Joulu ja uusi vuosi ovat toiveiden ja suurten odotusten aikaa. Toivomme juhlapyhiltä hyviä asioita, kuten herkullista ruokaa, perinteitä, yhdessäoloa ja iloa. Uudelta vuodelta toivomme ainakin terveyttä, hyvinvointia ja vaurautta.
Toiveet ja odotukset kuvastavat arvojamme ja ihanteitamme myös laajemmin, joten niiden toteutumista kannattaa välillä miettiä. Joulun ja vuodenvaihteen pyhät ovat hyvää aikaa pohtia arvoja ja elämän suuria kysymyksiä, jos vain otamme sille aikaa.
Tieto ratkaisuiksi ja rutiineiksi
Maailma on jatkuvassa muutoksessa ja arvomme muuttuvat sen myötä. Esimerkiksi kestävyyteen liittyvät arvot todennäköisesti korostuvat. Tietoisuutemme kestävien ratkaisuiden tarpeellisuudesta on jo vahvistunut vuodentakaisesta.
Ilmastonmuutoksesta puhutaan nyt kaikkialla, kierrättäminen ja hävikin vähentäminen on muodikasta ja luontoa säästävät innovaatiot ovat esillä mediassa. Tiedon ja puheen pitää kuitenkin nyt muuttua toiminnaksi.
Ilmastonmuutoksen lisäksi edessä on digimurrosta, energiamurrosta ja ruokamurrosta. Miten selviydymme kaikista muutoksista? Parempi itsetuntemus ei ainakaan olisi haitaksi. Kun tunnemme arvomme ja motiivimme paremmin, on helpompi löytää tiensä muutosten keskellä.
Murrosten vuosikymmen edessä – kuka tekee valinnat?
Onnistuakseen murrokset edellyttävät merkittäviä teknologisia innovaatioita ja yhteiskunnallisia päätöksiä. Myös yksittäisten ihmisten on tarpeen muuttaa käytöstään sopeutuakseen murroksiin.
Kun halutaan vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja valintoihin, tarvitaan tietoa ihmisten motivaatiotekijöistä. Yhdelle terveys ja ekologisuus ovat tärkeitä, toista motivoi hinta, helppous, uutuudenviehätys tai jokin muu tekijä.
Ruoan suhteen muutosten tekeminen voi kuulostaa yksinkertaiselta. Ruokavalintoihinsa voi jokainen itse vaikuttaa ja siksi niistä puhutaan suhteellisen paljon. Keskustelussa kuitenkin unohtuu se tosiasia, että pysyvien muutosten tekeminen on useimmille vaikeaa, vaikka tahto olisi kuinka kova. Tämän on kokenut jokainen, joka on joskus yrittänyt laihduttaa.
Suhtautuminen ruokaan on tunneperäistä, koska ruokatottumukset nivoutuvat ihmisen koko elämään ja ovat osa identiteettiä. Ihmiset omaksuvat muutoksia ja uusia tapoja parhaiten silloin, kun ne sopivat yhteen oman arvomaailman kanssa ja muutokset ovat helposti vietävissä omaan arkeen, rutiiniksi.
Lähiruoka on ankkuri
Ruokamurroksessa lähiruoka on mahdollisuus, joka meidän kannattaa hyödyntää. Se on paikallista, tuttua, turvallista ja oman kulttuurin mukaista useimmille. Lisäksi se tukee paikallista taloutta ja työllisyyttä.
Lähiruoka voi myös toimia vastalääkkeenä vieraantumisen kokemukselle, jota yhteiskunnalliset muutokset, kuten globalisaatio, voivat nostattaa. Lähiruoka voi olla ankkuri tai verkko, joka nivoo meidät osaksi omaa suomalaista ja pohjoismaista tarinaamme.
Joukkoruokailussakin kannattaa hyödyntää lähiruokaa, koska tuttujen makujen ja raaka-aineiden hyväksyttävyys on korkea. Lähiruoka kulkee käsi kädessä kestävän kehityksen periaatteiden kanssa ja voi olla hyvinkin terveellistä ja suositusten mukaista.
Lähiruoan ja kotimaisten terveellisten raaka-aineiden painottaminen ei poissulje uusia ruokia tai vaikutteita muista ruokakulttuureista. Maailmanlaajuisesti ajatellen eri maiden ruokakulttuurien säilyminen on hyvä asia, koska se ylläpitää monimuotoisuutta. Yksioikoisuus ei ole nykypäivää.
Nauti pyhistä – kerää voimia ja laajenna perspektiiviä
Jos kaipaat joulunpyhinä tekemistä herkuttelun, löhöämisen, liikkumisen ja lautapelien lomaan, ehdotan tarttumista klassikkokirjaan. Charles Dickensin klassikkoteos ”Suuria odotuksia” on nuoren miehen kasvutarina teollisen vallankumouksen pyörteissä, yhteiskunnan ja arvojen myllerryksessä. Kyseessä on yksi maailman luetuimmista romaaneista.
Draamaa ja mielikuvitusta pursuva teos kuvaa maailman muuttumista kirjailijan nuoruusvuosina 1800-luvun alkupuolella ja se oli hänen henkilökohtaisin teoksensa. Käy selväksi, että maailma on muuttunut ennenkin ja silloinkin siitä selvittiin – kirjailijalla oli tosin vaikeuksia päättää, saako romaani optimistisen vai pessimistisen lopun.
Pysähdy ja mieti – Mikä on minun roolini murroksessa? Mitä taitoja tarvitsen?
Omien arvojen ja motiivien pohtiminen olisi varmasti hyödyksi meille jokaiselle. Haastankin sinut ajatusleikkiin: Mitä minä voisin tehdä oman terveyteni ja yhteiskunnan kestävyyden edistämiseksi, oman jaksamiseni puitteissa? Miten minä vaikutan omilla valinnoillani, kotioloissa ja työssäni?
Mitä tietoa ja taitoja tarvitsen maailman muuttuessa ja miten voin edistää niitä? Lista on varmasti pitkä, mutta ainakin ihmisiin, päätöksentekoon, luovuuteen ja terveellisiin elintapoihin liittyvä osaaminen sekä uuden oppiminen näyttäisi korostuvan. Tärkeitä ovat edelleen myös käytännön taidot, kuten ruoanlaittotaito. Näitä kaikkia voi treenata, aivan kuten lihaksia.
Voin luvata, että tämän pohdinnan jälkeen olet jo himpun verran lähempänä terveellistä, hyvinvoivaa ja luonnonmukaisempaa elämää, sekä arkena että juhlapäivinä.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!