Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus HPV-rokotteeseen – HPV-rokote antaa suojaa useita syöpiä vastaan

Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus saada HPV- eli papilloomavirusrokote maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Koronapandemian vuoksi osa suunnitelluista HPV-rokotuksista on kuitenkin voinut jäädä antamatta koululaisille. Kouluterveydenhuollon resursseja on siirretty muun muassa tartunnanjäljitykseen, ja koululaiset ovat aika-ajoin olleet etäopetuksessa.  

Rokotusohjelmassa HPV-rokotukset annetaan pääsääntöisesti alakoulun viidennellä ja kuudennella luokalla 10–12-vuotiaille. Rokotussarja on tarvittaessa voitu aloittaa vielä 9. luokan loppuun mennessä.

Rokotusajan pidentämisellä haluamme varmistaa, että kaikilla nuorilla olisi yhdenvertainen mahdollisuus saada HPV-rokotus ja ettei rokotussarja jäisi ainakaan korona-ajan vuoksi saamatta.

THL:n uuden ohjeen mukaan HPV-rokotussarjan saa aloittaa nuorelle ennen 18 vuoden ikää lukuvuoden 2023 loppuun asti. Tällä rokotusajan pidentämisellä haluamme varmistaa, että kaikilla nuorilla olisi yhdenvertainen mahdollisuus saada HPV-rokote ja ettei rokotussarja jäisi ainakaan korona-ajan vuoksi saamatta.

Nuorena saatu rokotussarja antaa suojaa pitkälle aikuisuuteen

HPV-rokote ehkäisee erittäin tehokkaasti kohdunkaulansyöpää. Sen lisäksi rokote estää osan peniksen, emättimen, peräaukon, pään ja kaulan alueen syövistä.

Suurin hyöty saadaan, kun rokote annetaan mahdollisimman nuorena, jolloin tartuntaa ei vielä todennäköisesti ole saatu. Varhain otettu rokotussarja tuottaa myös paremmin vasta-aineita.

Rokotussarja antaa suojaa pitkälle aikuisuuteen. Jos HPV-rokotussarja aloitetaan ennen 15 vuoden ikää, siihen kuuluu kaksi annosta – jos tätä vanhempana, nuori tarvitsee kolmannen annoksen.

HPV-rokotuksia on otettu innokkaasti

Tytöt ovat saaneet HPV-rokotuksia jo vuodesta 2013, ja pojat pääsivät HPV-rokotusten piiriin syksyllä 2020.

Poikien HPV-rokotukset ovat käynnistyneet hyvin. Lukuvuoden 2020–2021 aikana yli 60 prosenttia pojista sai HPV-rokotteen. Myös tytöt ottavat HPV-rokotteita innokkaasti. Samana lukuvuonna yli 70 prosenttia 5.-luokkalaisista tytöistä sai HPV-rokotteen.

On tärkeää, että nuoret tietävät oikeuksistaan rokotteisiin

Koska HPV-rokotuksilla ehkäistään vakavia tauteja, on suoja syytä täydentää, jos rokotussarja on jäänyt kesken tai se puuttuu kokonaan.

On tärkeää, että nuoret perheineen saavat tietää rokotussarjan aloittamisajan ikärajan pidentämisestä. Vaikka rokotusajan pidennys johtuu koronasta, ei ole väliä, mistä syystä nuoren HPV-suojassa on puutteita. Rokotussarja voidaan aloittaa myös silloin, jos se on jäänyt aloittamatta jostain muusta syystä.

Näin varmistamme, että jokaisen oikeus terveyttä suojeleviin rokotuksiin toteutuu.

Lue lisää

HPV-rokotteen antamiseen väliaikainen pidennys – rokotussarja voidaan aloittaa, kunnes nuori täyttää 18 (thl.fi)

Tietoa HPV-rokotteesta (HPV-rokote.fi)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *