Pneumokokkirokote antaa ikääntyneelle vähän suojaa keuhkokuumetta vastaan

Moni yli 65-vuotias pohtii parhaillaan, ottaako influenssarokotteen lisäksi myös pneumokokkirokotteen. Mainosten mukaan rokote voisi suojata keuhkokuumeelta. Toisin kuin rokotusohjelman ilmainen influenssarokote, pneumokokkirokote pitää kuitenkin maksaa itse, ja 40–85 euroa voi monesta tuntua varsin kalliilta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusten mukaan perusterveen aikuisen riski sairastua pneumokokkibakteerin aiheuttamaan vakavaan tautiin kuten aivokalvontulehdukseen tai verenmyrkytykseen on pieni. Sen sijaan keuhkokuumeeseen sairastuu yli 65-vuotiaista jo noin yksi sadasta vuosittain, ja riski kasvaa vähitellen iän myötä.
Keuhkokuumetta aiheuttaa moni eri virus ja bakteeri. Pneumokokkibakteereja on yli 90 eri alatyyppiä, ja rokotteet antavat valitettavasti suojaa vain osaa näistä vastaan. Lisäksi vuonna 2010 aloitetut pikkulasten pneumokokkirokotukset suojaavat lasten lisäksi välillisesti myös aikuisia, sillä osa yleisimmistä pneumokokkityypeistä on häviämässä koko väestöstä.
Tutkimusten mukaan noin yksi kymmenestä yli 65-vuotiaiden keuhkokuumeesta on sellaisen pneumokokkityypin aiheuttama, johon esimerkiksi 13 eri tyyppiä sisältävä rokote voisi tehota. Rokote ehkäisi näistä noin puolet, eli käytännössä yhden keuhkokuumeen kahdestakymmenestä. Kun yhdistetään taudin ilmaantuvuus ja rokotteen suojateho, yhden keuhkokuumeen ehkäisemiseksi pitäisi rokottaa noin 2000 yli 65-vuotiasta. Rokotteen suojateho kestää kuitenkin useita vuosia.
Ikääntyneiden keuhkokuumeen hoito aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia. Rokottamalla kaikki 65-vuotiaat osana kansallista rokotusohjelmaa yhden estetyn keuhkokuumeen hinnaksi on arvioitu lähes 50 000 euroa. Esimerkiksi influenssarokotusten kattavuuden parantaminen olisi huomattavasti halvempi keino vähentää sairastavuutta.
Yksilön kannalta pienikin suoja keuhkokuumetta vastaa voi olla hintansa arvoista. On kuitenkin tärkeää kertoa, että vaikka pneumokokkirokotteella saa hyvän suojan harvinaisia vakavia pneumokokin aiheuttamia tauteja vastaan, niin rokotteen suoja kaikkea keuhkokuumetta vastaan on varsin vähäinen. Sen sijaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla on suurentunut riski sairastua mihin tahansa pneumokokin aiheuttamaan tautiin, ja rokotteen ottaminen kannattaa aina.

Lue lisää:

1 kommentti

  1. Hei, rokotteiden osalta on aina tuskainen työ selvittää riittääkö yksi annos koko iäksi vai kuinka usein se pitää uusia. Pneumokokkirokotteen osalta totesin saman. En huomannut teksteissä selkeästi sanottua tätä keskeistä asiaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *