Suomessa naisista 17 prosenttia ja miehistä 14 prosenttia on kokenut merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Terveys 2011 -tutkimus. Joka neljäs työntekijä on kokenut työuupumusta.

Sairauspäivärahapäivistä joka neljäs, ja uusista työkyvyttömyyseläkkeistä joka kolmas myönnetään Suomessa psyykkisin perustein.

Hyvää mielenterveyttä tarvittaisiin siis työpaikoille lisää ja paljon. Työn luonne on muuttumassa ja henkiset haasteet kasvavat. Talouselämä vaatii työntekijöiltä yhä enemmän tietoa ja taitoa.

Monilla töiden jatkuminen on epävarmaa. Se tekee työntekijöistä haavoittuvia ja altistaa mielenterveysongelmille.

Kuitenkin työ on hyväksi mielenterveydelle. Työ ei tuo vain tuloja. Se luo turvallisuuden tunnetta, antaa täyttymystä ja vahvistaa itsetuntoa. Työ voi lujittaa yhteisöllisyyden tunnetta ja antaa sosiaalista tukea. Se edistää henkilökohtaista kasvua ja kehitystä.

Mielenterveyden edistäminen vaatii muutoksia

Hyvän mielenterveyden edistäminen työpaikalla edellyttää muutoksia organisaation sisällä. Muutokset voivat olla tarpeen työympäristössä, yrityskulttuurissa, johtamistavassa, työpaikan toimintavoissa tai viestinnässä.

Usein tarvitaan myös muutoksia sosiaalisissa verkostoissa eli työtovereiden keskinäisissä suhteissa, esimiesten kesken ja näiden ryhmien välillä.

Nämä kaikki seikat voivat vahvistaa tai heikentää työntekijöiden psyykkistä hyvinvointia.

10 tapaa edistää mielenterveyttä

Seuraavassa on 10 suositusta hyvän mielenterveyden ylläpitoon. Ne kehottavat niin työntekijöitä, esimiehiä kuin meitä kaikkia huolehtimaan omasta mielenterveydestämme:

1. Puhu tunteistasi

Tunteista puhuminen ja niiden jakaminen toisen kanssa auttaa ylläpitämään hyvää mielenterveyttä ja selviytymään paremmin vaikeina ja stressaavina aikoina. Toiselle ihmiselle puhuminen ei ole heikkouden merkki, vaan loistava tapa huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

2. Syö hyvin

Syö monipuolisesti ja paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tärkeintä on monipuolisuus ja kohtuullisuus, pieni pala suklaata silloin tällöin ei terveyttä horjuta. Tee ruoanvalmistuksesta ja syömisestä perheen ja ystävien yhteistä laatuaikaa.

Ruoalla ja juomalla on vahva yhteys mieleen. Esimerkiksi sokeri antaa ensin energiaa, mutta johtaa myöhemmin äkilliseen energiatason laskuun verensokerin laskiessa. Ruoalla voi olla myös pitkäaikaisia vaikutuksia mielenterveyteen. B-vitamiinia runsaasti sisältävillä ruoka-aineilla, kuten kauralla tai sellerillä, voi olla rentouttava vaikutus.

3. Pidä yhteyttä

Perhe ja ystävät ovat hyvä tuen lähde. Heiltä voi saada neuvoja, ja he voivat olla valmiita keskustelemaan ongelmista.

4. Pidä tauko

Vaihda maisemaa – sekin tekee hyvää mielenterveydelle. Se voi tarkoittaa puolen tunnin lounastaukoa töissä tai rentouttavaa viikonloppulomaa. Jopa muutaman minuutin tauko jostain tehtävästä saattaa auttaa vähentämään stressiä.

5. Hyväksy itsesi

Kukaan meistä ei ole täydellinen. Arvosta itseäsi sellaisena kuin olet, arvosta kehoasi, elämäntapaasi, taitojasi ja ole avoin suhteessa muihin ihmisiin. Ole tyytyväinen saavutuksistasi ja hyväksy puutteesi.

6. Liiku paljon

Liikkumisesta tulee hyvä olo. Liikunta vapauttaa aivoissa aineita (endorfiineja), jotka saavat ihmisen tuntemaan olonsa hyväksi ja jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Säännöllinen liikunta parantaa itsetuntoa ja auttaa keskittymään, nukkumaan ja tuntemaan olon paremmaksi. Liikunta auttaa myös pitämään aivot ja muut tärkeät elimet terveinä.

7. Käytä alkoholia maltillisesti

Lasi viiniä ruuan kanssa tai samppanjatervehdys juhlissa ovat alkoholin käyttöä maltillisesti. Alkoholin runsas käyttö voi sen sijaan johtaa moniin mielenterveysongelmiin, kuten ahdistuneisuuteen ja masennukseen. Alkoholia juodaan usein mielialan muuttamiseksi – jotkut selvitäkseen pelosta, yksinäisyydestä tai henkilökohtaisista ongelmista – mutta sen turruttava vaikutus on väliaikainen.

8. Pyydä apua

Kukaan meistä ei ole täydellinen. Jos sinulla on vaikeaa etkä jaksa, pyydä apua.

9. Tee jotain, missä olet hyvä

Osaatko sujuvasti espanjaa, ratkot sanaristikoita helposti, virkkaat monimutkaisia pitsineuleita tai osaat korjata kodin viemäriputket? Mikä on itsellesi mielekästä tekemistä? Mihin toimintaan voisit uppoutua? Mistä tekemisestä pidit aiemmin?

Hauskanpito auttaa voittamaan stressin. Tavallisesti ihminen on hyvä juuri niissä asioissa, joiden tekemisestä hän nauttii, ja jonkin saavuttaminen voi auttaa parantamaan itsetuntoa.

10. Huolehdi toisista

Toisista ihmisistä huolehtiminen on tärkeä osa ihmissuhteiden ylläpitämistä. Toisista huolehtiminen tuo myös itselle hyvän olon. Huolehtiminen voi olla myös vapaaehtoistyötä vanhustentalossa tai naapurin koiran ulkoiluttamista.

Lue lisää:

Nina Tamminen & Pia Solin (toim.), Mielenterveyden edistäminen työpaikalla. THL Opas 32, 2014.

Tilaa kirja verkkokirjakaupasta: Mielenterveyden edistäminen työpaikalla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *