Odotuksemme parisuhdetta kohtaan kasvavat kesälomalla – älä kiirehdi ja muista pienet teot

 

Jokainen tuo parisuhteeseen oman historiansa – myös kesälomalla. Tavassa, jolla olemme aikuisena parisuhteessamme sisältää myös sen, mitä lapsena parisuhteista opimme.

Jo aivan vauvana meille alkaa muodostua käsitys siitä, voimmeko luottaa toisiin ihmisiin, olemmeko turvassa. Parisuhteessa lapsuuden tunnemuistot nostavat päätään ja reagoimme asioihin kuten olemme kodissamme oppineet riippumatta siitä, onko reaktio parisuhdetta tukeva vai haastava. Tapaamme kiintyä toiseen voimme kuitenkin vaikuttaa, kun tiedostamme omat haasteelliset kohtamme.

Parisuhteessa ajattelemme myös saavamme kaikkea sitä, mistä olemme jääneet paitsi ja unelmoineet.

Rakkaussuhteessa olemme merkittäviä toiselle ihmiselle, saamme osaksemme ihailua ja arvostusta. Voimme kokea turvaa ja meitä tuetaan tarvittaessa. Suhteessa voimme luottaa toiseen. Jos turvan ja luottamuksen tunteeseen tulee säröjä, reagoimme niihin opitulla tavalla.

Älä ota kesälomasta paineita

Kesälomaa odotetaan ja odotukset voivat olla joskus kovin suuret. Neljä viikkoa täynnä ohjelmaa, odotuksia ja kaikkea sitä, mitä ei talvella ehditty.

Paineet saada hyvä loma on suuret. Sosiaalisen median hehkutukset nostavat odotuksia entisestään. Pitäisi olla niin paljon kaikkea ja kokea jotain suurta. Herkästi alamme jahdata onnea, kontaktia, palautetta. Vaatimalla saatamme kuitenkin työntää toista kauemmaksi. Työssämme neuvottelemme asioista päivittäin, ja sitä taitoa kannattaa käyttää myös parisuhteessa.

Takanamme on nyt kahden ja puolen vuoden pandemia-aika, kasvava huoli ilmastonmuutoksesta, Euroopan muuttunut turvallisuustilanne ja monissa perheissä myös näistä muutoksista johtuvia taloudellisia huolia. Kesää, lomaa, valoa, lämpöä on kaivattu ehkä enemmän kuin koskaan.

Parisuhdetta etsivilläkin odotukset ovat suuria. Parisuhteen kestolla ja puolisoiden kyvyllä sietää erillisyyttä on merkitystä, vastarakastuneet suhtautuvat todennäköisesti haasteisiin eri tavoin kuin vuosikymmeniä yhdessä olleet.

Kerro ääneen mitä toivot ja kuuntele

Millä eväillä kesään? Kannattaa muistaa, että parisuhteen hyvinvoinnille tärkeämpiä ovat pienet teot arjessa kuin suuret teot kerran vuodessa. Puhumaan ei voi pakottaa, mutta kontaktiin ja läheisyyteen voi houkutella.

Jos itsellä on odotuksia ja toiveita, ne kannattaa sanoa ääneen – puoliso ei voi tietää tai arvata. Pitkänkin parisuhteen jälkeen käsitykset hyvästä, toivottavasta ja onnellisesta tavasta viettää lomaa voivat olla kovin erilaiset. Kerro ääneen, mitä toivot ja kuuntelen puolisosi toiveet.

Puhumisessa vähintään yhtä tärkeää on kuuntelu kuin omien toiveiden ja tunteiden sanottaminen. Dialogi on yhdessä ääneen ajattelemista. Myös hankalien tunteiden esille tuominen pitäisi onnistua.

Mikäli parisuhteessa puhuminen pelottaa tai on väkivallan uhkaa, tarvitaan ulkopuolista apua. Väkivalta ja päihteet kolmantena pyöränä ovat uhka vastavuoroisuudelle ja kommunikoinnille. Kielteinen vuorovaikutus on parisuhteelle tuhoisaa. Myönteinen eli toisen puoleen kääntyminen, kannustaminen, ihailu ja kunnioitus kannattelevat suhdetta.

Seksi on muutakin yhdyntöjen lukumäärä

Seksi parisuhteessa aiheuttaa sekä onnea ja iloa että pettymyksiä. Seksistä puhuminen voi olla hankalaa ja omien toiveiden esittäminen vaikeaa, luontevia sanoja voi olla hankala löytää. Seksiä mitataan usein yhdyntöjen määrällä, mutta kannattaa muistaa, että yhdyntä on vain yksi tapa tehdä seksiä.

Jos puolisoiden odotukset ovat kovin erilaiset, ei toisen suostuttelu yhdyntään auta tilanteeseen ja voi olla jopa henkistä painostusta. Vain kertomalla omat toiveensa voi pyrkiä kohti itselleen tyydyttävää seksiä. Jos suhteeseen haluaa lisää seksiä, kannattaa miettiä, voisiko luopua jostain sen sijaan, että lisää vaatimuksia toista kohtaan.

Evästä kesän parisuhdehuoltoon

Ihmissuhteissa lisääntyvät ne asiat, joita vahvistamme. Kokeile siis kiitosta, kun pienetkin asiat hoituvat ja toteutuvat. Keskity kumppaniisi. Katso silmiin, hymyile, kosketa ja suukottele, puhu kauniisti ja kunnioittaen toiselle. Loma on omien voimien lataamista, itseä ja omaa kumppania varten – ei muita ihmisiä tai sosiaalista mediaa varten.

Kaikissa suhteissa on hyviä, mutta myös huonoja aikoja. Keskeistä on halu yrittää, halu pyrkiä yhteiseen hyvään. Se kantaa yli haasteiden ja paineiden sekä suurien lomaodotusten.

Lomalla kannattaakin tehdä seuraavia asioista useita kertoja päivässä:

  • katso silmiin
  • hymyile
  • kosketa
  • halaa
  • pussaile
  • kerro toiveistasi
  • kuuntele toisen toiveita
  • kiitä ja kannusta
  • tee seksistä teille sopivaa, sillä tavalla, joka on molemmille riittävän nautinnollista
  • ja muista, että aina ei tarvitse olla koko ajan kivaa, ota aikaa myös itsellesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *