Heinä-elokuussa 2018 Euroopan komissio järjesti avoimen julkisen kuulemisen kesäajan käytöstä ja sai vastauksia jokaisesta 28 jäsenmaasta. Aktiivisimmin kyselyyn vastasivat saksalaiset ja itävaltalaiset, suomalaiset olivat aktiivisuuslistan sijalla 5, ja vähiten asia kiinnosti Britanniassa.

Tulos: 84 prosenttia 4,6 miljoonasta kyselyyn vastanneesta kannatti kesäaikasäännöksistä luopumista. Kielteisimmin suhtautuivat suomalaiset ja puolalaiset; heistä 95 prosenttia halusi lopettaa kesäajan käytön. Vastanneiden enemmistö kannatti kesäaikasäännösten säilyttämistä vain Kreikassa ja Kyproksella.

Odotamme kuitenkin vielä julkisen kuulemisen viimeiseen kysymykseen saatujen vastausten julkistamista. Tuo kysymyshän oli: Jos kellonajan siirrosta luovutaan, mitä vaihtoehtoa pidätte parhaana? Siirrosta luopuminen ja jääminen

  • pysyvään kesäaikaan (kellonaika tunnin talviaikaa edellä)
  • pysyvään talviaikaan
  • ei mielipidettä tai en tiedä.

Vaikka meille ei ole vielä kerrottu, miten vastaukset tähän kysymykseen jakautuivat, komission puheenjohtaja ehti jo televisiohaastattelussaan ilmoittaa, että Euroopan unioni siirtyy pysyvään kesäaikaan. Mitä seurauksia tästä olisi odotettavissa?

Valoisat aamut ja hämärät illat auttaisivat tahdistamaan sisäistä kelloa

Pysyvän kesäajan aamut lokakuun lopulta maaliskuun lopulle olisivat nykyistä pimeämpiä, koska aamu sarastaisi tunnin nykyistä myöhemmin. Tämä aiheuttaisi sisäisen kellon käyntiin lisää jätätystä, mikä johtaa unirytmin muutoksiin, yöunen katkoksiin, väsymykseen ja mielialan laskuun. Huonosti nukutut yöt rasittavat myös sydäntä ja verisuonia, voimistavat nälän tunnetta ja heikentävät sokerinsietoa. Lokakuulta helmikuulle olisi odotettavissa niin univelan kuin kaamosoireilun yleistyminen.

Pysyvä normaaliaika eli talviaika taas tarkoittaisi sitä, että maaliskuun lopulta lokakuun lopulle illat olisivat nykyistä hämärämpiä, koska ilta hämärtyisi ja aamu sarastaisi tunnin nykyistä aiemmin. Tämä olisi sisäisen kellon toimintaa tahdistava aikamerkki, joka edistää nukahtamista ja voisi myös johtaa parempiin yöuniin. Nykyisin suomalaiset kärsivät univaikeuksistaan useimmiten juuri kesäisin, ja iltavirkkujen ja univelkaisten osuus niin murrosikäisistä kuin aikuisista on viime vuosina suurentunut.

Suomen normaaliaika (lokakuun lopulta maaliskuun lopulle) on noudattanut Itä-Euroopan normaaliaikaa (EET, UTC+2). Jos valitsemme pysyvän normaaliajan, pysymme tällä samalla aikavyöhykkeellä. Jos valitsemme pysyvän kesäajan, vaihdamme aikavyöhykettä ja alamme noudattaa Moskovan aikaa (MSK, UTC+3). Käytännössä tätä aikaa Suomi on noudattanut kesäaikana (maaliskuun lopulta lokakuun lopulle).

Aikaisemmin sarastava aamu suojaa terveyttä

Yli 10 tutkimusta Saksasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista on selvittänyt aikavyöhykkeen terveysvaikutuksia. Saman aikavyöhykkeen länsilaidalla asuvilla on itälaidalla asuvia useammin kaamosoireita ja univaikeuksia sekä tiettyjä syöpäsairauksia. Aikavyöhykkeen itälaidalla aikaisemmin sarastavat aamut näyttävät myös muokkaavan ihmisiä enemmän aamuvirkuiksi ja länsilaidalla asuvissa on puolestaan enemmän iltavirkkuja.

Suomessa on iltavirkkujen osuus aikuisista kasvanut 9 prosentista 13 prosenttiin ja aamuvirkkujen vähentynyt 33 prosentista 21 prosenttiin 1980-luvulta 2000-luvulle. Lisäksi 2010-luvun aikana niiden, jotka eivät mielestään nuku tarpeeksi, osuus on kasvanut muutamalla prosenttiyksiköllä niin aikuisten kuin nuorten keskuudessa.

Unirytmin ja yöunen häiriöistä johtuvat haitat ovat siten jo yleistymässä suomalaisilla. Pysyvään kesäaikaan siirtymisestä olisi odotettavissa, että nämä haitat yleistyvät tai voimistuvat edelleen. Lisäksi ne rasittavat sydäntä ja verisuonia, heikentävät sokerinsietoa ja altistavat lihomiselle. Koko väestön terveyttä koskettavina aikavyöhykettä käsittelevillä päätöksillä on siten myös kansanterveydellistä merkitystä.

Kesäajan lyhyt historia

Kesäajan käytön aloittivat Saksa ja Itävalta-Unkari huhtikuussa 1916, ja pian se oli käytössä monessa maassa. Sodan jälkeen Britannia jatkoi kesäajan käyttöä ja on sitä siitä asti tulisimmin puolustanut. 1940-luvulla kesäaika otettiin jälleen laajasti käyttöön ja silloin kesäaikaa kutsuttiin sota-ajaksi. Vasta nykyaikana on kesäaikaan voitu luoda myönteisiä mielikuvia.

Pysyvä kesäaika on jo ollut käytössä maailmalla, Saksassa vuosina 1940–1942 ja Irlannissa vuosina 1940–1946. Pysyvää kesäaikaa on rauhan aikana myös kokeiltu huonoin tuloksin sekä Britanniassa ja Irlannissa vuosina 1968–1971 että Venäjällä vuosina 2011–2014. Ihmiset kokivat pysyvän kesäajan myötä pimeämmät talviaamut rasittaviksi, ja valitusten yltyessä pysyvästä kesäajasta luovuttiin.

Näiden kokemusten perusteella voisi ajatella, että ihmiset eivät halua pysyvää kesäaikaa. Tänä vuonna on pysyvää kesäaikaa kuitenkin jo ehditty vaatia lakiteitse otettavaksi käyttöön niin Floridassa kuin Kaliforniassa. Nyt on EU-maiden samalla lailla käytävä keskustelu asiasta. Käytännössä kesäajan käytön lopettaminen tarkoittaa aikavyöhykkeen valintaa.

Kaiken takana on kello

Ihmisen sisäinen kello mittaa vuorokautta, jonka pituus ei ole täsmälleen 24 tuntia. Ihmisen sisäinen kello on herkimmillään valon vaikutuksille maapallon aamun tunteina. Silmiin aamuisin lankeava valo poistaa sisäisen kellon jätätyksen ja tahdistaa sisäisen vuorokautemme 24 tuntiin. Iltaisin valo johtaa sisäisen ja ulkoisen aikataulun epätahtiin.

Kesäajan käyttö onkin haitannut etenkin iltavirkkuja voimistamalla heidän sosiaalista aikaeroaan (engl. social jet lag). Etenkin iltavirkut myös hyötyvät valoisista aamuista ja aiemmin hämärtyvistä illoista, sillä silloin heidän yöunensa aikaistuu ja pitenee ja vireystilansa kohenee. Iltavirkut todennäköisesti kannattavatkin sitä, että valitsemme pysyvän normaaliajan.

Aamun valosta tulee ehtyvä luonnonvara. Toteutuipa ilmastonmuutoksen skenaarioista mikä tahansa, Suomessa talvet synkistyvät. Tällöin pysyvän kesäajan valitseminen olisi karhunpalvelus suomalaisille. Pysyvä kesäaika pimentäisi aamut juuri silloin, kun päivät ovat paitsi lyhimmillään myös pilvisimmillään, marraskuulta tammikuulle.

Lue lisää:

Sisäisen kellon toimintaperiaate

Suomalaisen FinTerveys 2017 -tutkimuksen tuloksia

Kommentit

Heikki

31.10.2020 01:27

Kovin yksipuolisesti on THL:n edistaja pohdiskellut kesä- ja talviajan eroja. Suomi on pohjoisena maana vielä melkoisessa erityisasemassa, kesällä valoa on lähes koko vuorokauden ympäri ja talvella taas vain muutaman tunnin verran. Voisiko tämän pohjoisen sijainninkin huomioida eikä vain lukea tutkimuksia maista joissa valoisuus on jokatapauksessa hyvin erilaista. Edelleen keinovaloa voi kyllä käyttää illalla tai aamulla tarpeen mukaan. Väittäisin kuitenkin että ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä liikkuu ulkona työpäivän tai koulupäivän jälkeen. Ulkona liikkuessa keinovalon järjestäminen on huomattavasti vaikeampaa ja kalliimpaa kuin sisätiloissa. Halutaanko oikeasti että tämä maa vaeltaa pimeässä koko talvikauden?

Anita

25.10.2020 16:15

Olen syntymäillanvirkku. Illalla ei haittaa pimeys tai valoisuus, ainoastaan liika valoisuus tästä kesäaikataulusta johtuen jossain määrin myöhentää nukkumaanmenoani juurikin alkukesällä.
Maaliskuussa kun on jo tottunut ihaniin alkaviin aamun valoisuuksiin, niin juuri silloin iskee märkä, inhottava rätti naamalle, kun yhtäkkiä otetaankin takapakkia takaisin pimeisiin ja kylmiin aamuihin. Tällöin elimistöni alkaa panna hanttiin, tulee ärtymystä, aamuherätykset alkaa taas takellella ja kroppa jumittaa. Ja tämä on tosi. Fyysisesti tuntuu, että elimistö on epätasapainossa ja alkaa sellainen muutaman viikon tasauskausi, kun kroppa yrittää taas päästä jonkunlaiseen balanssiin.
Tarvitsen luonnonvalon kajoa nimenomaan aamuheräämiseen ja nopeasti virkeäksi pääsemiseen.
Jos tätä niinsanottua kesäaikaa jatkettaisiin marras-, joulu- ja tammikuussa, niin en tiedä, riittäisikö töihin ajossa pääsemiseen edes liukuva työaika.
Kevät-, kesä- ja syyskesäiltoina kun ahertelen puutarhassa, niin muistan aina kummeksua lähinaapurustoa, kun ketään ei näy ulkosalla, vaikka niinsanottua kesäaikaa perustellaan sillä, että iltasella on niin mukava harrastaa ulkoilmaelämää. Missä ne iltaulkoilijat silloin ovat? Sisällä tuvassa.
Loppuvuoden räntä- ja vesisateessa kovin montaa ulkoilijaa illansuussa tuskin on kesäaikataulusta nauttimassa, luulisin..
Itse siis koen kellotaulujen näyttöjen muutokset ja ajan keinotekoisen vääntämisen kehossani voimakkaasti. Heinäkuu taitaa olla ainoa kuukausi, jolloin tätä keinotekoista aikaa ei huomaa.
Syys- ja lokakuun pimeät aamut ovat täyttä tuskaa, sängystä ei meinaa päästä millään ja väsyttää aamun pilkkopimeys. Onneksi etätyö helpottaa tuskaa, koska työmatkaa ei ole ja voi herätä myöhemmin eikä töiden alkaminen viivästy yli toleranssin.
Kannatan siis pysyvää normaaliaikaa.

Tanja

01.05.2019 14:20

Talviaika perustuu siihen että mennään nukkumaan klo 20 ja herätään klo 04, jolloin sekä luonnon että ihmisten biologinen keskipäivä on klo 12 kuten oli agraariajalla sata vuotta sitten. Nyky-yhteiskunta toimii kuitenkin siten että nukutaan 22-06 tai 23-07, niin tällöin ihmisten biologinen keskipäivä on klo 14 tai 15. Pysyvää kesä-aikaa noudatettaessa myös luonnon keskipäivä olisi edes tunnin lähempänä ihmisen bioloigsta keskipäivää. Ikävä että THL suoltaa jatkuvasti tieteen varjolla epätieteellistä tietoa tässä asiassa.

Marko Kosunen

22.04.2019 21:38

Ihmettelen, kuinka THL pilata maineensa yhden tutkijan kiistatta vajavaisen tutkimustulosten julkistuksen perusteella:

1) Partonen ei julkisissa ulostuloissaan kattavasti ja huolellisesti viittaa tutkimuksiin jotka puoltaisivat esittämäänsä kantaa (pysyvä talviaika) tieteellisen pätevästi edes sittämiensä lääketieteellisten vikutusten osalta. Hän kuitenkin esittää ne THL:n edustajana THL:n auktoriteetilla.
2) Partonen ei arvio tutkimustulosten laajempaa merkitystä suhteessa sairastuvuuteen yleisesti. Hänkorostaa havaittua vaikutusta, ei havaitun vaikutuksen merkittäyyttä. Ilman tätä analyysiä kaikkia Partosen esittämiä päätelmiä voidaan pitää perusteettomina.

Mika Kaunisaho

20.04.2019 07:30

EK, LiVm 19 2017 –KAA 4/2017 vp –LAUSUNTO Partinen

Luin tämän lausuntosi ja kyllä hämmentää että tälläisen roskan perusteella valtio tekee päätöksiä.
Lausunto muistaa monesti mainita ettei Partinen löytänyt tieteellistä näyttöä kasäajan hyödyistä mutta ei sellaista tainnut löytyä talviajankaan puolesta koska kaikkiin niin sanottuihin hyöty kohtiin Partinen kirjoittaa että on mahdollista ja ilmeisesti toivottavaan edes jonkun hyöty kohdan osuvan oikeaan.
Asiaa voidaan ajatella myös puhtaan ideologis-poliittisesti ja elinkeinoelämän kannalta. Millä tavalla ihmisten univaivojen ehkäisyä edistää se että valtiossa on ideologis-poliittisesti oikein valittu aikavyöhyke?
Tässä lopuksi muutama Albert Einsteinin sitaatti mietittäväksi.
Ainoa tiedon lähde on kokemus.
Informaatio ei ole tietoa.
Jos tosiasiat ja teoria eivät sovi yhteen, muuta tosiasioita.
Ja valtion herroille jotka tälläisten Partisen lausuntojen perusteella tekee päätöksensä Axel Oxenstiernan sanoin “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

Anttivee

12.04.2019 00:32

Kukapa sitä auringon radan korkeutta kerkiää päiväsaikaan tiirustelemaan. Kovin usein on vielä pilvessäkin.

Nyky-yhteiskunnassa ei ole tarpeen sovittaa päivärytmiään auringon mukaan toisin kuin luolamiesaikoina. Ja hekin jatkoivat päiväänsä mukavasti nuotion äärellä. Meillähän on sähkövalo sitä varten, mutta miksi tärvätä sitä kun luontaista valoakin on illalla saatavilla?

Onneksi THL ei asiaa ratkaise vaan vaaleilla valitut edustajamme. Niinpä nyt vaalien alla on kaikkien meidän, jotka pitävät pysyvää kesäaikaa parempana, syytä tarkistaa mitä mieltä ehdokkaamme on asiasta (kovin harva tuntuu tämän ilmaisevan). Ja tarvittaessa olla häneen yhteydessä sitten kun asia aikanaan on tulossa eduskunnan päätettäväksi. Siten voimme muuttaa yksipuolisilla perusteilla masinoidun niukasti vastakkaisen kyselytuloksen (vrt. Ison-Britannian brexit-hässäkkä).

Katariina

27.03.2019 08:58

Talviaika. En haluaisi, että joulukuussa vielä klo 10 jälkeen on pimeä. Kuopiossa aurinko nousee joulukuussa klo 9:30 (talviaika), ja klo 9 (kesäaajan mukaan olisi klo 10) on usein vielä täysin pimeä.

Tuula

17.03.2019 12:23

En tajua miksi nykyisestä pitäisi luopua, nytkin maaliskuun 17. ovat aamut niin valoisia, että herään klo 5,vaikka olen eläkkeellä, nukkumaan menen klo 23-24,odotan joka vuosi tähän aikaan kellojen siirtoa. Olen ollut ikäni huonouninen, pötypuhetta, että talviaika sopii huonounisille. Kesäaika on parempi, jos siirtelystä on luovuttava!

Pade

06.12.2018 17:03

Auringon nousuajat-ja laskuajat vaihtelevat Suomessa niin paljon, että näillä Timo Partosen ja THL.n väitteillä ei ole mitään perustaa. Hyviin uniin vaikuttaa myös stressi, vuorotyö, kofeiini, ruokavalio, alkoholi, pienet lapset, liika kännykän/tietokoneen selailu iltaisin, vähäinen liikunta jne.

Olemme kohta nauttineet 40 vuotta ihanasta kesäajasta, jolloin on iltaisin on enemmän valoa harrastaa ulkona. On iso riski että ihmiset passivoituvat neljän seinän sisälle! Sitäkö THL haluaa?

Viro päätti kannattaa pysyvää kesäaikaa ja päättäjien tärkein argumenttI oli että pysyvä kesäaika tuo ihmisille lisää valoisaa aikaa töiden jälkeen ” puuhasteluun”. Virossa on fiksut päättäjät, jotka ajattelevat talonpoikaisjärjellä.

Nyt järki käteen ja Viroa peesaten Suomi pysyvään kesäaikaan jos kellojen siirtely päättyy. Veikkaan kuitenkin ettei siirtely lopu, koska moni maa ei nää siirtelyssä ongelmaa.

Valoa!

02.11.2018 13:51

Liikunnalla ei ilmeisesti ole Partosen ja THL:n mielestä mitään vaikutusta ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Kohta saamme varmaan kuulla, ettei iltaisin pidä liikkua ollenkaan. Menee yöunet ja voi jäädä auton alle. Minua masentaa ajatus, että mahdollisen pysyvän talviajan myötä illat pimenevät varhain.
Ihmeellistä, että unitutkija ei mainitse missään yhteydessä unihäiriöiden varmaankin yleisintä syytä eli elämäntilannetta. Häntä ei ole viime vuosina yhtään huolestuttanut myöskään se, että kaupat ovat myöhään auki. Eiköhän se häiritse kaupan työntekijöiden unirytmiä? Jos pysyvään talviaikaan päädytään, olisivat keväällä ja kesällä aamuyöt valoisia. Sen hän sivuuttaa.
Partonen ja THL ovat esittäneet myös, että syksyllä auringossa tulisi olla aamulla, jotta saisi D-vitamiinia. Eiköhän sen saanti riipu auringon korkeudesta, ei siitä, mitä aikaa kellot on osoitettu näyttämään.
Nyt kun hän on uutterasti käynyt tiedottamassa mielipiteensä kaikissa tiedotusvälineissä, hän on ulottanut ristiretkensä ruotsalaisiin ja pelottelee heitä: sairastuvuus, myös syöpään sairastuvuus, lisääntyy, jos Ruotsissa päädytään pysyvään kesäaikaan.

J P Roos

29.10.2018 19:26

Minusta Partonen tarkastelee asiaa vähällä näytöllä ja vain yhden tekijän kautta. Selkein ongelma hänen selityksessään on, että länsi-Suomessa ollaan paljon terveempia kuin idässä, kun hänen mukaansa asian pitäisi olla päinvastoin (juuri esim sydänongelmien yms. suhteen). Itse asiassa Partosen argumentti olisi se, että meidän pitäisi edelleenkin säilyttää tämä talvi- kesäaika järjestely. Toisaalta kuitenkin kellojen siirtäminen eteenpäin keväällä on se, joka on herättänyt eniten vastustusta. Kaiken kaikkiaan näyttäisi kyllä siltä että kesäaika on se josta on enemmän hyötyä ja iloa useimmille. Ja vastaavasti ongelmia pienelle vähemmistölle. Mutta Suomessahan ei voi oikeastaan argumentoida hyvinvoinnin lisäämisen puolesta, vaan vähäistenkin haittojen vähentämisen puolesta.

Anneli

28.10.2018 20:08

Nimimerkki Markon mukaan kesäaikaa kannattavilla ei pitäisi olla äänioikeutta eikä mielipiteen vapautta! Kannattaa raottaa ensin niitä omia silmälappuja.

Markon mukaan ”voitte itse muuttaa päivärytmiänne niin että se sopii teille paremmin. Jos haluatte enemmän valoa iltoihin, voitte nousta aikaisemmin ylös ja mennä kello 7:ksi töihin ja lähteä kotiin kello 15. Niin teille jää enemmän valoisaa aikaa jos haluatte illalla siitä nauttia. Ei pitäisi olla mahdotonta jos vain viitsitte avata suunne työpaikallanne ja sopia teille sopivista työajoista.”

Suomessa useimmat työntekijät eivät voi tehdä töitä silloin, kun itse haluavat. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, saako suunsa auki vai ei. Siinä voisi Markokin ihmetellä, kun hän ei pääsisi enää kauppoihin, terveyskeskukseen, kirjastoon, liikuntasaleihin, postiin, kioskille tai hoitamaan mitään muutakaan asiaa työpäivänsä päätteeksi, jos kaikki työntekijät saisivat valita, etteivät tee töitä klo 15 jälkeen.

arska

17.10.2018 19:35

Ihan turha koko kellojen siirto ! Hyvä että loppuu !!

Teresa

16.10.2018 20:03

Olisiko mahdollista saada tietää mikä vaikutus pysyvällä talviajalla on elimistölle silloin kun vuorokausirytmi on hyvin iltapainotteinen?
Eli jos menen nukkumaan puolen yön aikaan ja herään aamulla klo 7 tai 8 aikaan?
Onko talviaika tuolloin terveellisempi kuin kesäaika? Entä onko keinovalolla illalla pimeän aikaan jotain vaikutusta sisäisen kellon säätelyssä?

Olisin kiitollinen vastauksesta!

Ahti Korpinen

16.10.2018 14:24

Talviaika, eli normaaliaika on paras. Näin äänestin ja useimmat tuttavanikin.
Jos valitaan kesäaika, menen jatkossa töihin kymmeneltä.

Terttu Heikkinen

12.10.2018 09:47

Mielestäni pysyvästi talviaikaan (normaaliaikaan) siirtyminen olisi parempi vaihtoehto.

Mika Kaunisaho

09.10.2018 08:25

Petteri Huurulta hyvä linkki. Ei näytä THL:n oikea käsi tietävän mitä vasen käsi tekee. Onko poliittinen paine tosiaan niin kova koska en nyt kuitenkaan uskoisi muutaman ihmisen henkilökohtaisen mieltymyksen ohjaavan THL:n virallista kantaa.

Petteri Huuru

09.10.2018 01:09

https://thl.fi/fi/-/suomalaiset-terveempia-lannessa-kuin-idassa
Eli jo nyt on todettu, että mitä lännempänä ihmiset asuvat (eli mitä myöhemmin aurinko laskee), sitä terveempiä he ovat.
Ihan omanne tutkimus joka on varmaankin Faktaa. Miten Partonen selittää että lännessä ihmiset ovat terveempiä? Johtuneeko kenties siitä että ihmiset pystyvät liikkuumaan illalla enemmän. Partosen mielipide tuntuu olevan henkilökohtaisen mieltymyksen mukainen ennemmin kuin koko kansan terveyden kannalta.

Anne Rannila

08.10.2018 09:01

”Pysyvä normaaliaika eli talviaika taas tarkoittaisi sitä, että maaliskuun lopulta lokakuun lopulle illat olisivat nykyistä hämärämpiä, koska ilta hämärtyisi ja aamu sarastaisi tunnin nykyistä aiemmin. Tämä olisi sisäisen kellon toimintaa tahdistava aikamerkki, joka edistää nukahtamista ja voisi myös johtaa parempiin yöuniin.”

Tätä perustetta THL esittää joka käänteessä, mutta eikö kukaan ole vilkaissut auringon laskuaikoja Suomessa ko. ajanjaksolla? Timo Partonen, oletteko selvillä siitä, että esimerkiksi 8.10. aurinko laskee Jyväskylässä 18:24 KESÄAJAN mukaan? Jos meillä olisi talviaika niin hämärä koittaisi jo 17:24. Mihin aikaan kuvittelette suomalaisten menevän nukkumaan, jos kesäajan mukainen hämärtyminen ei teille riitä? Parin viikon päästä en ehdi töistä kotiin ennen ”tahdistumista”, ja tästähän tilanne vai pahenee – tai THL:n mielestä paranee.

Mika Kaunisaho

08.10.2018 06:50

Tulihan sieltä THL:n virallinen kanta. Hyvin on Bernerin poliitttinen ohjaus toiminut.

Terhi Karisto

05.10.2018 13:20

Kymmenen uutiset alkavat kymmeneltä, oli sitten kesä- tai talviaika, ja baareissa nuorempi väki on pilkkuun asti. Nukkumaanenoaikoihin en usko aikapäätöksen vaikuttavan.
Itse pidän enemmän valoisista illoista ja iltapäivistä. Valoisat aamutkin olisivat kivoja. Kannatan siis kellojen siirtoa edelleen. Jos ei siirretä, niin kesäaikaan, kiitos.

Jouni

05.10.2018 03:35

Useassa yhteydessä Partonen on maininnut muun muassa Portugalin kokeilun 90-luvulla pysyvästä kesäajasta. Kuitenkin tässä kokeilussa oli käytössä nimenomaan kellojen siirto kesäaikaan ja kyseessä oli vain koko paketin siirtäminen tunnilla. Samoin useissa näissä kuuluisissa tutkimuksissa, mihin kansalaiset eivät väitetysti ole perehtyneet, viitataan kellojen siirrosta aiheutuviin ongelmiin, eikä niinkään pysyvän kesä- tai talviajan ongelmiin. Pysyvä kesäaika oli käytössä Neuvostoliitossa yli 50 vuotta, mutta tähän ei viitata missään välissä.

Oli kyseessä blogiteksti tai virallinen kannanotto, olisi siinä vaiheessa kun sitä käytetään lyömäaseena kansalaisten ja vaikuttajien mielipiteeseen kohteliasta myös tuottaa ne lähdeviitteet tai jopa lainaukset. Tekisi asiasta hieman uskottavampaa, ja helpommin ymmärrettävää. Kenties sillä myös saisi vastustajia käännettyä puolelleen.

Minusta myöskään viestinnän toteamus, että ”Uutisen liitteenä olevasta lausunnosta löydät viitteitä lukuisiin tutkimuksiin aiheesta.” ei vaikuta järin toimivalta. Voin minäkin tehdä PubMed-haun aiheella DST (mistä tässä ei nimenomaan olisi kyse, vaan pysyvästä muutoksesta). Lisäksi listaa läpikäydessä huomaa väistämättä sen, että suurin osa tutkimuksista liittyy nimenomaan tähän kellojen siirtämiseen, eikä aiheeseen eli pysyvään kesäaikaan.

Tällainen geneerinen haku valtavasta tutkimuskannasta mielipiteen tueksi on kansalaisia väheksyvää, eikä tunnu palvelevan muuta tarkoitusta kuin peloittelua lukuisilla tieteellisillä tutkimuksilla.

Veli-Matti Vuorensyrjä

04.10.2018 17:29

Pysyvä kesäaika tietenkin! Uniongelmaisia on prosentti tai pari, niitä joilla ei ole uniongelmia on sitten todella paljon enemmän ja heistä valtaosa kannattaa kesäaikaa ilman kellojen siirtelyä!

Marja

04.10.2018 15:51

Partonen esittää perusteluiksi talviajalle sen, että marras-tammikuussa aamut olisivat valoisampia. Ne aamut tuolla aikavälillä ovat säkkipimeitä muutenkin, että aika hassu väite minun mielestäni. Muut vuodenajat ja ilta-aika jää perusteluissa pimentoon.
Valoa tarvitaan iltoihin! Ahdistun ja masennun pelkästä ajatuksesta että syksyn illat pienenisivät tästä jos talviaika otetaan käyttöön. Töihin pimeällä, töissä ikkunattomassa huoneessa ja kun lähden töistä, pimeys sen kun jatkuu. 🙁

THL viestintä THL

04.10.2018 15:48

Hei Keijo,

Tämä Timo Partosen kirjoitus on blogikirjoitus, eikä blogeissa ole tapana julkaista lähdeviitteitä. THL on esittänyt myös laitoksen virallisen kannan asiassa, voit tutustua siihen täällä https://thl.fi/fi/-/thl-ehdottaa-etta-suomi-jaa-pysyvasti-talviaikaan. Uutisen liitteenä olevasta lausunnosta löydät viitteitä lukuisiin tutkimuksiin aiheesta.

Terveisin
THL viestintä

Keijo Mämmi

04.10.2018 15:20

Artikkelilla ei täten ole tieteellistä pohjaa, koska lukijalla ei ole mahdollisuutta tarkistaa väittämien todenperäisyyttä. Kirjoittaja voisi lisätä tiedot näistä yli 10 tutkimuksesta, jotka kirjoittajan mukaan puoltavat THL:n näkökantaa.

Tämä on mielestäni lukijoiden aliarvioimista.

Viitetiedot kuntoon, Kiitos!

Satu

04.10.2018 15:17

Mielestäni kesäaika on parempi juuri siitä syystä, että normaalia virka-aikaa tekevä työkansa pääsee valoisan aikaan ulkoilemaan illalla. Itse ainakin haluan töiden jälkeen vielä ulkoilla, en mennä suoraan nukkumaan tai alkaa valmistautua nukkumiseen. Jos en ole tehnyt työpäivän mitään mieltä virkistävää (ulkoilua, liikuntaa), en nuku ainakaan paremmin.
Miettikäähän syyskuuta: nyt on hämärä tullut etelään seitsemän maissa; jos mennään talviaikaan, hämärä on jo kuudelta.
Aamulla on muutenkin kiire töihin tai ollaan jo töissä, joten se on aivan sama, onko pimeää tai valoisaa kun sitä ei pysty hyödyntämään.
Itsekin pahoja uniongelmia (aamuyön heräilyjä) kokeneena voin sanoa, että olotilaani vaikeuttaa erityisesti se jos aurinko nousee aamulla/aamuyöstä vielä aikaisemmin, kun on aika vielä nukkua tai saada uudelleen unen päästä kiinni.

Leena K

04.10.2018 15:06

Hei,
Jatkan vielä luettuani tästä asiasta paljon netistä.

Suurin osa Euroopasta sijaitsee käytännössä keinotekoisesti jo nyt aikavyöhykkeellä, joka ei vastaa leveyspiirin mukaista aikavyöhykettä eli käytännössä ne ovat jo nyt olleet kokoajan kesäajassa talvet. Jos katsoo wikipediasta esim. tätä karttaa
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Standard_World_Time_Zones.png/1920px-Standard_World_Time_Zones.png

sieltä voi selkeästi todeta, että Espanja, Ranska, Hollanti jne. sijaitsevat ainaisen kesäajan alueella. Mistään ei löydy tietoa, että siellä erityisesti kärsittäisiin uniongelmista. Vaikuttaa poliittiselta ja keksityltä tämä, ei tieteeseen perustuvalta.

Mitä tulee noihin kokeiluihin, Venäjän osalta aikavyöhykkeet olivat leveämpiä, ja joillain paikoin aikaero oli +2 h nykyisestä normaaliajasta kokeilun aikaan. Britanian kokeilu oli myös ensin +2 h eikä myöhempikään vertaudu suoraa yhteiskuntamuutoksen kautta.

Suurin ongelma unelle ovat älylaitteet. Suurin kansanterveysuhka on liikunnan puute. Laskennallisesti ikuinen talviaika aiheuttaa vuodessa noin 400 onnettomuutta lisää – eli oikeasti tappaa myös ihmisiä. Miksi tämä blogi on näin yksipuolinen ja vääristelevä? Eikö viranomaisten tehtävänä olisi antaa puolueetonta tietoa eikä puolueellisia ja poliittisesti vääristyneitä uhkakuvia?

Kisu

02.10.2018 14:22

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/talviaikaan-siirtyminen-masentaa/

Tämä unohtui edellisestä viestistä

Kisu

01.10.2018 18:50

Valtion liikuntaneuvosto sekä Suomen latu ovat antaneet lausuntonsa kesäajan hyvistä vaikutuksista kansanterveyteen.

Samoin liikenneturvallisuuden on kerrottu paranevan kesäaikana, jolloin henkilövahingot jäävät tutkitusti pienemmiksi. Liikenneturvan projektitutkija on mm. tutkinut asiaa ja ottanut kantaa kesäajan puolesta.

Miten THL:n edustaja voi olla niin toista mieltä?

Leena K

01.10.2018 09:20

Norjalaistutkimuksen mukaan mitään oikeaa yhteyttä talviajan ja kesäajan sekä unihäiriöiden suhteen ei ole, mikäli tutkittavia ei johdatella tutkimuskysymyksillä. Tämä linkki löytyi yhdestä blogista, pidän tätä erittäin mielenkiintoisena
http://sciencenordic.com/sleeping-well-summer-winter

Marko

30.09.2018 18:30

Ja teille ketkä kannatatte kesäaikaa, voitte itse muuttaa päivärytmiänne niin että se sopii teille paremmin. Jos haluatte enemmän valoa iltoihin, voitte nousta aikaisemmin ylös ja mennä kello 7:ksi töihin ja lähteä kotiin kello 15. Niin teille jää enemmän valoisaa aikaa jos haluatte illalla siitä nauttia. Ei pitäisi olla mahdotonta jos vain viitsitte avata suunne työpaikallanne ja sopia teille sopivista työajoista.

Teidän perustelunne vain ovat niin itsekkäitä, että teillä ei pitäisi edes olla äänioikeutta saati mielipiteenvapautta. Eiköhän tutkijat ja lääkärit tiedä paremmin asioita joilla on tutkittua tietoa asiasta, toisin kuin teillä ketkä vaan lauotte mielipiteitänne jotka perustuvat siihen mikä tällä hetkellä teistä tuntuu kivalta. Pysyvä kesäaika tarkoittaisi sitä, että yleisiä virasto- ja työaikoja pitäisi muuttaa esim. kello 9-17 tai 10-18 välille, kun ei ihmiset jaksa jatkuvaa kesäaikaa.

Marko

30.09.2018 18:20

Valoa tarvitaan aamuihin kun normaalisti työssäkäyvät ihmiset heräävät, lähtevät töihin ja lapset kouluun. Iltaisin liiallisesta valon määrästä on vain haittaa ja jos oltaisiin ympäri vuoden jatkuvassa kesäajassa, olisivat aamut todella pimeitä talvisin. Kesäaika on iltavirkuillekin huono (mitä itse olen), niin tarvitsen aamuihin paljon valoa että heräisin virkeänä. Tästä aiheesta ei pitäisi edes olla tarpeen keskustella, koska normaaliaika (talviaika) on se mikä on ollut normaali ennen kesäaikahössötystä. On jo aika lopettaa tämä pelleily, eli käyttöön pysyvä talviaika, niin saadaan valoa aamuihin sillä silloin virkeyttä tarvitaan.

Marko Leppänen

27.09.2018 14:06

” Pysyvää kesäaikaa on rauhan aikana myös kokeiltu huonoin tuloksin sekä Britanniassa ja Irlannissa vuosina 1968–1971 että Venäjällä vuosina 2011–2014.”

Kannattaa huomioida, että Venäjän pysyvä kesäaika oli +2 tuntia standardiaikaan nähden, sillä Venäjä on ollut +1 ajassa Stalinin määräyksestä vuodesta 1930 saakka (https://en.wikipedia.org/wiki/Decree_time). Eli kun tuo pysyvä kesäaika peruttiin, siirryttiin itse asiassa siihen aikavyöhykkeeseen, jossa Suomi vastaavasti olisi jos kesäajasta tulisi pysyvä. Venäläiset ovat olleet siis tyytyväisinä meidän kesäaikaamme vastaavassa ajassa miltei keskeytyksettä 80 vuotta.

Sinikka Tolvanen

27.09.2018 12:07

Voi taivahan vallat mitä viisauksia voidaan mutu-pohjalta kirjoitella. Lähestymistapa on niin minä keskeinen – ja mitä väliä tutkimustiedosta!

Onko sama aika itänaapurin kanssa paras ratkaisu?
Olen iltavirkku pitkäuninen normaaliajan kannattaja.
Isoäiti

Normaaliaika paras

27.09.2018 11:03

Normaaliaika on paras meille kaikille. Keväällä on aamuisin aurinkoisempaa ja lämpimämpää mennä töihin ja lapset ovat virkeämpiä. Kyllä sitä valoa on illasta vielä kaikkina vuodenaikoina ihan tarpeeksi ja onhan sähkövalo keksitty!
Normaaliaika on paras, koska se on luonnon luoma systeemi, että kun Aurinko on korkeimmillaan on keskipäivä ja silloin kello on 12.00.

Olli

26.09.2018 22:45

Virallinen- (talvi) aika ehdottomasti. Ihmisten mieltä ajaa oma tunne joka on lähes kaikilla liian itsekeskeistä ajattelua. Periaatteessa on aivan, mikä aika on kunhan ei jatkuvasti välpätä. Kuitenkin virallinen aika, niin kun ennenkin, aurinko on lähes etelässä klo 12:00. Marjastajatkin löytävät kotiin metsästä.

Hannu

26.09.2018 17:50

Nykyisin työt alkavat monta tuntia ennen auringon nousua niin ei aamulla voi kovin paljoa nauttia valosta ennen kun menee ikkunattomalle työpaikalle. Talvi aikana on aina pimeää kun lähtee kouluun tai töihin ja myös pimeää kun työt loppuvat. Esimerkiksi liikunnan harrastajat kaipaisivat edes hiukan valoa iltalenkille töitten jälkeen ettei tarvitse lekkeillä otsalampun valossa.

Mika Kaunisaho

24.09.2018 07:36

On kummallista että THL:n sivuilla voi blogi muodossa esittää omia, usein henkilökohtaisia näkemyksiä jotka eivät sitten olekkaan THL:n kanta.
Jos nämä Partosen mielipiteet olisivat tieteellinen fakta, länsi suomessa sairastavuus olisi huomattavasti suurempaa kuin idässä. Kuitenkin asia on juuri päinvastoin vaikka esimerkiksi 3.9 Vaasassa jouduttiin olemaan myrkyllisessä iltavalossa noin 35 minuuttia kauemmin kuin Ilomantsissa. Olisi mielenkiintoista nahdä sairastuvuus tilastot itä ruotsalaisten ja länsi ranskalaisten välillä jotka ovat samalla aikavyöhykkeellä. Tulisiko sieltä tukea Partosen teorioille?
Mielestäni THL:n sivut pitää sisältää pelkkää faktatietoa ja mielipidekirjoituksia varten on omat fooruminsa. Muutenkin olisi hyvä jos julkisuudessa olisi myös muiden asiantuntijoiden lausuntoja kuin Partosen näkemys koska uskon muitakin asiantuntijoita löytyvän vaikka yhden totuuden maassa elämmekin.

Mika Kaunisaho

19.09.2018 06:17

Partonen on ilmeisesti unohtanut sen. että nykyään on ihmisillä käytössä sähkön myötä keinovaloa joten ei ole pakko mennä nukkumaan yhtään aikaisemmin vaikka aamuterroristit kuinka siirtelisivät kelloa.
Muutenkin tuntuu tämä Partosen jatkuva esilläolo kummalliselta propagandalta ikäänkuin häneltä löytyisi ainut oikea suuri viisaus asiasta. Varmasti kun hieman kyselee löytyy myös yhtä oppineita asiantuntijoita jotka lausuu viisaita asioita kesäajan puolesta.
Jos ihmisten hyvinvointi menee liike elämän edun edelle niin valinta on ilman muuta kesäaika.

Masentaa

18.09.2018 21:38

Minun on vaikeaa ymmärtää, että miksi olemme luopumassa järjestelystä, joka on tuonut meille kesäajan myötä iltoihin valoa ja talviajan myötä aamuihin valoa. Kaikki ovat saaneet tasaisesti osansa. Uuden järjestelyn myötä osa voittaa, osa häviää.

Valitettavasti täysin yksipuolisen uutisoinnin ja yksipuolisten asiantuntijalausuntojen perusteella vaikuttaa siltä, että talviajan valinta on jo tehty päättävien tahojen toimesta. Vuorokausirytmin ja unihäiriöiden käyttäminen perusteluna talviajan valinnalle on käsittämättömän yksipuolista ja ohutta. Professori haluaan näköjään täysin sivuuttaa sen tosiasian, että suurin osa ihmisistä hyötyy päivänvalosta nimenomaan vapaa-aikanaan, mikä useimmille kohdentuu ilta-aikaan. Erityisesti luontoharrastukset edellyttävät luonnonvaloa, kuten myös liikuntaharrastukset. Näiden molempien harrastusten on todettu useissa tutkimuksissa parantavan ihmisten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Niillä on myös positiivisia vaikutuksia ihmisten uneen. Aamuihin kohdentuvalla luonnonvalolla ei ole samanlaista vaikutusta. Useimmat eivät hyödy siitä, että he tietävät ulkona olevan valoisaa pestessään hampaitaan aamulla tai käydessään suihkussa. Koko keskustelussa on huomio muutenkin keskittynyt aivan liiaksi nimenomaan kesäaikaan. Eikö päätös tule vaikuttamaan eniten kevääseen ja syksyyn. Onko sillä todella unen saannin kannalta vaikutusta, että tuleeko pimeä klo.19 vai klo.20? Erilaisten harrastusten kannalta sillä on suuri vaikutus. Omalla kohdallani koen jo tässä vaiheessa suurta ahdistusta pelkästä ajatuksesta, että minulta todennäköisesti viedään vähäisestä vapaa-ajasta vielä osa iltojen pimenemisen myötä.

Jaakko T

18.09.2018 20:00

Otsikko on ”Kellojen siirtäminen pysyvästi talviaikaan olisi terveydelle parasta” on Partosen mielipide, ei tutkittu tieto. Oikein nimettynä otsikko olisi ollut esimerkiksi ”Kellojen siirtäminen pysyvästi talviaikaan olisi unirytmille parasta” kun selkeästi muitakin terveyteen liittyviä näkökohtia on tuotu esille. Kapea-alaisuus vie uskottavuutta vaikka viesti olisikin omasta mielestä tärkeä ja hyvä.

Juha Pollander

18.09.2018 19:47

Onko professori Partinen jäänyt jumiin opiskeluaikaansa ”valvo yöt ja nuoku luennoilla” Tai sitten kyse on maksetusta tutkimuksesta. Eihän tätä muuten niin ohuin perusteluin niin voimakkaasti ajettaisi eri medioihin. Entäpä jos valittaisiin ajaksi aina sen maan aika joka on paras kauppakumppani. Berner varmaan hullaantuisi ajatuksesta.
Törkeää tämä ihmisten aivopesu. Ihmiset jotka eivät pidä kesäajasta, eivät vaan pidä siitä , että siihen siirtyminen vie yöstä yhden tunnin kun taas talviaikaan siirryttäessä saa yhden lisätunnin.

Niko

18.09.2018 18:28

Nykyäänkin talviaikaan siirtyminen masentaa aikaa runsaasti, kun katoaa yllättäen tunti auringonvaloa siitä ajasta jonka voisi viettää ulkona. Talvisin ainoat aktiviteetit onkin sisällä keinovalossa värjöttely.

Toivon suuresti, että ei missään nimessä jäätäisi talviaikaan. Ei se aurinko paljon omaan rytmiin vaikuta talvisin, kun aurinko nousee monta tuntia sen jälkeen, kun on jo herätty.

Kaamosmasennus pelottaa jo nyt

18.09.2018 16:58

Onko ihmiskehon toleranssi aikasiirtoon alle 1 tunti?

Psykiatrit, mukaan lukien Partonen, yrittävät teroittaa kaamosmasennuspotilaille, kuinka tärkeää on hyödyntää kaikki päivänvalo. Nyt Partonen ajaa pimeitä iltoja ja jo keväällä ilmaantuvaa erittäin aikaista yöaikaan sijoittuvaa auringonnousua, joka vaikeuttaa aamuyön nukkumista.
Tämä on tismalleen ristiriitaista.
Terveyshaittaa on Partosen mukaan kellon siirtelystä. Siis matkustaminen Kanarialle, USA:aan, Thaimaaseen on hyvin hyvin arveluttavaa, varsinkin eläkeikäisille.

Vielä on todettu ,että valoisa aika ei vrk:ssa lisäänny, vaikka kelloja siirretään. Valoisan ajan hyötykäyttö ei muka ole järkevää? Väite on yhtä pätevä kuin sanoisi, että ei rahan tehostettu käyttö ole järkevää, rahan määrä ei lompakossa lisäänny vaikka sen käyttöä tehostaisi…

Pekka Länsman

17.09.2018 16:30

Kiitos vastauksesta, joka tosin jäi puutteelliseksi. Toistan asiani kysymysmuodossa.

1) Nyt, kun Partoselle on kerrottu, että pysyvään talviaikaan siirtymisestä olisi joillekin ihmisille haittaa, muuttaako hän näkemystään siitä, että talviaikaan siirtymisestä olisi kaikille vain hyötyä eikä kenellekään haittaa?

2) Olen lukenut kaikki viime vuosina huomaamani Partosen julkisuudessa esittämät näkemykset. Yhdessäkään niistä ei ole otettu huomioon mitään muita kuin ihmisen sisäiseen kelloon liittyvät. Nyt, kun Partoselle on kerrottu, että on muitakin asiaan vaikuttavia seikkoja, esimerkiksi liikkumisen todennäköinen väheneminen, aikooko hän jatkossa ottaa myös ne huomioon?

Etukäteen vastauksista kiittäen

Pekka Länsman

THL viestintä THL

17.09.2018 15:42

Hei!

Kiitos vilkkaasta keskustelusta ja mielipiteiden esittämisestä.

Liikenne- ja viestintäministeriö käynnistää syyskuun aikana aiheesta kansalaiskeskustelun oikeusministeriön Otakantaa.fi-foorumilla. Kansalaiskeskustelun tuloksia hyödynnetään, kun asian valmistelua jatketaan. Mediassa olleiden tietojen perusteella tässä yhteydessä kuullaan laajalti myös eri alojen asiantuntijoita. Jos THL:ltä pyydetään asiasta lausuntoa, laitoksen kannan esittää THL:n johto.

THL:n blogissa THL:n asiantuntijat esittävät omia mielipiteitään ja näkemyksiään, jotka toki perustuvat tutkittuun tietoon. Timo Partonenkin viittaa tekstissään aiheesta eri maissa tehtyihin tutkimuksiin.

Terveisin
THL viestintä

Pekka Länsman

17.09.2018 09:01

Helsingin Sanomissa 14.9.2018 professori Partonen kertoi, että talviaika olisi kaikille parempi. Kysyttäessä, ketkä hyötyisivät pysyvästä kesäajasta, Partonen vastasi, että ei välttämättä kukaan, ja löysi vielä lausuntonsa loppuunkin yhden kesäajasta mielestään johtuvan haitan.

Teen kaupungissa ollessani päivittäin aamulenkin noin 05.30 – 06.30 välisenä aikana ja iltalenkin noin 18.30 – 19.30 välisenä aikana. Päivän pituuden voimakkaan lyhenemisen ja pitenemisen aikoina syksyisin ja keväisin lenkkini osuu auringon nousun ja laskun ajankohtaan tai lähelle sitä.

On helppo havaita, ja suosittelen havainnointia myös professori Partoselle, että aamulla auringonnousun aikoihin ulkona ei liiku juuri ketään. Tyypillinen näkemäni liikkujamäärä yhdessä Helsingin suurimmista lähiöistä on noin 5 henkeä. Iltalenkillä sen sijaan näen aina satoja ihmisiä, osa työmatkoilla ja asioita hoitamassa, mutta erittäin suuri osa pelkästään ulkoilemassa.

Näille työpäivän jälkeen ulkoileville ihmisille kesäajasta luopumisesta olisi haittaa.

Nyt, kun professori Partonen on kuullut asiasta, ehdotan, että hän korjaa mielipidettään siitä, että pysyvästä kesäajasta ei hyötyisi kukaan, ja julkaisee korjauksen.

Muutenkin olen hämmentynyt siitä yksioikoisuudesta ja kapea-alaisuudesta, jolla THL katsoo tätä asiaa. Vastaavatko Partosen näkemykset THL:n kantaa, vai kirjoittaako hän THL:n sivuilla vain omia mielipiteitään?

Jari

16.09.2018 12:20

Voi Timo,

Katsantokantasi on nyt tässä kirjoituksessasi hyvin suppea. Huomioon otettaessa se, että hyvin monet ihmiset ulkoilevat työpäivänsä jälkeen. Ulkoilevat nimenomaan valoisaan aikaan. Oletko ymmärtänyt tämän seikan mielenterveyden ja vuorokausirytmin kannalta? Kirjoituksesi perusteella et ole ymmärtänyt, joka on asiantuntijalta hyvin vakava virhe. Olet nimittäin siinä positiossa, jossa laaja asioiden ymmärrys luulisi olevan työskentelytapa.
Laajan ymmärryksesi puuttuessa jaat väärää ja kapea-alaista informaatiota, jota tosin netti on täynnä. Kaikilla ihmisillä ei ole riittäviä tietoja havaitakseen artikkelisi puutteellisen katsantokannan, joten he kokevat informaatiosi tietona (vrt. tieto / informaation erot), joka täten on pahimmillaan hyvinkin vakavaa. Tässä kesä-/talviaikakeskustelussa sekä päätöksessä, kuka sen tekeekään, voi perustua puutteellisiin selvityksiin ja näkemyksiin.
Kesäaika siis ehdottomasti, koska se keskimäärin tuo lisää valveillaoloaikaamme enemmän valoisaa aikaa 50-100 tuntia vuodessa, riippuen paikkakunnasta.

terkka

15.09.2018 08:26

Päivätyötä tekevänä olen ehdottomasti kesäajan kannalla. Talvi-illat pitkine pimeineen on melko masentavia ja todellakin takkatuli ja telkkari vetää turhankin paljon puoleensa. Työpäivinä en talvisin näe pilkahdustakaan auringosta, joten pidempi valoisa-aika iltapäivästä olisi todella tarpeen =) Mielestäni thl:n kanta vaikuttaa vanhahtavalta, ihmisten nykyinen elämäntapa on unohtunut ottaa huomioon tutkimuksessa?

Kesäaikaan siis =)

Kesäaika kiitos

14.09.2018 08:47

Itsekin meditoin ja pohdiskelin asiaa… mutta pääydyin kesäajan kannalle. Pysyvässä talviajassa aurinko nousisi kesällä aamulla vielä tunnin aikaisemmin (aivan yöllä siis – pitäisi olla hyvät pimennysverhot kaikilla) ja laskisi tunnin aikaisemmin (siihen loppuisi valoisien kesäöiden myyminen turisteille). Mutta kesällä auringon ”yöllä nouseminen oli syy siis omalle valinnalle”. Samoin kesäajassa valoa säilyisi pidempään iltaan kun syksyllä / keväällä ihmiset tulisitvat kotia kohden eli potentiaali illan vaikka kävelylle ja lenkille olisi pidempää suurempi. Pimeys illalla voi saada nököttämään vain ruudun äärellä.

Toki tätä ei tiedä, että mikä loppupeleissä olisi parempi. Kiinnostavaa on, että tämä on jotakin, joka vaikuttaa miljooniin ihmisiin.

Teoriassahan sitä voisi kokeilla siirtämällä aikavyöhykettä, joka on kansallisten valtioiden valittavissa.

Kesäaika

13.09.2018 19:03

Vuorotyötä tekevälle on aivan sama onko aamu valoisa tai ei, mutta mukava on tulla iltavuorosta kotiin kun on vielä valoisa.

Valon ystävä

13.09.2018 15:01

Onko THL miettinyt yhtään ihmisten iltapäivä/ilta-aktiivisuutta? Tuskin. Sillä on varmasti suurempi merkitys ihmisten terveyteen, kuin esittämänne tutu-asiat. Olen varma, että ihmisen aktiivisuudella on useimmiten suora syy-yhteys uniongelmiin.

Pimeät illat taas passivoivat ihmisiä ja aiheuttavat masennusta ja ahdistusta.

Valon puolesta

12.09.2018 20:37

Hyvä Timo Partonen

Minusta näyttää siltä, että katsotte asiaa hyvin tyypillisesti vain kapea-alaisesti oman osaamisalanne läpi. Käsittääkseni unihäiriöiset ovat niitä, kenellä on muutoinkin häiriöitä unessaan riippumatta valosta. Nykyaikana erityisesti stressi, ruutuaika ja monet muut tekijät verottavat yöunta. On suorastaan kummallista, että masennuksesta kärsivässä Suomessa lääke olisi juuri lisätä pimeyttä. Miksi meidän muiden, jotka haluamme nauttia valoisista illoista, tulisi suostua muutaman unihäiriöisen vuoksi altistumaan lisäpimeyden vaikutuksille? Lisäksi olette ottanut kantaa toisessa yhteydessä suosittamalla esimerkiksi lasten harrastusten kieltoa klo 18 jälkeen. Tämä kertoo jo asenteellisuudesta tai todella kapea-alaisesta ymmärryksestä ylipäänsä elämän viihtyvyystekijöitä kohtaan. Ensinnäkään harrastukset eivät vähene, vaikka te yöunien vuoksi kuinka niin asiaa ajaisitte. Ihmiset haluavat käyttää 17-21 välisen ajan oman elämän kuvioihin. Se, mitä edistämänne pimeyden suosiminen lisää tastusti, on tämän harrastustoiminnan siirtyminen sisätiloihin mitä ei millään muotoa voi pitää suotavana kehityksenä. Lisäksi valosta riippuvaiset vapaa-ajan luontoon liittyvät elinkeinot joutuvat vaikeuksiin kun valoa ei ole enää loppukesästä iltaisin. Tätäkään ette analyysissänne, jota yhtenä totuutena esitätte, ota huomioon. En jaksa millään uskoa, että ihmiset haluaisivat lisää pimeyttä, vaan suurin osa terveistä ihmisistä halua juuri valoa. Olen melko lailla varma, että näkemyksenne kaikkivoipaisuus kyetään kyseenalaistamaan näkökulmaa laajentamalla, kunhan muidenkin alojen asiantuntijat saavat kommenttivuoron.

Keke yöttömän yön maasta

12.09.2018 20:18

Timo Partosen jatkuvasti korostama talviajan ylistys perustuu vain yhden alan näkemykseen. Kyse näyttää olevan juuri 1%:sta eli unihäiriöisistä, joilla on unihäiriöitä muutenkin. 99% ei siis kärsi unihäiriöistä sen enempää valon lisääntyessä tai vähentyessä. Miksi ihmeessä pimeää aikaa, joka on muutoinkin iso ongelma ihmisten viihtyvyydessä, tulisi tieten tahtoen jatkaa? Partonen.on lisäksi todennut muussa asiayhteydessä kannattavansa lasten harrastusten kieltämistä klo 18 jälkeen (tai vastaava, aikaisin loppuva ajankohta). Ihmisten perustarpeet harrastuksille eivät kuitenkaan muutu, vaan sama ajanjakso kesät talvet eli 17-21 käytetään harrastuksiin. Partosen ajama talviaika siis lisäisi ihmisten harrastusten siirtymistä sisätiloihin, jota ei voi pitää toivottavana kehityksenä. Lisäävä valo taasen veisi harrastuksia terveeseen ulkoilmaan. Mihin Partonen siis kapea-alaisessa tarkastelussaan jättää nämä näkökulmat? Lisäksi useat varsinkin luontoon liittyvät vapaa-ajan elinkeinot ovat riippuvaisia valoisasta ajasta, tätäkään kapea-alainen tarkastelu ei huomioi. Onko tosiaan pimeyden ihannointi ja varhainen nukkumaan meneminen niin tärkeää, että elämän peruskomponenteista harrastukset tulee unohtaa kokonaan? Nukkumista ja työtä, sitäkö elämä on?

Timo

12.09.2018 20:03

Tässä ei nyt mielestäni oikein huomioida sitä, että harva töissä käyvä ihminen ehtii nauttimaan auringonvalosta ennen töihin lähtöä, eli pysyvä talviaika vähentäisi radikaalisti vapaa-ajan valoisuutta suurimmalla osalla väestöä. Tällä on pakko olla hyvin merkittävä vaikutus kansakunnan mielenterveyteen.

Lisäksi vähän kyseenalaistan kuinka paljon pysyvä talviaika oikeasti auttaisi uniongelmiin. Olen ollut siinä käsityksessä, että nykyajan lisääntyneet uniongelmat johtuisivat isossa määrin sinertävän valon lisääntymisestä (keinovalo, tietokoneruudut ja muut näytöt)? Eli aikaisemmasta illasta ei olisi apua tähän.

Mielestäni pysyvä kesäaika olisi ehdottomasti parempi.

×
×
×

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *