Lähisuhdeväkivalta voi ulottua myös lemmikkiin – turvakodeista saa suojan ihmisen lisäksi myös hänen lemmikkinsä

Lähisuhdeväkivalta on hyvin monimuotoista ja se voi ulottua koskemaan myös kotona olevaa lemmikkiä. Lemmikkiin kohdistuvan fyysisen väkivallan lisäksi lemmikkiin kohdistuvalla väkivallalla uhkailu voi toimia henkisen väkivallan välineenä.

Avun hakeminen väkivaltaan tai sen uhkaan voi viivästyä, koska kotona olevan lemmikin hoitoa on vaikea järjestää. Lemmikkieläinhoitolat ovat suhteellisen kalliita, eikä turvakotijakson ajaksi lemmikin jättäminen hoitolaan ole siksi aina mahdollinen vaihtoehto. Lemmikkiä ei haluta jättää kotiin, jos on uhkana, että kotiin jäänyttä lemmikkiä kohdellaan huonosti.

Turvakodista apua lähisuhdeväkivaltaan – myös lemmikeille

Turvakotiin voi hakeutua, jos kokee lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Suomessa on 29 turvakotia, joissa on yhteensä 230 perhepaikkaa. Turvakotiin voi tulla yksin tai yhdessä lasten kanssa. Yhä useammin turvakodin asiakkaalla on myös lemmikki, joka halutaan turvallisiin olosuhteisiin. Kotiin jääneeseen lemmikkiin voidaan kohdistaa väkivaltaa kostoksi turvakotiin lähteneelle väkivallan kokijalle.

Turvakodissa voi olla yksi tai useampi huone varattuna lemmikkien kanssa tuleville. Lemmikkihuoneena toimii aina sama huone, jolloin pystytään turvaamaan allergisille asiakkaille lemmikkipölyistä vapaa huone.

Useimmiten turvakotiin tuleva lemmikki on koira. Lemmikin tulo turvakotiin harkitaan aina tapauskohtaisesti, koska lemmikin tulee sopeutua turvakodin olosuhteisiin, mikä useimmiten tarkoittaa kerrostalomaista asumista.

Lemmikin tulee olla myös sisäsiisti ja ihmisystävällinen. Turvakodissa oleva lemmikki ei voi aiheuttaa haittaa tai turvattomuuden tunnetta muille asiakkaille.

Turvakotien lemmikkipaikat ovat lisääntyneet

Turvakodit ovat lisänneet lemmikkipaikkojaan viime vuodesta alkaen, kun kokemusta lemmikeistä turvakodissa on saatu enemmän ja lemmikeille on löydetty sopivia tilaratkaisuja. Suomessa on tällä hetkellä kymmenen turvakotia, johon voi tulla lemmikin kanssa.

Turvakodit, joista löytyy lemmikkipaikka sijaitsevat Hämeenlinnassa, Keravalla, Oulussa, Raahessa, Kokkolassa, Porissa, Raaseporissa ja Turvakoti Monassa. Näiden lisäksi Joensuun turvakotiin ja Helsingissä sijaitsevaan Sophie Mannerheimin turvakotiin voi tulla häkki- tai terraarioeläimen kanssa. 

Lemmikkipaikat ovat olleet menestys, ja niihin tullaan pitkänkin matkan päästä

Ensimmäisenä lemmikkihuone tuli Porin turvakotiin, jossa se on ollut vuodesta 2017 alkaen. Lemmikkipaikka on ollut hyvin kysytty ja sinne pääsyä on jopa jonotettu – varsikin silloin, kun muissa turvakodeissa ei vielä ollut lemmikkipaikkoja.

”Porin turvakodin lemmikkihuoneessa on tällä hetkellä kuukausittain asiakas. Yleisin Porin turvakodin lemmikkiasiakas on ollut kissa, koira tai jyrsijä.” – Nina Suojanen, Porin turvakodin sosiaalityöntekijä

Raaseporin turvakodin, Villa Familian lemmikkihuone vastaanotti ensimmäisen lemmikkiasiakkaansa tämän vuoden alussa. Raaseporin turvakodin kokemukset vahvistavat sen, että lemmikki on tärkeä perheenjäsen, joka halutaan ottaa mukaan turvakotiin.

”Raaseporin lemmikkihuone on ollut hyvin kysytty ja paljon käytetty. Asiakkaita on tullut pitkänkin matkan päästä lemmikin kanssa.” – Marjaana Piispa, Villa Familian yksikönjohtaja

Kaikilla turvakodeilla on valmius auttaa lemmikin hoidon järjestelyssä

Kaikilla turvakodeilla on valmius auttaa lemmikin hoidon järjestelyssä, vaikka turvakodilla ei lemmikkipaikkaa olisikaan. Turvakodeilla on joko vapaaehtoisia lemmikinhoitajia tai tiivistä yhteistyötä paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen tai eläinhoitolan kanssa.

Tietoa turvakotien lemmikkipaikoista saa kootusti soittamalla Nollalinja -palveluun, 080 005 005.

Lue lisää:

Usein kysytyt kysymykset turvakodista (nollalinja.fi)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *