Tupakkalaista odotetaan parhaillaan korjattua esitystä, kun ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) asianmukaisesti puuttui kansainvälistä tupakkapuitesopimusta vastoin olevaan tupakkateollisuuden etujen ajamiseen nikotiinipussien makuaineissa. Mentoli ja minttu oltaisiin kuitenkin edelleen sallimassa ”vain aikuisille tarkoitettuina” makuina. Tämä asettaa teollisuuden intressit yhä kansanterveyden edelle.

Mentoli on ollut savukkeissa vuosikymmenien ajan keskeisin käytön aloittamiseen houkutteleva tunnusomainen maku. Se tiedetään nuorten suosimaksi. Se vähentää kurkun ärsytystä ja helpottaa tupakansavun hengittämistä, mikä edistää käytön säännöllistymistä. Se myös edistää nikotiinin imeytymistä. Näistä syistä mentoli kiellettiinkin savukkeissa koko EU:ssa.

Tupakkapuitesopimuksen toimeenpano-ohjeiden mukaan minkään houkuttelevuutta lisäävien ainesosien, kuten makuaineiden, käyttö tupakkatuotteissa ei ole perusteltua. Tähän asti sekä tupakkatuotteissa että sähkösavukenesteissä on toimittu Suomessa tämän mukaisesti – ne saavat maistua vain tupakalta.

Muiden makujen sallimista nikotiinipusseissa on nyt perusteltu sillä, että ne halutaan säilyttää riittävän houkuttelevana vaihtoehtona nuuskalle, jotta verotulot saadaan Suomeen. Jos sekä nuuskaa että nikotiinipusseja saa tuoda maahan kilon vuorokaudessa, se tukee laittoman kaupan jatkumista. Tuontikiintiömme ovat poikkeuksellisen suuret.

Tupakkalain tavoitetta ei saavuteta ilman tehokkaita lisätoimia

Lapsiasiavaltuutettu tiivisti tupakkalakilausunnossaan hyvin keskeisen ristiriidan: on vastuutonta sallia makuja, jotka tiedetään nuoria houkutteleviksi. Lisäksi pyrkimys korvata nuuskan käyttöä nikotiinipusseilla sivuuttaa lainsäätäjän velvollisuuden ottaa lapsen etu ensisijaiseksi harkintaperusteeksi sääntelyvaihtoehtoja arvioitaessa. Myrkytystietokeskukseen tulee jo lähes päivittäin yhteydenottoja nikotiinipusseihin liittyen, ja puolet niistä koskee alle kaksivuotiaita lapsia.

Korjatussa esityksessä ei tulisi sallia muita kuin tupakan makuja. Lisäksi olisi tärkeää toteuttaa muita asiantuntijoiden laajasti kannattamia toimia, jotta hallituksen tavoite ehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käyttöä olisi uskottavampi. Näitä ovat erityisesti nikotiinipussien nikotiinirajan laskeminen sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden ikärajan nostaminen 20 vuoteen. Tanskassa nikotiinirajaksi on ehdotettu 9 milligrammaa, Ruotsissa 12 milligrammaa – myös nuuskalle. Voimme olla pian tilanteessa, jossa Suomesta saa selvästi vahvempia tuotteita kuin lähimaistamme.

Tupakkalain tavoitetta ei saavuteta ilman tehokkaita lisätoimia, eikä uusien nuoria houkuttelevien nikotiinituotteiden salliminen edistä asiaa. Tarjonnan tulee ohjata käyttöä pois nuoria houkuttelevista mauista ja vahvoista tuotteista, mikä pienentää riskiä nikotiiniriippuvuudelle ja -myrkytyksille. Nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja vähentäminen ovat myös tupakkapuitesopimuksen velvoitteita kansanterveyden edistämiseksi ja tulevien sukupolvien suojaamiseksi.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Sanomissa 26.10.2024.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *