Aamiainen vuoteeseen, itse tehty kortti, kimppu ruusuja tai valkovuokkoja ja yhteinen lounas. Toukokuun toisena sunnuntaina vietettävään äitienpäivään liittyy monissa perheissä joukko vanhoja, tärkeitä perinteitä.
Äitienpäivä on kevään kohokohta myös monille isoäideille, sillä usein perinteisiin kuuluu juhlistaa äitejä ja isoäitejä koko suvun voimin. Miten tämä onnistuu koronakeväänä, kun terveyttä turvaavat rajoitukset ovat mullistaneet monen iäkkään ihmisen elämän?
Luovuus on nyt valttia
Jokainen meistä kaipaa läheisyyttä, mutta nyt varsinkin yli 70-vuotiaiden isoäitien halaaminen ei ole hyvä ajatus. Hoivalaitoksissa asuvien luona on vierailut kielletty. Isoäidit kaipaavat lapsiaan ja lapsenlapsiaan ja pikkuväki isoäitejään.
Hoivakodeissa on kehitetty uusia, luovia ratkaisuja läheisten kohtaamiseen: virtuaalitapaamiset videopuheluin, parvekekohtaamiset, vierailujen ja kahvihetkien järjestäminen oven suussa tai ikkunan takaa. Viimeisimpänä innovaationa hoivakodit ovat ottaneet käyttöön ns. tapaamiskontteja tai tapaamisautoja, joissa iäkäs henkilö voi kohdata omaisensa lasiseinän ja mikrofonin turvin ja viettää vaikka yhteisen kahvihetken.
Nyt jos koskaan on tilaisuus ja tarve muillekin uusille innovaatioille. THL on aloittanut niiden keräämisen ja tiedon levittämisen, jotta ikääntyneet ympäri Suomen voisivat kohdata läheisiään mahdollisimman monin eri tavoin.
Arkea ei pidä unohtaa
Myös hoivakodin asukkaiden tavanomaisen arjen jatkuminen on tärkeä asia, koronasta huolimatta. Päivärytmi ja sen sisältö on tärkeää säilyttää ikäihmisten mielen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kannalta. Toimintaa uudelleen organisoimalla on saatu säilytettyä hyvää tavanomaista arkea: ryhmätoiminta on vaihtunut yksilöllisiin kuntoutusohjelmiin, virtuaalijumpat lisääntyneet, ulkoilua on pyritty jatkamaan poikkeusoloissakin, grillijuhlat ja lauluhetket järjestetään turvaväleistä huolehtien, musiikkiesityksiä tuodaan ikkunan taakse.
Joissakin hoivapaikoissa on asukkaille tehty omat kulttuuri- ja liikuntasuunnitelmat, jotka ovat korona-aikana nousseet suureen rooliin. Kun etukäteen tiedetään, millaisen arjen iäkäs haluaa, on sitä helpompi nyt toteuttaa. Ennakointi ja ihmisten yksilöllisten tarpeiden toteuttaminen on avainasemassa.
Tartunnalta suojaaminen on tärkeää
On kuitenkin syytä muistaa, että kaikki yli 70-vuotiaat kuuluvat riskiryhmään ja voivat saada koronaviruksesta vakavia oireita. Me perusterveet iäkkäiden äitiemme lapset ja lapsenlapset olemme potentiaalisia tartuttajia.
Lasten roolista taudin tartuttajina ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa, joten kohtaamisissa ikäihmisten kanssa on syytä olla varuillaan.
Äidit ja isoäidit ovat valtavan rakkaita, ja siksi isot, yhteiset äitienpäiväkokoontumiset vauvasta vanhukseen on tänä vuonna parempi jättää järjestämättä. Tavataan sen sijaan ulkona, turvaväleistä huolehtien, ikkunan takaa vilkuttaen tai videoyhteyden tai puhelimen välityksellä tai lähetetään kukka- tai korttitervehdys viemään onnittelut perille. Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja isoäideille!