Kokeilevaa Suomea edistetään nyt hartiavoimin valtioneuvoston kansliassa. Tarkoituksena on luoda uusi, hallinnon siilot ylittävä paikka kokeilijoiden ja rahoittajien kohtaamiselle, oppien keräämiselle ja parhaiden ratkaisujen levittämiselle.
Eri alojen asiantuntijoita tarvitaan kokeilujen vetureiksi – ja kehittämään yhteiskunnallisten kokeilujen muotoiluun, toteutukseen ja arviointiin tarvittavia välineitä.
Pohjimmiltaan kokeileminen on tietysti myös hyvin vanha tapa omaksua uutta. Pienimuotoista yhteiskunnallista kehittämistyötä on tehty Suomessakin koko ajan – kokeiluina ja ennen kaikkea hankkeina.
Kokeilujen uudessa tulemisessa on kyse siitä, että toimintaa reivataan entistä helpommin ja nopeammin vastaamaan ajankohtaisiin tarpeisiin. Käytännössä sen pitäisi näkyä kevyempänä suunnitteluna, kurssin muuttamisen mahdollisuutena ja oppimisen maksimointina.
Kynnys matalaksi kokeilemalla
Vaikka kokeilut voivat luoda uutta tilaa matalan kynnyksen osallistumiselle ja yhdessä tekemiselle, kokeileminen ei ole pelkkää nami-namia. Itse asiassa voi käydä niin, että vaikeaselkoisen hymistelyn alle haudattu riita leimahtaakin kokeiltaessa uudelleen roihuun.
Kokeileminen on poliittista ja käytännössä usein myös yllättävän hankalaa. Mutta kun vaikkapa älykontti, tuulivoimala tai hävikkiruokaan erikoistunut koju seisoo keskellä kylää, voi jokainen käydä katsomassa sitä omien silmälasiensa läpi. Miltä uusi asia näyttää? Miltä se haisee, maistuu tai kuulostaa?
Kaikilla aisteilla tunnustelu on syvästi inhimillinen tapa ottaa uusi asia haltuun.
Kielen kehittyminen on ollut ihmiskunnan historiassa keskeinen virstanpylväs. Samalla joissakin tutkimuksissa on havaittu, että kehitysprosessit ovat sulavampia, kun niissä on enemmän toimintaa ja vähemmän puhetta.
Parhaimmillaan kokeilemisessa onkin kyse siitä, että luodaan mahdollisuus matalan kynnyksen osallistumiselle. Paljon paperia ja jargonia sisältävät kehittämisprosessit eivät nimittäin avaudu jokaiselle kaduntallaajalle – eivät välttämättä edes toisen alueen kiireiselle asiantuntijalle.
Kielessä on turhia latauksia
Omankin elämän piiristä on helppo hahmottaa tilanteita, joissa asioista puhuminen on vaikeaa – mutta konkreettisen ratkaisun löytäminen ja rinnakkain eläminen on silti mahdollista. Kieli nimittäin lataa tilanteisiin osittain turhiakin asioita, historian kuluessa syntyneitä merkitysrakenteita ja periaatteita – siiloja ja erotteluja.
Jos isosta ja pysyvästä muutoksesta sopiminen tuntuu vaikealta, voidaan jämähdyksen yli ehkä päästä pienillä mutta konkreettisilla kokeiluilla.
Kun eri tahot näkevät kokeilun käytännölliset vaikutukset omalta kannaltaan, saatetaan huomata, että kompromissi on löydettävissä: että eri sanoilla tarkoitettiin samaa asiaa, että pelot olivat osittain turhia, että isommankin askeleen ottaminen olisi mahdollista – kaikesta huolimatta.
Tervetuloa mukaan!