Toimi, osallistu ja omistaudu – ABC-toimintamallilla lisää mielen hyvinvointia

Mielenterveyden edistämiseen on nyt tarjolla tutkittu toimintamalli. ABC-mallin tavoitteena on vahvistaa niin yksilön kuin yhteisön mielen hyvinvointia kolmen viestin avulla.  Aktiivinen toiminta (A), osallistuminen yhdessä muiden kanssa (B) ja itselle merkityksellisten asioiden tekeminen (C) ovat nämä viestit. Ne omaksumalla ja toteuttamalla mielen hyvinvointi vahvistuu.

Mielen hyvinvoinnin ABC-mallia pilotoitiin kunnissa

Olemme pilotoineet toimintamallia yhdessä neljän kunnan kanssa. Saimme tietoa mallin käytettävyydestä ja sovellettavuudesta. Haapavedellä, Kauniaisissa, Limingassa ja Turussa mallia on pilotoitu ja kehitetty eri toimintaympäristöissä ja eri kohderyhmille suunnaten. Mallia pilotoi myös Itä-Suomen yliopisto.

Mallin kehittäminen ja pilotit ovat toteutettu osana kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanoa.

Turussa kokeiltiin mielen hyvinvoinnin tukea työpaikalla

Turun kaupungin Työpiste pilotoi toimintamallia. Työpisteellä työskentelee etupäässä taustaltaan pitkäaikaistyöttömiä henkilöitä erilaisissa kuljetuksen, kierrätyksen ja ompelun työtehtävissä. Päätavoitteena oli mielen hyvinvoinnin vahvistaminen mm. kulttuurin ja liikunnan mahdollisuuksin.

Pilotista opittiin se, että monen ryhmän kanssa toimiminen vaatii paljon työpanosta ja on siksi tehtävä selkeästi yhden ryhmän kanssa kerrallaan. Positiivinen palaute kannustaa kuitenkin jatkamaan ja toimintaa onkin päätetty jatkaa työyhteisössä ja sitä viedään työntekijöille jatkossakin.

Haapavedellä pilotoitiin ryhmätoimintaa ja harrastusmahdollisuuksia

Haapaveden Mielen hyvinvoinnin ABC-mallin pilotissa kohderyhmänä olivat työikäiset. Tavoitteena oli tutustuttaa ryhmäläiset kaupungin tarjoamiin harrastusmahdollisuuksiin ja palveluihin mielekkään ryhmässä toimimisen kautta. Lisäksi tavoitteena oli, että ryhmäläiset ovat aktiivisia osallistujia, ja he pääsivät suunnittelemaan toimintaa, millä varmistettiin tapaamisten aktiviteettien mielekkyys.

Pilotoinnin aikana todettiin, että turvallisessa ryhmässä toimiminen madaltaa kynnystä osallistua ja kokeilla uusia asioita. Toiminta on saanut ryhmäläisiltä paljon kiitosta ja toiveen toiminnan jatkamisesta.

Mielen hyvinvointia Limingan elintapaohjauksesta

Limingassa toimintamalli tuotiin osaksi elintapaohjausta. Mielen hyvinvointi nähdään toiminnassa osana ihmisen hyvinvointia samoin kuin liikunta, terveellinen ravitsemus tai uni. Toimintamallin suositusten mukaisia asioita arkeen lisäämällä elämä saa merkityksellistä sisältöä, mieliala kohenee ja resurssit tarttua arjen ongelmakohtien muuttamiseen paranevat.

Kestävän elintapamuutoksen tekeminen voi vaatia ensisijaisesti mielen hyvinvoinnin vahvistamista. Se tukee myös mahdollisten muutosprosessien haasteiden ja vastoinkäymisten kohtaamisessa. ABC-mallin sisällöt jäävät Limingassa osaksi elintapaohjausta.

Kauniaisissa seniorit olivat aktiivisina yhteisöllisen hyvinvoinnin vahvistamisessa

Kauniaisten pilotti ABC-mallin toteutukselle suunniteltiin kohdennettavaksi eläkeikäisille ja yksinäisille ikäihmisille. Taustalla oli ajatus, että työelämästä poisjääneet saattavat jäädä vaille yhteisöä. Pilottiryhmä koostui ihmisistä, jotka halusivat jakaa omia tietojaan, taitojaan ja hyvinvointiaan eteenpäin.

Kauniaisten ryhmä hyppäsi heti ensimmäisestä kerrasta vauhdikkaasti ABC-portaiden kautta yhteisöllisen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Toimintamallia pohditaan hyödynnettäväksi jatkossa senioreille suunnattuun toimintaan.

Mielen hyvinvoinnin ABC-mallia esitellään webinaarissa 10.12.

Tutkimustuloksia ja pilottien kokemuksia Mielen hyvinvoinnin ABC-mallin käyttöönotosta kuullaan kansallisessa mielenterveyden edistämisen webinaarissa 10.12. klo 9-15.

Tule mukaan linjoille, jos mielenterveyden edistäminen ja mielen hyvinvointi kiinnostavat.

Kansallinen mielenterveyden edistämisen webinaari 10.12.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *