Viime kesä toi Suomessa esille uuden ilmiön, uimavesien välityksellä leviävät epidemiat. Kesä oli lämmin, mikä lisäsi uimarantojen suosiota. Parhaimpina päivinä rannat ruuhkautuivat, ja ihmiset viihtyivät pitkiä aikoja rannoilla ja lämpimässä vedessä.

Vilkkaimpana sesonkina heinä-elokuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sai lukuisia ilmoituksia, joissa uimaveden epäiltiin aiheuttaneen uimareiden sairastumisia. Media kiinnostui aiheesta ja kirjoitti vastaavista epäilyistä eri puolella Suomea.

Uimavesivälitteiset epidemiat kuuluvat Valtioneuvoston asetuksen nojalla raportoitaviin epidemioihin. Asetuksen mukaan epidemiaepäilystä on tehtävä ilmoitus kansalliseen elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden raportointijärjestelmään.

Kesän 2014 aikana järjestelmään tehtiin 15 ilmoitusta, joista suurin osa liittyi uimiseen yleisellä uimarannalla. THL:n asiantuntijat olivat mukana avustamassa kuntien terveydensuojeluviranomaisia epidemiaepäilyjen selvittämisessä.

Kesän jälkeen kuntien terveydensuojeluviranomaisten selvitysraporttien perusteella uimaveteen tai uimarantaan liittyviksi epidemioiksi luokiteltiin lopulta 8 tapausta, joissa sairastui noroviruksen aiheuttamaan ripuli- ja oksennustautiin lähes 1500 henkilöä.

Uimarit levittivät norovirusta

Jätevesipäästöjä on pidetty perinteisesti merkittävimpinä uimavesien saastuttajina. Viime kesän epidemiat kuitenkin osoittivat, että uimarannalla käyvät voivat itse saastuttaa uimavettä ja uimarantaympäristöä.

Ripuli- ja oksennustaudin aiheuttava norovirus ei ole peräisin luonnon eläimistä, eikä virus lisäänny vesissä, vaan norovirusta levittävät ihmiset. Ihmisestä peräisin olevan viruksen saattoi saada uimarannalla saastuneen uimaveden välityksellä, tai esimerkiksi WC-käynnin jälkeen, jos käsihygienia jäi huonoksi.

Ei rannalle vatsataudissa

Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat säännöllisesti uimaveden laatua ja valvonta perustuu uimavedestä tehtäviin mikrobiologisiin tutkimuksiin ja aistinvaraisiin havaintoihin esimerkiksi sinilevän esiintymisestä uimavedessä. Jos uimaveden laatu huononee, on asiasta kerrottava yleisölle uimarantojen ilmoitustauluilla ja suurilla uimarannoilla myös niiden verkkosivuilla.

Uimarannan käyttäjien vastuulla on seurata tiedottamista, toimia ohjeiden mukaan sekä huolehtia, ettei itse levitä taudinaiheuttajia uimarannalla. Ripuli- ja oksennustautia sairastavan on syytä välttää uimista. On myös tärkeää, että uimarannan peseytymis-, pukeutumis- ja WC-tilat olisivat asianmukaisesti hoidettuja ja varusteltuja ja että niitä myös käytettäisiin vastuullisesti.

Lisäksi uimarin on aina muistettava, että uimavesi ei ole juomakelpoista. Tästä vanhempien on hyvä puhua lapsille.
Viime kesän epidemioista on otettu oppia. Tänä kesänä THL ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) ovat ohjeistaneet ja kouluttaneet kuntien terveydensuojeluviranomaisia.

Se ei kuitenkaan yksin riitä vaan jokaisen uimarannan käyttäjän on muistettava oma vastuunsa terveyshaittojen ehkäisemisessä.

Lue lisää:
Uimarantojen vesi thl.fi’ssä

Uimarantojen veden laatu on Suomessa erittäin hyvä. Tiedote 20.5.2015

Kesäterveys-sivusto, THL

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *