Sosiaalihuolto on aiemmin jäänyt varjoon yhteiskunnallisissa ja sotea koskevissa keskusteluissa. Johtuuko tämä siitä, että tietoa sosiaalihuollosta on ollut vähän?

Meillä on nyt hyviä uutisia: tietopohja kehittyy vauhdikkaasti, sillä tietopohjan vahvistuminen on ollut käynnissä jo muutaman vuoden. Tilanne on muuttumassa radikaalisti, koska meillä on käytettävissä täysin uutta tietoa sosiaalihuollosta. Lähivuosina datan määrä kasvaa räjähdysmäisesti.

Kaikki tietävät, että laadukas ja kattava data on erittäin tärkeää. Se ei kuitenkaan riitä – lisäksi meidän pitää ymmärtää, soveltaa ja hyödyntää dataa. Tiedosta pitää jalostaa viisautta.  

Sosiaalihuollon tietopohja muodostuu useasta lähteestä. Tietolähteistä tärkeimmät – asiakastieto, tilasto- ja rekisteritieto sekä tutkimustieto – pitää saada aiempaa paremmin palvelemaan toisiaan. Tutkimuksen niukkoja resursseja ei tulisi käyttää perustietopohjan rakentamiseen.

Onneksi tähän on tulossa helpotusta: Tutkijat saavat hyödynnettäväkseen rekisteritietopohjan. Sen päälle on hyvä rakentaa. Se avulla on mahdollista vastata esimerkiksi asiakaspolkuja, palvelujen käyttöä ja asiakkaiden tuen tarpeita koskeviin kysymyksiin.

Tietopohjaa kannattaa opetella hyödyntämään

Asiakastyössä laadittujen asiakirjojen tallentaminen asiakastietovarantoon Kanta-palveluihin mahdollistaa tiedon laajamittaisen hyötykäytön Sosiaalihuollon seurantarekisterin avulla. Seurantarekisteri kokoaa keskeisimmät sosiaalihuollon tiedot yhteen, ja tämän lisäksi aineistosta muodostuu tietopohja, jota asiantuntijat voivat hyödyntää erilaisissa tärkeissä erityiskysymyksissä. Rekisteritieto luo tukevan pohjan, jolle ymmärrystä sosiaalihuollon palvelutuotannosta on hyvä perustaa.

Tulevaisuudessa ihan jokainen sosiaalihuollon kirjaaja toimii tärkeänä tietopohjan muodostajana. Toimintaympäristö on muutoksessa, ja pian rakenteinen kirjaaminen mahdollistaa asiakastyössä kirjatun tiedon käytön entistä paremmin myös toisiokäytössä toisin sanoen tietopohjan rakennusmateriaalina. Huolellisesti kirjattu asiakastieto on ennen kaikkea asiakkaan etu. Siitä muodostuu myös sosiaalihuollon kansallinen kokonaiskuva.

Lähivuosina saamme sosiaalihuollon todenteolla näkyviin, joten nyt on aika ennakoida tulevia mahdollisuuksia ja luoda uusia tiedon hyödyntämisen työtapoja.  

Tärkeimpien näkökulmien tunnistaminen ja tiedolle merkitysten antaminen on yhteistä työtä.  Me osaamme jo tehdä datasta tietoa. Jotta tiedosta syntyisi myös viisautta, tarvitaan kehittyvän tietopohjan äärelle pysähtymistä: tiedon tulkitsemista, soveltamista ja sen hyödyntämistä. Siihen vaaditaan laajaa yhteistyötä alueellisesti ja kansallisesti.

Sosiaalihuollon tiedonhallinnan kansallisten ratkaisujen käyttöönotoissa on paljon työtä ja ratkaistavia asioita. Silti katse kannattaa suunnata tulevaisuuteen. Hyvinvointialueella kannattaa luoda omia tiedon hyödyntämisen toimintakäytänteitä ja yhteistyötä yli organisaatio- ja aluerajojen.

Tieto tukee tulevaisuuden päättäjiä

Meidän kaikkien on tärkeää muistaa, että tieto ei yksin riitä. Rekisteritieto tekee asioita ja ilmiöitä näkyväksi. Tiedon tulkitseminen asiantuntemuksella mahdollistaa viisaat valinnat, myös silloin kun tehdään vaikeita päätöksiä esimerkiksi resursseista.

Tieto sosiaalihuollosta antaa mahdollisuuden turvaan ja oikeudenmukaisuuteen. Tulevaisuuden päättäjillä on viimein mahdollisuus käyttää sosiaalihuollon tietoa laajamittaisesti päätöksenteon tukena. Sosiaalihuollon asiakkailla on oikeus tietoon perustuvaan päätöksentekoon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *