Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että avioerohakemukset lisääntyvät joulun ja kesälomien jälkeen. Parisuhdetta pohditaan lehtien palstoilla. Loma-ajalle odotukset ovat monilla kieltämättä suuret, mutta niiden ei tarvitse olla pelokkaat ja tuhoisat. Suomessa kesä on lyhyt ja odotukset täydellisestä kesästä lomineen suuret.

Pariterapeutti Keijo Markova näki Helsingin Sanomien haastattelussa joulun ja juhannuksen mahdollisuudet parisuhteelle. Hän ehdotti, että pelkäämisen ja pahimman mahdollisen odottamisen sijaan alkaisimmekin nähdä loma-ajan mahdollisuutena tehdä puolivuotistarkastus parisuhteelle. Mitä pikemmin haasteet huomataan, sen helpompi on tehdä pieni korjausliike.

Puhuminen on kultaa ja vaikeneminen hopeaa.

Käytännön työkaluksi tuolle tarkastukselle voisi antaa parisuhdekurssin neljä vuorovaikutusohjetta:

  1. Syyttelyn sijaan toiveita ja hyvää palautetta matalalla kynnyksellä pienistäkin asioista. Sitä yleensä tulee lisää, mitä suositaan.
  2. Puolustautumisen sijaan vastuunottoa.
  3. Halveksunnan sijaan arvostamista ja edes yritystä nähdä pienikin hyvä.
  4. Vaikenemisen sijaan rauhoittumista ja tahtoa pysyä yhdessä sekä halua kuunnella ja kuulla toista.

Loma on usein erilaista kuin arki. Työmäärien pitäisi vähentyä, ja työn jäädä työpaikalle. Työ (jos sitä ylipäätään on) täyttää kuitenkin suuren osan arjesta ja se aukko jää lomalla täytettäväksi perhesuhteella. Jos puhuminen puoleksi vuodeksi unohtuu, eivät joulu ja juhannus kirvoita mielenkiintoisia ja parisuhdetta hoitavia keskusteluja. Perheissä, jossa talous on tiukoilla, voi loman vaatimukset kaikesta kivasta kärjistää tilanteen sietämättömäksi.

Syyttely ei auta

Totuus kuitenkin lienee, ettei pahaa oloa helpota se, että sitä lisätään riitelemällä, syyttämällä, halveksimalla tai mykkäkoululla. Eikä ensimmäisestä eroajatuksesta aina kannata toimia. Ajatus erosta ja parisuhteen laadun riittämättömyydestä kannattaa tuoda julki mutta siten, että se on korjaamisen paikka ja mahdollisuus.

Ero voi olla tarpeellinen ja joskus ainoa vaihtoehto. Mutta erokin kannattaa hoitaa siten, että vaikeudet jäävät päättyvään suhteeseen. Käsittelemättömät ristiriidat tapaavat siirtyä seuraavaan parisuhteeseen, joten eroa kannattaa suunnitella ja hoitaa yhtä huolella kuin aikoinaan yhteen meneminenkin.

Jos suhteessa on lapsia, on aikuisten velvollisuus hoitaa ero asiallisesti ja hyvin. Vaikka puolisot eroavat, jatkavat vanhemmat vanhempina. Lapsella on siihen oikeus. Ärsyttävästä puolisosta pitää löytää lasta rakastava vanhempi.

Mielikuvitusero voi olla hyvä harjoitus siitä, mitä kaikkea pitää sopia ja huomioida. Asunnot, toimeentulo, lasten arjen ja vastuun jakaminen ja kertyneen omaisuuden jakaminen – siinä eron työlistaa.

Lyhyen kesän lisäksi Suomessa on tyypillistä yksinpärjäämisen eetoksen ihailu. Iloinen uutinen on, ettei tarvitse, ettei oikeastaan edes voi pärjätä yksin.

Ole rohkea, hae apua ja neuvoa – siinä ensiapuneuvo välttää kohtuuttomat odotukset ja kesälomakriisit.

Ja vielä ihan lopuksi: elämän ei tarvitse olla täydellistä, riittävän hyvä elämä on tarpeeksi.

Lue lisää:

Apuaeroon.fi

Erotilanteen palveluilla kohti sovinnollisuutta. Verkkojulkaisu. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Sosiaali- ja terveysministeriö

×
×
×

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *