Influenssakausi on alkamassa. Suomessa on todettu jo matkailijoiden tuomia tautitapauksia. Nyt on aika pohtia influenssarokotuksen hyötyjä ja tarvetta  lapsille.

Influenssa on epideeminen tauti, ollut jo vuosisatoja. Epidemia tulee ihmeteltävällä tarkkuudella joka vuosi vuodenvaihteen aikoihin kestäen 6–8 viikkoa. Epidemian aikana 10–20 prosenttia lapsista sairastuu oireiseen influenssaan, Suomessa arviolta 100.000 lasta.

Influenssa on ainoa viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, joka voidaan estää rokotuksella. Minä olen rokottanut perhekuntani ja muutaman ystävänkin ainakin kaksikymmentä vuotta joka vuosi ja en tiedä kenenkään rokotetun sairastuneen. Rokotus on ilmainen Suomessa 6–36 kuukauden ikäisille lapsille, sillä he ovat riskissä sairastua vaikeaoireiseen infektioon.

Influenssa alkaa tavallisesti äkillisesti korkealla kuumeella. Yskä ja nuha ovat tavallisimpia oireita. Lisäksi useat lapset kärsivät päänsärystä ja oksentelusta. Kuume kestää yleensä 2–5 vuorokautta. Perusterve lapsi tarvitsee harvoin sairaalahoitoa influenssan takia.

Influenssa voi kuitenkin aiheuttaa myös vakavan sairauden. USA:ssa todettiin 2015–2016 -epidemian aikana influenssan aiheuttaneen 85 lapsen kuoleman. Yli puolella lapsista ei ollut muita sairauksia. Influenssarokotuksella voidaan estää lievän infektion lisäksi myös vaikeita, henkeä uhkaavia infektioita.

Nenäsumuterokote on helppo antaa

Lapsille on markkinoilla kahdenlaisia rokotteita: inaktivoituja viruksen osia sisältävä lihakseen pistettävä rokote ja nenään annosteltava eläviä heikennettyjä viruksia sisältävä rokote. Molemmat rokotteet estävät oireisen influenssan noin puolella rokotetuista eli teho ei ole paras mahdollinen.

Suomessa vain 20 prosenttia lapsista saa influenssarokotuksen, ja on aihetta kysyä miksi. Ensimmäisen kerran rokotettaessa suositellaan kahta rokotusta, mikä aiheuttaa tietysti vaivaa vanhemmille. Tämä ongelma voidaan väistää yhdellä annoksella nenään annosteltavaa rokotetta 24–35 kuukauden ikäisillä.

Influenssa voidaan mieltää erheellisesti vain lieväksi sairaudeksi, mitä ei tarvitse estää rokotuksella. Ei ehkä muisteta, että influenssa on tarttuva tauti. Lapsen sairastuessa viruksen määrät ovat suuret ja pieni lapsi tartuttaa kolme kertaa tehokkaammin kuin aikuinen. Eli lapsi kannattaa rokottaa ja näin ehkäistä sairauden leviämistä perheissä. Rokotus vähentää sairauden aiheuttamaa arjen kuormaa perheissä. Se vähentää myös poissaoloja työstä.

On selvää, että riskiryhmiin kuuluvat lapset, esimerkiksi astmaatikot, sydänvikoja ja neurologisia sairauksia sairastavat pitää rokottaa.

Tulevaisuudessa tarvitsemme tehokkaampia influenssarokotteita. Nykyisten rokotteiden hyöty on lapsilla kuitenkin jo niin merkittävä, että rokotusta pitää suositella THL:n ohjeen mukaisesti 6–36 kuukauden ikäisille lapsille ja heidän perheenjäsenilleen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *