Seksuaaliväkivalta puhuttaa julkisuudessa yhä useammin ja hyvä niin. Mitä enemmän puhumme asiasta julkisesti, sen matalammaksi tulee kynnys seksuaaliväkivaltaa kokeneelle hakea apua.
Asian tabuluonteisuuden purkaminen antaa rohkeutta ottaa asia puheeksi. Pelkkä puhuminen ei kuitenkaan auta, vaan tarvitaan myös palveluja.
Suomi ratifioi Istanbulin sopimuksen 2015. Sopimus on juridisesti velvoittava ja sen ansiosta raiskauksen uhrien palvelut ovat maassamme laajenemassa ja paranemassa ja jo parantuneet. Yliopistosairaaloihin on perustettu Seri-tukikeskukset. Viidentenä tukikeskuksena avaa ovensa Seri-tukikeskus OYS Oulussa 3.2.2020.
Syy ei ole raiskatun
Seksuaaliväkivaltaa kokenut syyttää tapahtuneesta usein itseään, ja valitettavasti niin tekevät monet ulkopuolisetkin. Syy ei kuitenkaan koskaan ole rikoksen uhriksi joutuneen vaan tekijän.
Mikään kellonaika, pukeutuminen, alue tai päihtyneenä oleminen ei ole syy raiskata. Jokaisella on oikeus turvallisuuteen, eikä kenelläkään ole oikeutta sitä vaarantaa.
Suurin osa esille tulleesta seksuaaliväkivallasta tapahtuu nuorille naisille, mutta seksuaaliväkivaltaa kokevat kaikenikäiset ja sukupuoliset ihmiset. Erityisen hankalaksi avun hakemisen voivat kokea uhrit, joilla raiskaaja on oma puoliso tai seurustelukumppani. Vakavaan lähisuhdeväkivaltaan liittyy usein myös seksuaalisuuteen kohdistuvaa väkivaltaa ja häirintää.
Ei ole mitään hävettävää
Seksuaaliväkivaltaa kokenut saattaa myös kokea häpeää tapahtuneesta. Häpeää omista valinnoista, siitä että oli hyväuskoinen toisen ihmisen suhteen.
Erityisen haavoittavaa on, kun väkivaltaa tekee läheinen, tärkeä ja rakas ihminen. Läheisen ihmisen tekemä väkivalta voi aiheuttaa vieläkin syvemmän häpeän kuin täysin tuntemattoman ihmisen tekemä.
Toipumiseen tarvitaan aikaa
Raiskaus loukkaa ihmisen intiimeintä minää. Seksuaaliväkivalta aiheuttaa voimakkaita tunteita sekä kokijoissa että auttajissa. Usein kuulee sanottavan, että raiskaus jättää ikuisen jäljen. Niin ei kuitenkaan voi sanoa – seksuaaliväkivallan jälkeen voi toipua ja siitä pitää antaa toipua.
Väkivaltaa kokeneen on hyvä kuulla kertomuksia myös toipumisesta. Toipumiseen tarvitaan aikaa, rauhallisuutta ja kohtaamista. Toipumista ei voi nopeuttaa eikä hoitaa pikaisesti.
Väkivaltaa kokeneen auttaminen ei tarkoita kaikkien tunteiden poissulkemista, vaan pikemminkin niiden sietämistä. Mikäli ammattiauttajan on vaikea kohdata raiskauksen kokenut, kannattaa se tuoda esille. Pirteydellä, reippaudella tai asian lakaisemisella maton alle ei auteta ketään. Vakaa, rauhallinen ja kuunteleva ammattilainen kykenee auttamaan.
Apua saa viidestä Seri-tukikeskuksesta
Useimmat ihmiset tarvitsevat tukea ja apua toipuakseen.
Kaikki seksuaalirikoksen kohteeksi joutuneet tarvitsevat alkuvaiheessa oikeuslääketieteellisen näytteenoton. Vaikka tapahtuneesta ei haluaisi tehdä ilmoitusta poliisille, kannattaa oikeuslääketieteelliset näytteet ottaa, sillä myöhemmin väkivaltaa kokenut voi tuntea olevansa riittävän voimaantunut lähteäkseen rikosprosessiin.
Raiskatun on tärkeää kuulla oireista, kuten uudelleen kokeminen, vältteleminen ja vireystilan muutokset. Jotta seksuaaliväkivallan kokenut voi saada apua, tarvitaan avun koordinointi ja rakenteet auttamiselle, jotta ammattilaisten voimavarat eivät kulu käytännön asioiden järjestelyyn.
Ole rohkea ja uskalla kysyä ja kuulla, pysy rauhallisena ja vakaana, kuuntele. Älä jätä uhria selviämään yksin.
Ole rohkea ja kerro, hae apua, älä jää yksin.
Apua saa tällä hetkellä viidestä Seri-tukikeskuksesta, Tukinaisesta Helsingissä, Jyväskylässä ja Rovaniemellä, Rikosuhripäivystyksestä useilla eri paikkakunnilla, Tyttöjen ja Poikien taloilta sekä Mielenterveysseuran toimipisteistä.
Nykyään näistä puhutaan. Me vanhemmat olemme joutuneet pitämään salaisuudet. Ei se häviä. Nämä seri-keskukset on hyviä ettei jää traumaa. Mutta meidän vanhojen tapausten on kovin vaikea saada apua. Terapiaan pääsy on lähes mahdotonta ainakin pääkaupunkiseudulla.