Vammaissosiaalityön asiakkaan on tärkeä voida luottaa siihen, että hänen kanssaan toimitaan suunnitelmallisten ja laadukkaiden sosiaalityön toimintatapojen mukaan, ja että ammattilainen tekee päätöksiä asiakkaan edun mukaisesti.
Päätöksenteon lainmukaisuudesta vastaa hyvinvointialue. Ennen päätöksentekoa asiakkaan yksilöllinen tilanne ja palvelutarve selvitetään asiakkaan ja sosiaalihuollon ammattilaisen yhteistyöllä. Tarvittaessa tähän selvitystyöhön voi osallistua myös terveydenhuollon ammattilaisia.
Helmikuussa nostimme Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarjassamme esille vammaispalvelujen työntekijöille muodostuvaa eettistä kuormaa tilanteessa, jossa työntekijä on sidottu tiimin tekemään päätökseen. Kyseisen blogitekstin julkaisun jälkeen saimme useita palautteita siitä, että vammaispalvelupäätöksiä tehdään työryhmissä tai tiimeissä hyvinvointialueilla. Mikä on näiden työryhmien tai tiimien asema vammaispalvelujen päätöksenteossa?
Vammaispalvelupäätöksiä tekevät hyvinvointialueilla sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat. Harkinnan ja päätöksenteon tukena voidaan käyttää moniammatillisia työryhmiä. Ryhmältä voi saada esimerkiksi monipuolisia näkökulmia ja ratkaisuvaihtoehtoja erilaisiin asiakastilanteisiin. Ryhmän avulla on myös mahdollista ennakoida asiakkaiden tulevia palvelutarpeita ja tunnistaa mahdollisia palvelujärjestelmän puutteita.
Vammaispalvelupäätöksissä käytetään kuitenkin harkintavaltaa, jonka käyttö perustuu yksittäisen työntekijän työtehtäviin ja hänelle delegoituihin ammatillisiin oikeuksiin ja vastuisiin. Siten työryhmien keskustelujen sisältö ei voi olla sellainen, että yksittäinen sosiaalialan ammattilainen joutuu rajaamaan päätöstään ryhmän mielipiteen mukaisesti. Sosiaalialan ammattilaisella tulee olla mahdollisuus ratkaista asia eettisesti kestävällä tavalla siten, että päätös on sekä sisällöllisesti että menettelyllisesti lainmukainen ja vastaa asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.
Tosiasiallista päätäntävaltaa ei voi siirtää yksittäiseltä työntekijältä työryhmälle, sillä silloin sosiaalityön asiantuntijuus voi heikentyä ja asiakkaan edun mukaiset yksilölliset päätökset vaarantua.
Vammaispalvelujen sosiaalityön menetelmiä ja työtapoja kehitettäessä on siis muistettava, että ammattilainen on aina vastuussa tekemästään päätöksestä. Päätöksen allekirjoittajana on oltava todellinen ja tosiasiallinen päätöksen tehnyt ammattilainen.
Kirjoitus on osa Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarjaa
Vammaisuus yhteiskunnassa -blogisarja käsittelee vammaisuuteen ja vammaispalveluihin liittyviä ilmiöitä yhteiskunnassamme. Käsitys vammaisuudesta on muuttunut ajan saatossa. Tänä päivänä tärkeitä asioita ovat mm. ihmisoikeudet, osallisuus, itsemääräämisoikeus, esteettömyys ja saavutettavuus.
Lue lisää
Vammaissosiaalityöntekijällä pitää olla tilaa ja valtaa käyttää eettisesti kestävää harkintaa (THL blogi Hömppi, P. & Kivistö, M. 19.2.2024)
Palvelutarpeen arviointi (THL. Vammaispalvelujen käsikirja)
Päätöksenteko (THL. Vammaispalvelujen käsikirja)