”Parisuhteessa tapahtuva väkivalta voi olla hirveän vaikea kokijalle hahmottaa – mikä on väkivaltaa ja mikä ei oo väkivaltaa. On olemassa tasan yksi kysymys millä oikeesti on merkitystä ja se on se, että pelkäätkö sä sun kotona”, kertoi lähisuhdeväkivaltaa kokenut Turvapolku-hankkeen tutkimushaastattelussamme. 

Väkivaltaan ja auttaviin palveluihin liittyvä tiedon tarve on tullut toistuvasti esiin tutkimustemme tiedonkeruissa. Tietoa kaipaavat niin lähisuhdeväkivaltaa kokeneet kuin sitä käyttäneet.

Tieto väkivallasta auttaa ymmärtämään omaa elämäntilannetta ja hakemaan apua

Fyysisen väkivallan lisäksi on monia muita lähisuhdeväkivallan muotoja, joiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Esimerkiksi henkinen, taloudellinen ja digitaalinen väkivalta ovat yleisiä, mutta huonommin tunnettuja lähisuhdeväkivallan muotoja. Yhteistä lähisuhdeväkivallan eri muodoille on vallan käyttö ihmissuhteessa sekä tekijän toiminnasta aiheutuva pelko.

Tieto väkivallasta mahdollistaa sekä väkivaltaa kokeneelle että käyttäneelle ymmärryksen siitä, mistä omassa elämäntilanteessa on kysymys. Tällaisesta tiedon antamisesta käytetään käsitettä psykoedukaatio. Väkivallasta kertovasta materiaalista voi olla merkittävää apua psykoedukaatiossa.

Eräs väkivaltaa kokenut haastateltava muisteli turvakodin seinällä näkemäänsä julistetta väkivallan muodoista seuraavasti:

”saman tien kun mä tajusin et tossahan se on se mun elämä tos seinällä, niin… Mul tuli niin valtava semmonen rauha et nyt mä tiiän mis täs on kysymys”.

Erityisesti lähisuhdeväkivaltaa kokeneelle väkivaltailmiöstä ja sen seurauksista oppiminen voi olla merkittävä kohta toipumisen tiellä ja vähentää omia syyllisyyden ja häpeän tunteita.

Väkivallan katkaisuohjelmia koskevassa selvityksessämme lähisuhdeväkivaltaa käyttäneet kertoivat väkivaltaan liittyvän tiedon olevan keskeinen tekijä käyttäytymisen muutoksessa. Eräs haastateltava kertoi, että ymmärrys henkisestä väkivallasta mahdollisti hänelle avun hakemisen ja lisäksi vastuun ottamisen väkivallan käytöstä. Toinen haastateltava kertoi ymmärtäneensä oman käyttäytymisensä ensi kertaa parisuhdeväkivallaksi ammattilaisen avulla.

Sote-ammattilainen – kysy lähisuhdeväkivallasta

Lähisuhdeväkivaltaa kokeneet ja käyttäneet eivät välttämättä oma-aloitteisesti kerro lähisuhdeväkivallasta ammattilaisille. Lähisuhdeväkivaltaa ei aina itse tunnisteta väkivallaksi tai tilanteeseen voi liittyä häpeää tai pelkoa seurauksista. Tämän vuoksi on tärkeää, että ammattilaiset aktiivisesti kartoittavat lähisuhdeväkivallan kokemuksia ja näin helpottavat avun saamista.

Luonteva tapa kysyä lähisuhdeväkivallasta voi olla esimerkiksi ihmissuhteita koskevan keskustelun yhteydessä. Väkivaltaa voi lähestyä toimintaa kuvaavien käsitteiden lisäksi koetun pelon, tasa-arvon tai yleisen ilmapiriin kautta: ”Millainen ilmapiiri teillä on ollut kotona? Onko ollut uhkaavia tai pelottavia tilanteita? Oletko itse pelännyt?”.

Monilla hyvinvointialueilla on lähisuhdeväkivaltakoordinaattori ja ammattilaisille toimintamalleja. Lisäksi joillain alueilla on määritelty palvelupolkuja lähisuhdeväkivallan kohtaamiseen. Myös internetistä löytyy eri väkivallan muodoista paljon materiaaleja – esimerkiksi verkkokouluja ja oppaita sekä THL:n suodatin- ja kartoituslomake lähisuhdeväkivallasta kysymiseksi.

Valtakunnallinen auttava puhelin ja chat-palvelu Nollalinja ja useat lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön järjestöt tarjoavat auttamistyön lisäksi anonyymiä konsultaatiota ammattilaisille esimerkiksi puhelimitse.

Hyvät kohtaamiset jättävät ikuisen muistijäljen

Lähisuhdeväkivallan kohtaaminen työssä vaatii ammattilaisilta malttia, mutta myös jämäkkyyttä tarttua väkivaltaan. Asiakkaalle kokemukset, joissa kertomusta väkivallasta ei ole otettu vakavasti, voivat jättää pitkään jatkuvan epäluottamuksen ammattilaisiin sekä horjuttaa uskoa selviytymiseen.

Toisaalta erityisesti lähisuhdeväkivaltaa kokeneet muistavat vielä vuosien jälkeen hyvät ammattilaisten kohtaamiset merkittävinä tapahtumina. Yhdenkin ammattilaisen halu auttaa ja rohkeus puuttua väkivaltaan voi pysäyttää pelon.

Tietoa väkivallasta ja auttavista palveluista

Lue lisää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *