Rokotuksilla on pitkät perinteet Suomessa. Vankka pohja kansalliselle rokotusohjelmalle luotiin jo 1920-luvulla, kun Arvo Ylpön aloitteesta perustettiin ensimmäiset neuvolat. Pian lainsäädännöllä määrättiin, että joka kuntaan oli perustettava äitiys- ja lastenneuvola. Tämä edisti lasten ja äitien terveyttä tavalla, josta moni maa voi vain haaveilla.

Kaikki lapset ja lapsiperheet ovat oikeutettuja ainutlaatuisiin neuvolapalveluihimme. Palveluiden maksuttomuus vähentää eriarvoisuutta ja madaltaa kynnystä käyttää niitä. Myös kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat aina olleet maksuttomia.

Taudit taltutetaan ja pidetään poissa rokotuksin

Pohja rokotusohjelmalle luotiin aikana, jolloin rokotuksilla ehkäistävät taudit olivat vielä näkyvästi keskellämme. Kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja poliota pelättiin. Epidemiat olivat tavallisia, tuhkarokkopotilaat arkipäivää ja esimerkiksi Hib-bakteerin aiheuttamaan kurkunpäätulehdukseen ja hinkuyskään menehtyi lapsia joka vuosi.

Tuolloin jokainen tunsi tai tiesi jonkun, joka oli sairastunut, vammautunut tai jopa menehtynyt sellaiseen tautiin, jota emme rokotusten ansiosta enää näe. Olemme nujertaneet lisää tauteja aina sitä mukaa, kun uusia rokotteita on otettu mukaan rokotusohjelmaan.

Tautien taltuttamisessa on tärkeää, että lapsella on oma rokotusten antama suoja.  Yksittäisen lapsen suoja paranee entisestään, kun muutkin ympäriltä on rokotettu.

Korkea rokotuskattavuus on laumasuojan syntymisen kannalta tärkeää. Erityisen tärkeä se on kaikkein tarttuvimpien tautien kuten tuhkarokon torjunnassa. Laumasuojan turvin suojassa on myös sellainen lapsi, joka ei vielä ole ehtinyt rokotusikään tai jolle rokotusta ei voida antaa esimerkiksi perussairauden takia.

Lapsella on oikeus rokotuksiin

Rokotukset ovat yksi kaikkein tärkeimmistä, tehokkaimmista ja tutkituimmista asioista, joilla lapsen terveyttä voi edistää, ylläpitää ja suojella.

Suomessa lähes kaikki lapset saavat viitosrokotussarjan, jolla lasta suojataan kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-bakteerin aiheuttamilta infektioilta. Miltei yhtä moni lapsi saa suojan vakavia pneumokokkitauteja kuten aivokalvotulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan.

Tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa torjuvan MPR-rokotteen kattavuus riittää meillä ehkäisemään laajemmat epidemiat. Rokotusten ansiosta suurin osa pikkulapsista välttää myös rotaviruksen aiheuttaman, herkästi sairaalaan johtavan ärhäkän ripuli-oksennustaudin.

Suomessa rokottamattomuus on harvinaista

Lasten rokotusohjelma toteutuu mainiosti. Kiitos tästä kuuluu etenkin perheille ja kaikille neuvola- ja kouluterveyshuollossa työskenteleville.

Rokotukset ovat Suomessa edelleen vapaaehtoisia ja maksuttomia. Lasten rokotuskattavuus on pysynyt erinomaisena halki vuosikymmenten. Vain 1 prosentti pikkulapsista ja 0,5 prosenttia alle kouluikäisistä jää ilman keskeisiä perusrokotuksia.

Sinua, minua ja meitä kaikkia tarvitaan, jotta näin on myös tulevaisuudessa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *