokotusta ei ole Suomessa säädetty pakolliseksi vaikka uuden tartuntatautilain pykälä 48 onkin terveyden ja sosiaalihuollon työnantajia velvoittava ja käytännössä rokotuksesta on vaikea kieltäytyä ilman perusteltua syytä. Toisaalta pykälä tulee voimaan vasta ensi keväänä, vaikka muilta osin tartuntatautilaki on jo asetuksineen voimassa.

Se lakitekstistä, palataan talvirenkaiden ja kausi-influenssarokotuksen vertailuun. Kuten kaikki ymmärtävät, ei talvirenkaiden käyttö poista vaan ainoastaan vähentää kolaririskiä talviaikana. Samaan tapaan influenssarokotus ei anna suojaa kaikkia epidemiakautena esiintyviä virusinfektioita vastaan; teho ei ole edes influenssaa vastaan täydellinen. Rokotuksen tehosta riittää näyttöä eikä kausi-influenssarokotuksen hyötyä voi tutkimusten perusteella kyseenalaistaa. Ei kukaan kyseenalaista talvirenkaidenkaan käyttöpakkoa talvikautena.

Kun liukkaalla kolahtaa, niin renkaat katsotaan ensimmäiseksi. Jos kesärenkailla ajaa talvisena aikana mutkasta ulos, niin ensiselitys löytyy renkaista. Entä kun influenssa todetaan hoitolaitoksen asukkaalla tai osaston potilaalla? Henkilöä hoitavan työntekijän odotetaan suojautuneen rokotuksella. Rokotetun työntekijän on turvallista hoitaa influenssapotilastakin. Rokottamatonta voidaan arvioida kuin kesärenkailla talvella ajavaa.

Entä kun hoitolaitoksessa tai vuodeosastolla infektio laajenee osastoepidemiaksi? Näin tapahtuu joka vuosi ympäri Suomea ja valitettavasti osastoepidemia johtaa myös usein myös kuolonuhreihin. Kokemuksesta voin kertoa, että osastoepidemioissa ensiksi kysytään henkilökunnan influenssarokotuskattavuutta. Jos se on alhainen, niin sormi nousee, vaikka usein aiheettakin, osoittamaan henkilökuntaa. Jos rokotuskattavuus on hyvä, yli 90 %, niin voidaan keskittyä epidemian pysäyttämisessä olennaisempaan, eli sairastuneiden hoitamiseen ja lisätartuntojen ehkäisemiseen.

Mennään taas talvirenkaisiin: ei kukaan oleta, että liukkaan kelin ketjukolarissa ambulanssi tai poliisi köröttelee paikalle suvikumit alla. Asianmukaiset renkaat viranomaisten kulkuneuvoissa ovat itsestäänselvyys. Ihan samoin Sari Sairaanhoitaja hoitaa influenssapotilastaan ”nastat alla” eli rokotettuna. Olipa kausi-influenssarokotus säädöksissä vapaaehtoinen, pakollinen, työnantajaa velvoittava tai jotakin näiden väliltä, niin käytännössä se on järkevä ottaa samaan aikaan kun talvirenkaat laitetaan autoihin alle. MOT.

Kommentit

Veli-Jukka Anttila

30.11.2017 15:52

Bettina Bergrothin kommenttiin vastaukseni:
Kausi-influenssa rokotteiden ns. antigeeniominaisuuksia joudutaan influenssaviruksen muuntumisen takia vaihtamaan muutaman vuoden välein, muuten rokotteen kaikki muut komponentit ovat pysyneet vuosia samanlaisina. Tällä antigeenien vaihtamisella ei ole vaikutusta mahdollisiin rokotteiden haittavaikutuksiin vaan tehoon. THL ei ole tässä asiassa mitenkään asianomainen, vaan antigeeniominaisuuksien osalta kyse on maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijaryhmän suosituksesta. Kausi-influenssarokotteet ovat osoittautuneet turvallisiksi ja estävän influenssainfektioita merkittävissä määrin. Rokotteiden haittavaikutuksia seurataan aktiivisesti nykyään mm. Fimean ilmoitusten kautta. Laitoksissa ja sairaaloissa epidemiatilanteissa, jotka eivät ole edes kovin harvinaisia, rokotus suojaa potilaita influenssalta ja kuolemilta. Hoitaessaan influenssapotilasta työntekijä suojaa myös itseään. Rokotteiden valmistus on teollista toimintaa, vaatii kehittynyttä osaamista, infrastruktuuria ja logistiikkaa.

Ammatinvalintakysymyksiä

30.11.2017 10:19

Tämä kirjoitus on loistavan käytännönläheinen. Ja jos sen joku kokee loukkaavana tekstin tai rokottautumisen sopii miettiä omaa ammatillisuuttaan.
Hoitoon liittyviä infektioita tulee ennaltaehkäistä ja silti käsihygienia esimerkiksi on usein vain ohjeistus. Todellisuuden käsihygieniahavainnoinnit kertovat karun totuuden.
Eikä rakennustyömaallekaan mennä ilman kypärää vaikka se kuinka tuntuisi työmaanluonteeseen liittyen turhalta.

Bettina Bergroth

29.11.2017 09:48

Rokotteiden turvallisuudesta ja välttämättömyydestä on julkaistu niin vääränlaista tietoa niin pitkään, että enää ei kukaan hyvää omaatuntoa omaava ihminen voi käsi sydemmällä julkaista tietoa että ne toimii ja väittää että hän on tosiaan tutkinut asiaa ihan joka kantilta ja ottanut selvää tilastojen oikean laidan ym ym. THL on valitettavasti lääketehtaiden ”uhri” ja heille ei tietenkään anneta koko totuutta koska siinä tapauksessa rokotteita ei ostettais niiltä 4-5 lääkefirmoilta jotka niitä valmistelevat.
Otetaan tämä influenssarokote. Influenssarokote joka tänä vuonna annetaan on kehitetty noin vuosi sitten, eli kuinka kokeiltu se on?! No, eipä juuri ollenkaan. Sen kehittämisprossessissa on ARVIOITU mikä virus/bakteeri tulee hääräämään tulevana vuonna…eli tämän pitäisi jo saada ihmisiä miettimään: kuinka tehokas sellainen rokote voi olla?! Mutta useimmat ihmiset luottavat vain sokeasti rokotteisiin ja tieto mikä THL niistä kertoo. Kun tutkii syvemmälle sieltä löytyy ihan toinenlainen totuus. Sellainen mitä moni ei kertakaikkiaan halua kuulla/nähdä/ymmärtää. Minusta on aivan vastuutonta vaatia ihmisten ottavan tällaista ”venäläisä rulettia”- muistuttavaa ruisketta. Kehotankin jokaisen ottavan selvää, muualta kun THL:ltä, mitä rokotteet yleensä sisältää, miten ovat tutkittu, ja mikä heidän seuraus on ollut.
Huom! En sano että THL pahuuttaan antaa puutteellisia ja jopa vääränlsisia tietoa – he toimittavat sen minkä heille annetaan. Doktriini tässä asiassa on jokseenkin mennyt viistoon!!!

Hoitaja 62

28.11.2017 16:26

25 vuotta hoitotyössä, poissaoloja tuona aikana flunssien aikana noin pari vkoa. En ole koskaan ottanut influensspiikkejä, enkä ota nytkään. Työsuhde kotihoidossa nyt ilmeisesti katkeaa ensivuoden alusta, JÄRJETÖNTÄ!!!!! Tämän jälkeen järkevimpiin töihin.

Jouko Tuomisto THL

24.11.2017 14:57

Erinomainen havainnollistaminen.

Kom igen nu

23.11.2017 14:13

No nyt oli kyllä surkeakin surkeampi argumentointi ja vertailu. Kamoon Thl, vähän edes yritystä nyt, tämä kirjoitus oli lähes loukkaus normaalilla älyllä varustettua ihmistä kohtaan.

×
×
×

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *