Kunnilla on erilaisia tapoja houkutella uusia asukkaita. Usein nämä keinot on suunnattu lapsiperheille esimerkiksi vauvarahan muodossa. Mutta miksi kunta ei houkuttelisi iäkkäitä ihmisiä asukkaikseen ja lupautuisi pitämään heidän hyvinvoinnistaan huolta?

Iäkäs väestö pitäisi nähdä potentiaalina ja voimavarana, joka vahvistaa kunnan elinvoimaa. Iäkkäiden hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen panostavat kunnat voivat houkutella uusia asukkaita ja yrityksiä. Hyvinvoiva ja aktiivinen ikääntyvä väestö voi tehdä kunnasta vetovoimaisen paikan asua ja työskennellä.

Eläkeaika on pidentynyt ja vanhuus on monelle varsin toimintakykyistä ja aktiivista aikaa. Vaikka ikä tuo mukanaan myös palvelutarvetta ja toimintakyvyn laskua, useimmat eläkeikäiset eivät heti tarvitse säännöllisiä sote-palveluita.

Iäkkäät veronmaksajat pitävät palvelut pystyssä

Suurin osa iäkkäistä on aktiivisia, toimeliaita kansalaisia, jotka käyttävät kunnan eri palveluja, harrastavat, käyvät teatterissa ja kirjastoissa. Väestötutkimusten mukaan vielä 75 vuotta täyttäneistäkin lähes neljäsosa on käyttänyt kuukausittain jotain kulttuuripalvelua. Ikäihmiset ovat iso kuluttajaryhmä; he käyttävät paikallisia palveluja, tekevät ostoksia ja pitävät pystyssä kauppoja. Miten esimerkiksi apteekit pysyisivät pystyssä ilman vanhuksia?

Iäkkäiden kuntalaisten sosiaalinen pääoma ja verkostot voitaisiin valjastaa myös edistämään kunnan kehitystä ja innovaatioita. Iäkkäillä voi olla tärkeä rooli esimerkiksi paikallisten kulttuurien ja perinteiden kaupallisessa hyödyntämisessä vaikkapa perinneruokien ja käsitöiden ja paikallishistorian tallentamisen kautta. Kunnan erityislaatuisen kulttuuriperinnön ja tarinoiden esille nostaminen esimerkiksi matkailu- ja ravintolayrittämisessä voi parantaa kunnan vetovoimaisuutta.

Iäkkäät ovat aktiivisia kuntalaisia ja päättäjiä

Usein ikäihmiset huolehtivat vanhemmistaan, puolisoistaan ja lapsenlapsistaan. Toinen toisistaan huolehtiminen on entistä tärkeämpää, kun yksin elävien määrä yhteiskunnassamme lisääntyy.

Iäkkäät asukkaat voivat olla aktiivisia yhteisön jäseniä, jotka osallistuvat vapaaehtoistyöhön tukien paikallisia yhteisöjä ja palveluja. Tämä voi sisältää esimerkiksi kulttuuritapahtumien järjestämistä tai ympäristön siistimistä. Aktiivisesti järjestötoimintaan tai muuhun vastaavan toimintaan osallistuu vielä neljäsosa 75 vuotta täyttäneistä.

Iäkkäät henkilöt ovat myös vaikuttajia ja päättäjiä kunnan luottamuselimissä sekä vanhusneuvostoissa, joiden asiantuntemusta kannattaa hyödyntää jo toiminnan ja palvelujen kehittämisen suunnitteluvaiheessa.

Kuntalaisten ottaminen mukaan päätöksentekoon ja oman elinympäristön kehittämiseen auttaa hyvinvointia edistävien asuinympäristöjen ja palvelujen rakentumista. Osallistuminen vahvistaa me-henkeä ja parantaa päätösten teon, jopa säästöpäätösten hyväksyttävyyttä asukkaiden silmissä.

Ennaltaehkäisevä toiminta onnistuu parhaiten yhteistyössä

Kunnan lakisääteisenä tehtävänä on yhdessä hyvinvointialueen kanssa huolehtia kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä.

Kuntien kannattaa kehittää ikäystävällisiä palveluita ja infrastruktuuria, jotka auttavat ylläpitämään iäkkään väestön toimintakykyä ja omatoimisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi yhteisöllinen toiminta, esteettömät julkiset tilat ja toimiva julkinen liikenne. Saavutettavat palvelut sekä turvalliset ja viihtyisät asuinympäristöt edistävät kaikkien asukkaiden elämänlaatua.

Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyö on keskeistä terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä. Hyvinvointialueet voivat tukea kuntia ennaltaehkäisevien palveluiden järjestämisessä esimerkiksi asiantuntija-avulla ja resursseilla. Kunnat voivat toimia hyvinvointialueiden kumppaneina tarjoamalla esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluja sekä kohtaamispaikkoja ja ryhmätoimintaa. Näin voidaan ylläpitää iäkkään väestön toimintakykyä ja vähentää kalliimpien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarvetta.

Järjestöjen monipuolista toimintaa ja asiantuntemusta iäkkäiden toimintakyvyn edistämisessä ei pidä unohtaa, vaan ottaa heidät mukaan yhteistyökumppaneiksi. Yhteistyössä on voimaa!

Terveyden edistämisen määrärahat haussa

Terveyden edistämisen määrärahalla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaa, jota kunnat tekevät yhteistyössä hyvinvointialueiden ja järjestöjen kanssa. Iäkkäiden toimintakyvyn ja kotona pärjäämisen tukemiseen sekä omaishoitajien hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja terveyden edistämiseen tarkoitettu hankehaku on käynnissä 12.5.–13.6.2025.

Järjestämme iäkkäiden ja omaishoitajien hyvinvointia tukevan määrärahan hausta kaksi samansisältöistä infotilaisuutta. Lisäksi järjestetään yleinen määrärahan hakuinfo.

Lue lisää

Terveyden edistämisen määräraha

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *