Lähes kaikki suomalaiset ovat joko pelanneet joskus rahapelejä tai ainakin tuntevat jonkun, joka muistaa aina laittaa Loton vetämään. Rahapelaamisen suosion takia voidaan ehkä jopa sanoa, että rahapelaaminen on lähes kansallislajimme. Toisaalta kuinka moni suomalainen huomasi, että entiset kolme luvallista rahapelien tarjoajaa yhdistyivät vuoden alusta? Tammikuussa 2017 Veikkaus Oy, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto Oy yhdistyivät uudeksi Veikkaus Oy:ksi. Keskeinen peruste yhdistymiselle on rahapelihaittojen ehkäisy.

Rahapelitutkimukselle on paikkansa maassa, jossa 80 prosenttia aikuisväestöstä on pelannut rahapelejä viimeisen vuoden aikana. Merkittävää on myös se, että Suomessa rahapelituotoilla rahoitetaan yleishyödyllisiä toimijoita, jotka tuottavat osan palveluistamme. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii suomalaisten rahapelaamista ja mahdollisia rahapelihaittoja. Tutkimuksissa selvitetään myös rahapelaamiseen liittyviä mielipiteitä.

Ota osaa keskusteluun rahapelaamisesta

Uusi Veikkaus on jo toiminnassa, mutta julkinen keskustelu peliyhtiöiden yhdistymisestä ja sen mahdollisista seurauksista on ollut toistaiseksi vähäistä. Kutsumme teidät, tämän jutun lukijat, nyt mukaan keskusteluun.

Haastamme keskusteluun yksityishenkilöt, niin pelaajat kuin ne, jotka eivät itse pelaa, mutta myös pelaajien läheiset, työssään rahapeliongelmia kohtaavat henkilöt, tutkijat, poliittiset päättäjät, mutta myös järjestöjen ja peliyhtiön edustajat. Voitte osallistua keskusteluun joko kommentoimalla tätä blogia tai somessa.

Vaikuttaako uusi rahapeliyhtiö suomalaisten pelaamiseen tänä vuonna tai tulevaisuudessa? Jos vaikuttaa, niin miten?

Alla on lisää kysymyksiä keskustelun käynnistämiseksi. Kerro kommentoimalla tätä kirjoitusta, mitä mieltä sinä olet esimerkiksi seuraavista asioista?

  1. Säilyykö rahapelaaminen ennallaan vai onko tämä iso mullistus rahapelejä pelaavalle? Jos rahapelaaminen muuttuu, niin onko muutos parempaa vai huonompaa?
  2. Luuletko, että oma rahapelaaminen tai lähipiirisi rahapelien pelaaminen muuttuu?
  3. Innostutko uusien pelien taiasta vai pelottaako, että jäät koukkuun?
  4. Uskotko, että uuden yhtiön myötä rahapelien markkinointi lisääntyy vai vähentyy?
  5. Millaisia uusia mahdollisuuksia uusi yhtiö voi tarjota hallitun pelaamisen tueksi?
  6. Ohjaako uuden yhtiön toimintaa haittojen ehkäisy vai mennäänkö tuotot edellä?

Tietoa rahapelaamisesta myös pelaajille

On tärkeää, että rahapelijärjestelmään liittyvät päätökset perustuvat tutkittuun tietoon ja että ammattilaisille sekä myös pelaajille tarjotaan luotettavaa tietoa rahapelaamisesta.Tällä hetkellä THL tutkii suomalaisten rahapelaamista ja sen mahdollisia seurauksia ison väestökyselyn avulla.

Rahapelikysely 2016 -tutkimus tarkastelee rahapelaamista, rahapelien markkinointia ja mahdollisia rahapelihaittoja vuoden 2016 aikana eli ennen suomalaisen rahapelijärjestelmän uudistusta. Tutkimusaineistoa tullaan hyödyntämään myös eri rahapelityyppien haitallisuuden arvioinnissa. 20 000 satunnaisesti poimittua Uudenmaan, Pirkanmaan ja Kymenlaakson asukasta pääse kertomaan tarkemmin kokemuksistaan ja mielipiteistään liittyen rahapelaamiseen.

Toisaalta on tärkeää käydä julkista keskustelua ajankohtaisista asioista. Olethan mukana tässä keskustelussa, kirjoita kommentti alla olevaan kommenttikenttään ja haasta lisää keskustelijoita mukaan!

Lue lisää:

Rahapelaaminen Suomessa

Rahapelikysely

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *